Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uppdrag granskning: League Two 2011/12

Den engelska ligasäsongen drar igång för fullt på fredag och under den kommande helgen. I League Two ser vi en klubb som både gör sin allra första säsong i The Football League och är en av favoriterna till att vinna serien. En annan nygammal klubb har flyttats tillbaka dit de anser sig själva höra hemma. Och en gammal Premier League-ikon tar sina första stapplande steg som ny manager.

http://www.skysports.com/football/league/0,19540,11749,00.html

:::

Crawley Town gör sin debut i The Football League efter en överlägsen seger i The Conference förra säsongen. Efter att ha gått obesegrade i 30 matcher så samlade Crawley till sist på sig 105 poäng, vilket är ett rekord för Englands femte division.

The Red Devils hann också med bedriften att ge sina betydligt mer välkända kusiner från Manchester rejäl skrämselhicka i FA-cupens fjärde omgång. Med ekonomiskt stöd av sin främste aktieägare Bruce Winfield, som gick bort i mars innan han fick se Crawley flyttas upp, så är laget stora favoriter till ännu en uppflyttning den här säsongen.

Livet som Football League-klubb började också lyckligt med en 3-2-vinst i Ligacupens kvalomgång mot det andra uppflyttade laget – AFC Wimbledon.

:::

För AFC Wimbledon måste möjligheten att få spela Ligacupen ha upplevts som oerhört avlägsen när klubben grundades 2002 som ett svar på rövarbaronernas flytt av den gamla klubben till Milton Keynes. Men mindre än tio år senare så är de alltså tillbaka.

Det har de uppnått genom att på dessa tio år vinna hela fem uppflyttningar, med start i Combined Counties League, och under en period satte de ihop en svit om 78 matcher i rad utan förlust. Men sådan blitzframgång är en del av klubbens tradition – i sin gamla inkarnation så gick man från den fjärde divisionen till den högsta på bara nio år, och vann FA-cupen 1988 efter en sensationell finalseger mot Liverpool.

http://www.guardian.co.uk/football/2011/jul/30/afc-wimbledon-football-league

:::

När Wimbledon fortfarande befann sig i Premier League så var man på fel sida av ett av ligans mest berömda mål, och han som gjorde det volleymålet befinner sig också längs med League Twos sidlinjer den här säsongen – Paolo Di Canio gör sin debut som manager för Swindon Town.

Tillsättningen av Di Canio kom som en överraskning för många, särskilt efter Swindons nedflyttning från League One. Den är också kontroversiell med tanke på Di Canios vida omtalade fascistsympatier. Men Swindons ordförande Jeremy Wray gav en tänkvärd motivering till sitt beslut: ”I’m far happier to go with someone who has shown those talents as a player and believe he has the capability to carry it through as a manager. For me that is a much stronger thing than maybe people who we may have tried and not succeeded.”

Rätt eller fel – det är hur som helst ett intressant och modigt sätt att tänka kring en managertillsättning.

:::

Så vilka kommer bli League Twos övergripande mönster under säsongen 2011/12?

League Two är lite speciell på så vis att det är hela tre lag som flyttas upp automatiskt, och bara två lag som flyttas ned. Det blir med andra ord på en och samma gång mer rörlighet uppåt men också mindre rörlighet nedåt.

Ligan är av en volatil natur också på ett annat sätt. Nämligen sett till mängden av spelare in och ut i många av klubbarna. Det är rena migrationsvågorna och skulle få de flesta av oss trygghetssökande supportrar till klubbar i Premier League att tända taklampan och gömma oss under täcket.

Mer detaljerade genomgångar av varje enskilt lag bjuder Linhem på i sina utmärkta previews i sin blogg. Här siktar jag på att dra vad jag tror kommer bli de lite mer övergripande tendenserna.

:::

Uppflyttningsfavoriter

Bristol Rovers. (2010/11: L1-22). Nedflyttade från League One förra säsongen. Den nye managern Paul Buckle har värvat klokt från sin tidigare klubb Torquay. Många fans och en stor budget såväl som bred spelartrupp. Rovers är fast beslutna att omedelbart ta steget tillbaka, men klarar Buckle pressen? Ja, förmodligen. Nyckelspelare: Craig Stanley, arbetsför och bollskicklig box to box-mittfältare värvad inför den här säsongen från Morecambe.

Crawley Town. (2010/11: FC-1). Uppflyttade från The Conference och stora favoriter för snabb uppflyttning till League One. Ännu okända ägare har pumpat in stora mängder kapital i klubben som nu har en spelartrupp som gott och väl håller League One-klass redan. Många talanger har snappats upp, framför ögonen på klubbar högre upp i seriesystemet. Håll särskilt ögonen på Hope Akpan, en ung mittfältare värvad från Everton och förmodligen den ende spelaren i League Two med Europa League-meriter. Men kan Steve Evans hålla koll på omklädningsrummet? Nyckelspelare: Matt Tubbs, deras etablerade anfallare. Men svårt att säga med en så jämnstark spelartrupp.

Oxford United. (2010/11: 12). Var nära playoff förra säsongen men visade sig i slutänden vara för ojämna. Oxford kommer emellertid försöka ta nästa steg från förra säsongens tolfte plats. De är framför allt starka offensivt och var ligans bästa lag förra säsongen på att hålla bollen inom laget. Med bra förstärkningar som Deane Smalley och den strålande värvningen av Michael Duberry så har laget potential att verkligen utmana om uppflyttning. Laget har många fans och därmed en bra budget. Nyckelspelare: Paul McLaren, Oxfords store mittfältsgeneral med hög kvalitet och erfarenhet, en lägre divisionernas Steven Gerrard.

Shrewsbury Town. (2010/11: 4). Om det funnits någon rättvisa så hade Shrewsbury redan varit uppflyttade, men ett kontroversiellt kvitteringsmål för Wycombe när de båda lagen möttes förra säsongen såg istället dem greja uppflyttningen. The Shrews har ligans förmodligen bästa försvar och ett alls inte oävet försvar ovanpå det. Frågetecken finns kring deras förmåga att höja sig i de ”viktiga” matcherna. Men erfarenhet borde de ha så det räcker till nu. Nyckelspelare: Mark Wright, lagets främste målskytt förra säsongen och han befinner sig på sin topp nu.

:::

Playoff-utmanare

Bradford City. (2010/11: 18). Förra säsongen var en stor besvikelse under vilken man med nöd och näppe lyckades hålla näsan ovanför vattenytan. Under nye managern Peter Jackson ser det ljusare ut och man vann även dragkampen om amatörfotbollens målskyttefenomen Ross Hannah som gjorde smått otroliga 52 mål förra säsongen. Guy Branston förstärker försvaret och Jackson har värvat ett antal unga mittfältstalanger. League Twos största publik förväntar sig bättre resultat den här säsongen. Till playoff kan det bära och väl där kan allt hända. Nyckelspelare: Guy Branston, en riktig ledargestalt i försvaret, tillför kraft såväl som erfarenhet, tar omedelbart över som lagets kapten.

Gillingham. (2010/11: 8). Man började förra säsongen väldigt trögt vilket trots en väldigt stark vår saboterade lagets chanser till playoff-spel. Att laget är trögstartat märktes även i många matcher där Gillingham ofta släppte in ett tidigt mål bakåt. Den här säsongen hoppas man förbättra detta, och sommarens värvningar av t ex Danny Kedwell från AFC Wimbledon och Charlie Lee från Peterborough speglar denna ambition. Nyckelspelare: Charlie Lee, framför allt för dennes långa erfarenhet av att spela på en högre nivå än League Two men också tack vare hans mångsidighet.

Northampton Town. (2010/11: 16). Förra säsongen var något av en berg och dal-bana för Northampton efter att först ha vunnit över Liverpool på Anfield för att därefter se sig indragna i League Twos angstfyllda nedflyttningsstrid. Några väldigt spännande värvningar under sommaren gör emellertid att den här säsongen har all möjlighet att bli såväl bättre som mer stabil. Northampton har ett bra anfall men ett svagare försvar. Nyckelspelare: Adebayo Akinfenwa, ett monster till anfallare som återvänder till klubben efter en tid i Gillingham. League Twos motsvarighet till Drogba.

Rotherham United. (2010/11: 9). Började förra säsongen strålande vilket fick supportrarna att drömma om uppflyttning, men våren blev en besvikelse. Laget är emellertid fast förankrat på League Twos övre halva och det kan man definitivt förvänta sig också den här säsongen. Otroligt nog är även Adam Le Fondre kvar i klubben som under förra säsongen gjorde 50 mål på 92 matcher, och så länge de lyckas behålla honom så kan det bära riktigt långt för The Millers. Nyckelspelare: Adam Le Fondre, som sagt.

Swindon Town. (2010/11: L1-24). Efter att ha förlorat playoff-finalen 2010 så tappade laget flera av sina nyckelspelare vilket såg dem hamna under nedflyttningsstrecket förra säsongen. Klubben vill naturligtvis tillbaka till League One och man har tillsatt den karismatiske men oerfarna Paolo Di Canio som lagets manager. Det är inte otroligt att han likväl som laget behöver tid för att acklimatisera sig, men om allt går som det ska så kan också tänka sig att laget framåt våren verkligen börjar gå starkt. Till playoff bör de kunna ta sig, och väl där kan det visa sig svårt att tippa emot dem. Nyckelspelare: Matt Ritchie, lagets kreative spelförare och som även kan bidra med något viktigt mål när det som bäst behövs.

:::

Nedflyttningskandidater

Barnet. (2010/11: 22). De senaste två säsongerna har Barnet klarat sig kvar i League Two i den allra sista omgången. Frågan är om de den här gången är mer omtänksamma med sina supportrar och klarar sig kvar med en hel veckas marginal. Laget har bevisligen god moral och kämpaglöd och med Lawrie Sanchez som manager så har de hyfsad chans att klara sig kvar också den här gången. Men de kommer fortfarande befinna sig därnere. Nyckelspelare: Izale McLeod, anfallspartner till den mer rutinerade Steve Kabba, och om han kan hitta stabil form så har Barnet möjlighet att lyfta i tabellen.

Burton Albion. (2010/11: 19). Förra säsongen var märklig för Burton som till sist klarade sig från den värsta nedflyttningsrädslan. Men spelartruppen har fortfarande en del tydliga brister och den här säsongen kan det se laget sjunka ytterligare. Förra säsongen var hemmaspelet Burtons styrka och 68,6% av lagets poäng kom hemma på Pirelli Stadium. Att höja också bortaspelet kan vara Burtons nyckel till förnyat kontrakt. Nyckelspelare: Aaron Webster, en framtida klubblegend under production. Han har redan gjort över 500 matcher för klubben efter att ha kommit fram genom ungdomsleden.

Hereford United. (2010/11: 21). Lyckades hålla sig kvar i League Two förra säsongen mycket tack vare övriga lags oduglighet. Men man blev också fråntagna tre poäng, vilket får läget att se något värre ut än vad det var. Men laget var ändå hopplöst opålitligt förra säsongen och hade stora problem med målskyttet. De skäl till optimism som ändå finns är kopplade till Jamie Pitman, lagets nye manager och tidigare physio som tog över laget under förra säsongen och ändå lyfte dem ett snäpp. Nyckelspelare: Delroy Facey, en smart värvning av Pitman av en klok och rutinerad anfallare på den här nivån, kan visa sig vara guld värd för Hereford.

Macclesfield Town. (2010/11: 15). Macclesfield har drabbats av tragedier de två senaste säsongerna med bortgången av först managern Keith Alexander och därefter mittfältaren Richard Butcher. Huruvida den här säsongen blir ännu en tragedi på fotbollsplanen för finansiellt handikappade Macclesfield återstår att se. De har för vana att behöva kämpa för sin överlevnad, och den här säsongen blir inget undantag. Man har förlorat ett par viktiga spelare, inte minst Hamza Bencherif. Jag betraktar det som en stor överraskning, närmast en bragd, om Macclesfield håller sig kvar i The Football League. Nyckelspelare: Waide Fairhurst, killen som ska göra målen för Macclesfield och han måste helt enkelt lyckas.

:::

Cup Runs

Utöver de förväntade topplagen i divisionen – framför allt tror jag på Bradford, Oxford och Swindon – så kan det vara lite småroligt att spekulera kring vilka lag som kan förväntas kunna överraska och gå långt i någon av de båda cuperna.

Accrington Stanley. (2010/11: 5). Gjorde smärre succé förra säsongen och nådde playoff-spel. Det kan de få svårt att upprepa den här säsongen, för mindre lag blir det ofta en form av baksmälla, men med ett positivt spel och ett oerhört starkt hemmafacit, mycket tack vare en urusel gräsmatta, så kan de med lite tur med lottningen bli en obehaglig överraskning för flera lag. I första omgången av Ligacupen ställs man hemma mot Scunthorpe från League One. Nyckelspelare: Andrew Procter, lagets inspirerande och inflytelserike mittfältskapten vars betydelse inte kan överdrivas.

Dagenham & Redbridge. (2010/11: L1-21). De kan få det svårt att omedelbart prestera i ligan efter nedflyttningen men har definitivt kapaciteten att lyfta i någon av cuperna. Fick en svår lottning i Ligacupen där man ställs borta mot Bournemouth, men en skräll är inte utesluten där. Nyckelspelare: Jon Nurse, gjorde tio mål i League One förra säsongen och kan vara ett stort hot med sin snabbhet och förmåga till avslut.

:::

Och vad kan vi säga om mitten av tabellen?

AFC Wimbledon, som många tycker så mycket om och så mycket om, tror jag kommer balansera ut på en mittenplats i tabellen. Förhoppningar om direkt uppflyttning är romantiska men inte så mycket mer, särskilt efter förlusten av spelare som Danny Kedwell och Steven Gregory. Men The Dons trogna fans är nog rätt nöjda med en trygg mittenplacering under deras första säsong tillbaka i The Football League.

Aldershot Town kan vara intressant att följa den här säsongen, då manager Dean Holdsworth har valt att framför allt värva unga spelare från nonleague-fotbollen istället för vad som kanske är brukligt, etablerade spelare i The Football League. Spännande satsning, men himmel eller pannkaka?

Plymouth Argyle är onekligen en mäktig klubb men med enorma problem vid sidan av planen, där ägarsituation och ekonomi är klubben till enorm belastning. Kvalitetsmässigt ett lag för mitten av tabellen, men risken kan heller inte helt avskrivas att laget möter sin undergång under säsongen.

Port Vale är även det ett lag med mäktiga problem och intriger bakom kulisserna där det pågår en strid om ägarskapet i den supporterstyrda klubben. Räkna med att det kommer att påverka moralen på läktarna och att det kan få effekt på fotbollsplanen.

Torquay United gick ända till playoff-final förra säsongen där man emellertid inte lyckades bryta ned Stevenage. Nu har de drabbats av samma förbannelse som många lag som inte lyckas gå upp, de har dränerats på både manager och flera av sina bästa spelare. Betrakta därför det här som en mellansäsong för The Gulls.

:::

För en mer kvalitativ djupdykning kring varje lag, med krönikor och artiklar om flera olika aspekter av The Football League, läs den här briljanta sammanställningen av The 72 och The Two Unfortunates i samarbete.

http://theseventytwo.com/football-league/championship/2011/08/01/the-seventy-two-unfortunates-football-league-season-preview/

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Zoltan Gera (West Brom, mittfältare) – Godkänd (++)

En publikfavorit återvänder till The Hawthorns men jag har svårt att se att han kommer upprepa sina bravader under sin andra vistelse i klubben. West Brom behöver först och främst åtgärda sin defensiv, och värvningen av Gera bidrar inte direkt till det.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Det var en händelserik dag igår där kanske det mest spännande som inträffade var utspelet kring Joey Barton.

Efter dennes synnerligen medvetna twitterutbrott mot Newcastles ledning så har han blivit förklarad persona non grata och fick beskedet att han numer är tillgänglig på fri transfer.

Vilket borde kunna intressera ett flertal klubbar i Premier League.

Från Opta: [“0% – Newcastle’s PL win percentage without Joey Barton in the team during 2010-11, compared to 34% when he played. Available.”]

Barton-esque!

Visst har Newcastle värvat spännande i sommar men de har också på bara ett halvår sålt eller, som här, gjort sig av med spelare som Andy Carroll, Kevin Nolan och Joey Barton. Det är inte vilka spelare som helst, det är lagets ryggrad och tillika lagets tyngd.

Där kan finnas teknik och finess – men kommer Newcastle ha något att sätta emot när det smäller på fotbollsplanen? Jag undrar jag.

:::

Man Utd sägs ha beslutat att pressen inte längre får flyga med dem till de europeiska cupmatcherna, då “platserna behövs för sponsorer”.

Vilket jag ärligt talat tycker är ett rätt tragiskt beslut.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-02 kl 17:15

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons