Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Inför 2011/12 (#15) - Liverpool

Manager: Kenny Dalglish
Arena:
Anfield – 45,276
Ligaplacering 2010/11:
6:e
Femårs snittplacering:
4,4 (6-7-2-4-3)

:::

STRATEGISK ANALYS

Resursbas. Det efterlängtade ägarbytet under förra säsongen förändrade inte bara klubben rent psykologiskt utan tog en ekonomiskt om inte utarmad så i alla fall exploaterad klubb och lösgjorde större resurser. Ägarnas tydliga målsättning är en målmedveten satsning och de har tveklöst frigjort nödvändiga resurser för en sådan. Liverpool är en klubb som alltid kommer att kunna attrahera spelare, även om de just i nuläget har något utav en nackdel av att inte kunna garantera vare sig titlar eller Champions League-spel.

ANNONS

Kärnkompetens. Kenny Dalglish är en långtida student av engelsk fotboll och är kunnig inte bara i det avseendet utan också i vad det innebär att spela för en klubb som Liverpool. Tillsammans med en väldigt systematisk så kallad moneyball-strategi så kan det utgöra grunden för ett nytt starkt lagbygge på Anfield.

Konkurrensfördel. Liverpools stora konkurrensfördel är i nuläget varumärke och trovärdighet. Klubben satsar framåt och när Liverpool säger att de gör det så är det trovärdigt på ett annat sätt än när många andra klubbar gör det. Det är ovärderligt när det gäller att kunna övertyga både gamla och nya spelare om klubbens framtid.

:::

OFFENSIV PRODUKTION

Liverpools offensiva produktion under 2010/11 bryts ned på följande sätt över shot creation och conversion rate.

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på offensiv produktion genom att följa denna länk.

Sett till Liverpools uttalade ambition att återigen slå sig in bland Champions League-lagen och på lite sikt utmana om ligatiteln så framstår det som helt uppenbart att lagets offensiv måste förstärkas såväl i termer som att skapa chanser men också i termer av hur effektiv man är på att avsluta skott och målchanser.

ANNONS

Det är däremot inte helt uppenbart vad exakt som är problemet. Förvisso är det tydligt att Liverpools mittfält skapar mindre chanser än vad genomsnittet för ligans topplag mäktar med och i den meningen så skulle laget vinna på att försöka öka den andelen. Samtidigt skapar man inte så väldigt mycket mindre än mästarlaget Man Utd i det avseendet, emellertid har man en dramatiskt lägre conversion rate än dem. Och inte bara dem, man är i det avseendet ett av ligans svagaste lag.

Det sista antyder att Liverpools anfallslinje helt enkelt inte har levererat. Att den riktiga spetsen saknas alternativt att kvaliteten på de chanser som Liverpools mittfält lyckas skapa helt enkelt inte är tillräcklig, anfallarna ges helt enkelt för svåra lägen. Hur som helst så är det här statistik som inte förändras betydelsefullt mellan förra säsongens höst och vår, när Liverpool hade två helt olika anfallsuppsättningar.

:::

DEFENSIV SOLIDITET

Liverpools defensiva soliditet under 2010/11 bryts ned på följande sätt över average shot frequency och accuracy.

ANNONS

Läs mer om diagrammet och de båda måtten på defensiv soliditet genom att följa denna länk.

Om offensiven är något utav ett dilemma för Liverpool så är defensiven det inte. I det avseendet håller klubben snarast mästarklass om än det är precis på håret sett till antalet skott och målchanser som man låter motståndarna skapa mot det egna målet. Det är hur som helst tämligen imponerande givet Liverpools skadeproblem i backlinjen under den gångna säsongen tillsammans med det faktum att man under våren spelat in unga spelare på båda ytterbackspositionerna.

:::

SQUAD MANAGEMENT

Målvakter. Brad Jones, Pepe Reina, Martin Hansen, Peter Gulacsi, Doni.

Försvarare. Glen Johnson, Emiliano Insua, Daniel Agger, Fabio Aurelio, Sotirios Kyrgiakos, Danny Wilson, Jamie Carragher, Martin Kelly, Steven Irwin, Martin Skrtel, John Flanagan, Daniel Ayala, Emmanuel Mendy, Jack Robinson.

Mittfältare. Raul Meireles, Steven Gerrard, Joe Cole, Jordan Henderson, Maxi Rodriguez, Lucas, Jay Spearing, Christian Poulsen, Alberto Aquilani, Jonjo Shelvey, Conor Coady, Thomas Ince, Charlie Adam, Stewart Downing.

ANNONS

Anfallare. Luis Suarez, Nabil El Zhar, Andy Carroll, Daniel Pacheco, Milan Jovanovic, Dirk Kuyt, David N’Gog, Nathan Eccleston, David Amoo.

Spelare in: Jordan Henderson (Sunderland, £16m), Charlie Adam (Blackpool, £7m), Stewart Downing (Aston Villa, £20m), Doni (Roma).

Spelare ut: Stephen Darby (Rochdale, lån), Paul Konchesky (Leicester, £1,5m).

Transferbudget. Samtliga personer inblandade i Liverpools ledning har uttalat att Liverpool kommer att förstärka rejält under sommaren och konkurrera om de bästa spelarna på transfermarknaden. Deras agerande under sommarens första halva bekräftar onekligen denna bild.

Behovsanalys. Laget skulle må bra av ett större djup i backlinjen som inte gör dem så utsatta vid skador, laget behöver dessutom en vänsterback. Då kvaliteten bakom Suarez och Carroll är rätt låg så skulle Liverpool även behöva värva bredd till anfallet. Laget är väldigt väl besatt på det centrala mittfältet men det saknas kvalitet på de båda yttermittfältspositionerna, framför allt vänsterkanten, om man vill börja åtgärda lagets offensiva brister. Men Liverpool behöver också bli av med spelare, både för att banta spelartruppen och för att skära lönebudgeten.

ANNONS

:::

KRITISKA FRAMGÅNGSFAKTORER

Trupputrensning. Liverpool satsar framåt men flera av tidigare regimers misslyckade ”projekt” är kvar i truppen och utgör en trång sektion för lagets utveckling såväl sportsligt truppmässigt som ekonomiskt lönemässigt. Det är viktigt att bli av med dessa spelare för att frigöra utrymme för Liverpools nya lagbygge att kunna ta full och fast form. Liverpool har också en uppsjö av akademitalanger där klubben måste bestämma sig för vilka som är tillräckligt bra och vilka som bör skeppas vidare. Kan Liverpool hitta köpare för sina dyra misstag?!

Management. Kenny Dalglish måste omsätta vårens mentala och symboliska uppsving till en permanent revolution på Anfield. Det betyder att han måste se till att spelarna inte bara levererar publikbefriande sound bites i media utan poängvinnande prestationer på planen. Det betyder att han måste få laget att leverera inte bara i medvind utan också i oundviklig motgång. Han måste, till skillnad från sina närmaste företrädare, veta när han måste våga ta en risk för att få önskad avkastning. Kan Dalglish upprätthålla detta under en hel lång säsong?!

ANNONS

:::

SÄSONGENS NYCKELFRÅGA

Kan Liverpool skapa den nödvändiga offensiva magin mellan Steven Gerrard och de två spelarna i anfallet, utan att samtidigt reducera övriga centrala mittfältare till statistroller?

:::

MANAGERSTATUS

Kenny Dalglish (+++++). Orubblig. Det tog bara veckor för Dalglish att förvandla en klubb i kris till något helt annat. Dalglish har en enorm symbolisk betydelse på och runt Anfield och han är den främsta anledningen till att FSG:s projekt för renovering av klubben ligger före tidsplanen.

:::

OM LIVERPOOL VORE EN FILMSTJÄRNA

Al Pacino. Växte fram under 1970-talet och stod för några minnesvärda insatser under detta och därpå följande årtionde och nådde sitt artistiska zenit mot slutet av 1980-talet. Glöden har falnat något sedan dess och det är inte längre de främsta manuskripten som passerar hans skrivbord, men han förblir ändå lika högljutt storvulen. Whoo-ah!

…………………………………………………

Lagets slutplacering? Den heta potatisen lämnar jag så glatt över till er att diskutera i kommentarsfältet.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-07-11 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto