Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Uppdrag granskning: The Championship 2011/12

The Championship är allmänt känd som en av världens absolut mest konkurrensintensiva ligor. Det gör den också notoriskt svår att förutspå och varje sådant försök är närmast en garanti för förödmjukelse.

För man kan närmast garantera att i alla fall ett av lagen som antas ta ligan med storm fallerar som ett ruttet korthus, och att minst ett lag som de flesta redan har begravt kanske inte bara klarar sig kvar utan på något mirakulöst sätt till och med flyttas upp.

Inte minst gäller detta den här säsongen. Antalet lag med potential att kriga om uppflyttnings- och playoff-platserna är högre än någonsin tidigare och även i botten av tabellen är det, med något undantag, jämnt och svårt att skilja lagen åt.

Det kommer hur som helst bli en gastkramande säsong för alla inblandade.

:::

Det mest kontroversiella inför säsongsstart har emellertid varit The Football Leagues beslut att sänka antalet avbytare från sju tillbaka till det gamla fem.

Det skäl som anges till det är att vissa klubbar helt enkelt har haft svårt att skrapa ihop sju avbytare och att det helt enkelt skapar orättvisa förutsättningar för klubbarna när de möts.

Beslutet har dock stött på bister kritik, inte minst från Brightons talangfulle manager Gus Poyet, som menar att det kommer att minska möjligheterna för unga talanger att få speltid och därmed att utvecklas.

Det var en mycket skarp Poyet som också formulerade kritiken väldigt distinkt: ”If you want to see young English players on the bench and on the pitch, you just went against that. You blame the foreigners and Abramovich, but the problem is your own people in charge, who don’t make the right decision.”

Jake Caskey är Brightons mest lovande unge spelare vars möjligheter till spel den här säsongen just begränsades rejält av The Football Leagues beslut.

:::

Så vilka kommer bli The Championships övergripande mönster under säsongen 2011/12?

I slutänden tror jag det kommer visa sig rätt tidigt i kampen om de automatiska uppflyttningsplatserna vilka lag som gör upp om dessa, och det kommer även utkristalliseras vilka lag som förmodligen går vinnande ur striden.

Vad gäller kampen om playoff-platserna så ser situationen emellertid ut på ett helt annat sätt. Här tror jag det kan bli ett veritabelt getingbo med säkert upp till närmare tio lag som vid något eller några tillfällen under säsongen kommer slänga in sin hatt i ringen. Det kluriga består i att försöka avgöra vilka som finns kvar där när röken skingras.

:::

Uppflyttningsfavoriter

Leicester City. (2010/11: 10). Klubbens thailändska ägare har pumpat in pengar i klubben och Sven-Göran Eriksson har värvat nästan ett helt lag av spelare som är väl bekanta med divisionen. Målsättningen är omedelbar uppflyttning. Laget var ligans bästa målskyttar på hemmaplan förra säsongen och har därtill värvat David Nugent, samtidigt som man har stabiliserat sitt skakiga försvar. Nyckelspelare: Matt Mills, strålande värvning till backlinjen som tillför säkerhet och ledarskap.

Middlesbrough. (2010/11: 12). Inför förra säsongen var de favoriter men laget under Gordon Strachan var något utav en katastrof och han avgick under hösten. Tillsättningen av Tony Mowbray fick laget att lyfta och under sommaren har han fått i uppdrag att rensa bort lagets icke-presterande element och fylla ut spelartruppen med unga akademitalanger. Ett tufft projekt men jag tror på Middlesbrough den här säsongen. Nyckelspelare: Adam Reach, en av många ungdomar som kan bli nyckeln till Middlesbroughs framtid.

Nottingham Forest. (2010/11: 6). Steve McLaren har hamnat på en post med höga förväntningar efter förra säsongens playoff-plats. Laget förväntas uppnå allra minst detsamma den här säsongen. Två viktiga spelare har lämnat i form av Robbie Earnshaw och Julian Bennett men två intressanta nyförvärv har anlänt, Jonathan Greening och George Boateng. Forest kan lida av en tunn trupp men där finns kvalitet. Nyckelspelare: Andy Reid, klubbhjälten och mittfältaren som återvänder till Nottingham Forest.

West Ham United. (2010/11: PL-20). Klubben har gått all-in för att omedelbart ta sig tillbaka till Premier League, och måste nog så göra med tanke på ekonomi och arenafrågan. Sam Allardyce har tillsatts som manager. Stjärnor har behållts med höga lönekostnader och man har värvat ovanför sin position, bland andra Kevin Nolan från Newcastle och Matt Taylor från Bolton. Kan vara den här divisionens överlägsna kraftpaket, men det kan också visa sig att stjärnor inte utgör ett lag. Nyckelspelare: Kevin Nolan, spelaren som utan tvekan signalerar West Hams omedelbara ambitioner.

:::

Playoff-utmanare

Brighton & Hove Albion. (2010/11: L1-1). Gus Poyets sida förintade League One förra säsongen med ett passningsbaserat offensivt spel som de har blivit tillsagda inte kommer fungera i The Championship. En något märklig åsikt med tanke på Norwichs och Swanseas facit förra säsongen. Värvningen av Craig Mackail-Smith förstärker laget och signalerar dess ambition. Nyckelspelare: Craig Mackail-Smith, svårt att komma ifrån den betydelse som den nye anfallaren kan ha för lagets chanser.

Cardiff City. (2010/11: 4). Cardiff är fortfarande ett väldigt bra lag, men där finns en gnagande misstanke att man missade sin bästa chans till uppflyttning förra säsongen, eller säsongen innan den, eller innan den. I den nye managern Malky Mackay har man fått en väldigt talangfull ledare som påbörjat arbetet att förnya och förstärka laget. Räkna inte bort Cardiff ännu. Nyckelspelare: Robbie Earnshaw, den nyss värvade anfallaren från Nottingham som tillsammans med Kenny Miller utgör lagets anfallspar.

Ipswich Town. (2010/11: 13). Med så stora förväntningar på sig inför förra säsongen så var det kanske inte någon överraskning att Ipswich misslyckades. Till den här säsongen har man sålt Connor Wickham men kompletterat med fem bra spelare i form av Michael Chopra, David Stockdale, Lee Bowyer, Jay Emmanuel-Thomas och Nathan Ellington. Ipswich är ett lag att räkna med den här säsongen. Nyckelspelare: Lee Bowyer, kan vara gnistan som får laget att forma en svårslagen helhet.

Southampton. (2010/11: L1-2). En bred och stark spelartrupp som framför allt är offensivt skarpladdad med spelare som Alex Chamberlain och Adam Lallana. Jack Cork har även plockats in från Chelsea för att förstärka försvaret. Höga publiksiffror och en god budget kan hjälpa Southampton i kampen om uppflyttning. Mot slutet av förra säsongen såg laget ut att vara det starkaste i League One och i Nigel Adkins har man en bra manager som är van vid The Championship. Nyckelspelare: Jose Fonte, en av spelarna som förväntas täcka upp bakåt i Southamptons försvar.

:::

Nedflyttningskandidater

Barnsley. (2010/11: 17). Mot slutet av förra säsongen var Barnsleys fans troligtvis tämligen optimistiska om klubbens chanser. Men sedan lämnade Mark Robins under svåra omständigheter och ersattes av Keith Hill som inte har lyckats samla spelartruppen. Några av värvningarna han gjort från de lägre divisionerna är rätt kloka dock, även om de inte kittlades fansens fantasi. Det är tveksamt om lagets nätta spelstil räcker till i The Championship och en tuff start kan göra det kämpigt både för laget och för managern. Nyckelspelare: Rob Edwards, kan han ersätta den flyktade Jason Shackell i försvaret?

Coventry City. (2010/11: 18). Fram till jul så befann sig laget på tabellens övre halva men under våren så föll man samman med otäck hastighet. Åtta spelare, bland dem Marlon King, lämnade laget under sommaren utan att dessa har ersatts på ett bra sätt. Lagets manager Andy Thorn måste utföra mindre mirakel för att det inte ska spelas League One-fotboll på en OS-arena nästa säsong. Nyckelspelare: Gary McSheffrey, lagets offensive mittfältare som är nyckeln till att skapa något framåt.

Doncaster Rovers. (2010/11: 21). Inför en träningsmatch mot League One-laget Sheffield United förra veckan så beskrev managern Sean O’Driscoll det egna laget som ”underdogs”. Det kan ha varit mindgames, men det säger ändå något om lagets inställning och placering i näringskedjan. Tungt skadedrabbat i fjol, kloka värvningar i sommar, men spelartruppen fortfarande obehagligt tunn. Nyckelspelare: Richard Naylor, inhämtad på fri transfer inför säsongen så kan han stabilisera försvarsspelet i Rovers.

Peterborough United. (2010/11: L1-4). De stora underhållarna var laget som förra säsongen både gjorde och släppte in flest mål i League One. Det blir inte lätt att upprätthålla en division högre upp och man behöver inte spränga iq-banken för att se hur statsen kan förändras av att möta bättre försvar samt att ha tappat sin bäste målskytt Mackail-Smith. Poshs överlevnadschanser kan bero på hur många spelare Darren Ferguson kan låna från sin berömde far. Nyckelspelare: George Boyd, mittfältare som måste behållas i klubben om man ska ha den minsta chans att hänga kvar.

Watford. (2010/11: 14). Det kommer inte bli någon lätt uppgift att ersätta Danny Grahams 27 mål i liga och cuper eller för den delen Will Buckleys passningar. Men värvningen av Chris Iwelumo från Burnley lovar åtminstone gott. Watford har haft det kämpigt med finansiella svårigheter samtidigt som managern Malky Mackay lämnat klubben. Men stämningen i klubben är ändå positiv. Nyckelspelare: Marvin Sordell, ung anfallstalang som kan blomma ut i klubben den här säsongen.

:::

Cup Runs

Utöver några av topplagen – West Ham inte minst – så kan jag tänka mig några lag från den här divisionen som kan få till några imponerande cup runs i antingen Ligacupen eller FA-cupen.

Blackpool. (2010/11: PL-19). Ian Holloway har varit oroväckande tyst tiden efter nedflyttningen från Premier League och laget har även förlorat flera av sina allra viktigaste spelare i form av Charlie Adam, David Vaughan och förmodligen även DJ Campbell. Ett intressant tillskott dock i Birminghams Barry Ferguson. En hyfsat lätt säsongsinledning kan återställa självförtroendet i Holloways lagbygge. Tuff bortalottning mot Sheffield Wednesday i första omgången av Ligacupen. Nyckelspelare: Elliot Grandin, är det han som ska axla Campbells förmodligen flyktade anfallsmantel?

Derby County. (2010/11: 19). Den förra säsongens mest inkonsekventa och oförutsägbara lag i The Championship. Känslan är ändå att Nigel Clough är på väg att få ordning på Derby. Ett par riktigt intressanta värvningar i form av Frankie Fielding, Nathan Tyson och Jason Shackell har tillfört laget kvalitet. Det är förmodligen för tidigt för att hävda sig på allvar i ligan, men i någon av cuperna kan det nog bära långt. Första omgången av Ligacupen ser dem lottade hemma mot Shrewsbury, ett förväntat topplag i League Two. Nyckelspelare: Nathan Tyson, tungt tillskott till Derbys anfall.

:::

Och vad finns där att säga om mitten av tabellen?

Birmingham är en nedflyttad klubb som borde sikta på omedelbar uppflyttning, men det är en klubb i såväl finansiell som sportslig kris och jag har uppriktigt svårt att se dem klara av att balansera en hel lång och krävande säsong, trots att de har viss erfarenhet av att resa mellan divisionerna. Den här säsongen får man nöja sig med Europa League-spel på St Andrews.

Leeds var svidande nära playoff-spel förra säsongen men mycket talar för att de den här säsongen tvingas ta några steg tillbaka. Försäljningar av för laget viktiga spelare, och en ovilja från Ken Bates sida att investera i spelartruppen, gör förutsättningarna tuffa för Simon Grayson.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Så vad säger ni själva – vilka är era tankar om The Championship den här säsongen, som startar redan på fredag kväll för övrigt med den tämligen spännande öppningsmatchen mellan Hull City och Blackpool.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-04 kl 16:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons