Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gingers With Soul

Det här är dagen då en ginger går ur tiden, eller åtminstone tackas av för den tid som varit.

Paul Scholes har varit ett stycke engelsk fotbollskultur ända sedan den dag han först gjorde sin debut för Man Utd runt mitten 1990-talet. I mer än 16 år har han varit en städse förekommande del utav mästarlagets mittfält. Och inget säger kanske mer om hans storhet än att Man Utd fortfarande, till och med när han är 36 år fyllda, inte är riktigt säkra på hur de ska kunna ersätta honom.

Idag är Paul Scholes dag. Ikväll spelas Paul Scholes testimonial, hans avskedsmatch. På Old Trafford, mot New York Cosmos. Med flera gamla Man Utd-ikoner i laguppställningen.

ANNONS

So long, champ!

:::

Men som djungelordspråket lyder, när en ginger försvinner så dyker en annan ginger upp.

Jack Colback är en 21 år gammal oerhört lovande mittfältsprodukt från Sunderlands akademi. Han har tillbringat de senaste två säsongerna på lån hos Ipswich och gjort succé där. Det är förmodligen ingen tillfällighet att Sunderland ansåg sig kunna sälja Jordan Henderson till Liverpool.

Efter att ha återvänt från Ipswich i januari så fick Colback chansen att imponera med sina prestationer på Sunderlands mittfält, till stor del tack vare lagets stora skadeproblem. Och det var en chans han också tog och gjorde det mesta utav.

Likt sin föregångare är han liten till växten och redan en väldigt säker passningsspelare. Borta på Reebok Stadium mot Bolton slog han 35 passningar och missade endast två. En statistik som är imponerande för alla mittfältare.

:::

Ursprungligen från Newcastle så antogs Jack Colback som 10-åring till Sunderlands Academy of Light, som nyligen examinerat spelare som Jordan Henderson, Martyn Waghorn och Grant Leadbitter.

ANNONS

Spelare som Colback och Henderson betraktas som prototypen för Sunderlands framtid, och Steve Bruce kommenterade nyligen hur han ser akademins roll för klubben och dess omgivning:

”It costs us a lot of money to run it, but yes, of course, there’s nothing better for the manager than to bring in a couple of young kids. The supporters identify with them, and hopefully it will stand the club in good stead.”

:::

Det var emellertid en före detta Sunderlandmanager i form av Roy Keane som först upptäckte ginger-mittfältarens potential. Och bara det säger kanske något i sig. Som manager för Ipswich såg Keane till att plocka över Colback på lån under säsongen 2009/10, under vilken han utsågs säsongens spelare av supportrarna, bland annat efter att ha gjort fyra mål på 40 matcher.

Han imponerade tillräckligt för att Keane skulle ta honom tillbaka mellan oktober och januari förra säsongen. Väl tillbaka i Sunderland så kastades han omedelbart in i hetluften av ett tynewear-derby, där han var på planen när Sunderland kvitterade i slutminuterna.

ANNONS

Trots att det var en tuff vår för Sunderland, och flera av matcherna slutade med förlust, så lade många ändå märke till hans lugn med bollen och hans öga för den avgörande passningen.

:::

Efter försäljningen av Jordan Henderson är det många som betraktar Jack Colback som den naturlige ersättaren. Med värvningar av Craig Gardner och David Vaughan är det oklart om det är något som kommer att förhindra hans utveckling.

Snarare är det kanske så att det hjälper honom då han kan spelas in i laget under sina förutsättningar, sparas vid behov och följa en planerad utvecklingskurva snarare än att slitas ut av ett ständigt spelande under potentiellt väldigt tuffa förhållanden.

:::

Det är ett smärre mysterium hur Jack Colback har kunnat undgå att representera England på ungdomsnivå. Särskilt när man beaktar de enorma problem England hade i sommarens U21-EM med att hålla i och passa bollen på det centrala mittfältet.

Stuart Pearce hade definitivt kunnat använda honom, men han valde att istället ta ut och spela Michael Mancienne på mittfältet. Ett mästardrag, naturligtvis.

ANNONS

För när framtidens mittfältsspelare i det engelska landslaget diskuteras så är Jack Colback en spelare och ett namn som måste tas med tillsammans med mer bekanta namn som Wilshere, Rodwell, Cleverley och McEachran.

Jack Colback kan i det avseendet bara hoppas på bättre lycka, eller snarare större kompetens hos den engelska landslagsledningen, än Paul Scholes som gjordes till det tredje hjulet i en dragkamp mellan två andra spelare, Gerrard och Lampard, och som konsekvens också användes på helt fel sätt.

En sak är emellertid säker, nämligen att Sunderland har en lysande talang i Colback och med rätt utveckling så kan han bli en av klubbens genom åren allra bästa spelare, med en närmast garanterad landslagskarriär framför sig.

För England och engelsk fotboll behöver ännu en liten rödhårig mittfältare.

:::

The ginger is dead. Long live the ginger!

…………………………………………………

Innan sommaren bloggade jag om Steve Clarke, mannen bakom en gång Mourinho och nu för tiden Dalglish.

Poängen hur som helst att vi ofta fäster väldigt mycket uppmärksamhet vid just managern, den heroiske individualisten, och ofta bortser från den betydelse som deras medhjälpare har för laget bakom scenen och rubrikerna.

ANNONS

Nu har Telegraph gjort, tillsammans med en väldigt givande intervju med Roberto Di Matteo, den tidigare West Brom-managern och nu mer assistent till Andre Villas-Boas i Chelsea, en intressant genomgång av ”andramännen” i fem av de sex toppklubbarna.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8680025/Roberto-Di-Matteo-how-I-recovered-from-injury-and-depression-to-return-to-Chelsea.html

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Oriol Romeu (Chelsea, mittfältare) – Med beröm godkänd (+++)

Bra värvning av en talangfull spelare till en position på planen där Chelsea är obehagligt tunna. En värvning fullt väl i linje med Villas-Boas uttalade ambition att börja värva yngre. Att värva unga spelare är alltid lite osäkert, men här finns finns också en väldigt hög avkastningspotential. Barca har dock, enligt ny vana, fört in i kontraktet en återköpsoption efter två år.

DJ Campbell (QPR, anfallare) – Berömlig (++++)

QPR:s stora frågetecken inför den kommande Premier League-säsongen var kvaliteten på deras anfallslinje och detta har man verkligen adresserat. Utöver att man fått tag på en riktig sniper i straffområdet så har man även format ett triumvirat bestående av Adel Taarabt, Jay Bothroyd och Campbell som inger respekt i ligans samtliga lag. Warnock jobbar på bra under sommaren.

ANNONS

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Lottningen av playoff till Champions League och Europa League äger rum 12:00 respektive 13:30 idag.

Då får vi se vilka lag som först Arsenal och därefter Tottenham, Birmingham, Fulham och Stoke tvingas tampas med.

Arsenal kan dras mot något av följande lag: FC Twente, Rubin Kazan, Udinese, FC Zürich eller Odense BK. Av dem vill de förmodligen helst undvika Rubin Kazan och framför allt Udinese, övriga lag bör de kunna avfärda problemfritt.

(Tyst Kerstin!)

Men en lottning mot Udinese skulle onekligen väcka liv i lite angloitalienska rivaliteter extra tidigt på säsongen. Och det har ju alltid sin charm.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-05 kl 08:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto