Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hyllmans hörna: "The X:es? Leave them for the other teams!"

Peter Hyllman

Är det egentligen någon som längre betvivlar vad som är så fantastiskt med engelsk fotboll, med Premier League?

Vilken säsongsöppning vi precis bevittnat på Wembley mellan de båda Manchesterlagen. En episk fotbollsmatch på alla sätt och vis. Och då var det här ändå bara förrätten.

När röken skingrades på Wembley så intervjuades Alex Ferguson nere på planen och inte heller han verkade riktigt veta vad han skulle säga. Alla de gånger han bevittnat Man Utd komma tillbaka i matcher från till synes hopplösa underlägen, men nu såg till och med han överraskad och förvånad ut, som att det här hade han faktiskt inte trott på.

Mest glatt överraskad verkade han vara över sina spelares förmåga att fortsätta spela fotboll samtidigt som hårda och stundtals brutala tacklingar riktades mot dem.

ANNONS

Någon särskilt vänskaplig ”glorified friendly” var det inte.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/aug/07/five-things-learned-community-shield?CMP=twt_gu

:::

Det var en riktig kraftmätning och båda lagen sände iväg ett fast budskap att de kommer att vara att räkna med den här säsongen.

Man City ledde i halvtid med 2-0 och det måste betraktas som jackpot för dem, efter att Man Utd dominerat stora delar av halvleken.

Men kvaliteten på David Silvas bolleveranser gav dem det första målet och därefter svarade Man Utds nye målvakt David De Gea för en blunder strax innan halvtidsvilan när han släppte in Dzekos distansskott.

Då var det blå fest på Wembley.

:::

Det anmärkningsvärda med Man Utds vändning under den andra halvleken var alltså att den skedde efter det att deras unga spelare bytts in. Under större delen av halvleken spelade Man Utd med Chris Smalling, Jonny Evans och Phil Jones i backlinjen och till sist ersatte även Rafael Patrice Evra.

ANNONS

På det centrala mittfältet svarade Tom Cleverley för en närmast felfri insats och det var hans arbete som i mångt och mycket var katalysatorn bakom Man Utds upphämtning.

Hans attityd och inställning är också viktig – han gör inte den här prestationen i vilken match som helst, utan på Wembley, mot Man City. Som inte bara är en rival utan dessutom en väldigt tuff motståndare rent fysiskt.

Det är sådana här matcher som odlar vinnarinstinkt. Och den här matchen var en viktig lärdom i Man Utd-kultur för samtliga unga spelare på planen, och även för klubbens nyförvärv.

Mot slutet av matchen var Man Utds medelålder 22,2 år. Det var ungdom, inte ålder, som slog Man City i slutänden.

:::

Efter slutsignalen var det röd fest på Wembley. Och ingen kunde missta sig på att glädjen var allt annat än både stor och äkta.

ANNONS

För någon vänskapsmatch var det inte. Och inget av lagen var pigga på någon välgörenhet.

Låt Premier League-säsongen börja!

…………………………………………………

Hyllmans hörna är ett koncept jag utvecklade under andra halvan av förra säsongen. Grundidén är hur som helst att sammanfatta den gångna helgens händelser i ett antal teser eller lärdomar.

Ingen unik idé på något vis så klart, men det gör den inte sämre.

Så vad kan vi då ta med oss från den här första helgen av säsongen 2011/12? Jo, kanske följande:

:::

Leeds ser ut att få stora problem den här säsongen

Det var en rejäl överkörning som Leeds åkte på borta mot Southampton i lördagskvällens sena kvällsomgång. 0-3 i baken med bud på mer innan man fick tröstmåla på straff i slutminuterna.

Matchen visar det man har haft skäl att misstänka ett bra tag nu – Leeds kommer få det tungt. Klubben har sålt flera viktiga spelare. Exempelvis målvakten Kasper Schmeichel till Leicester. Och mittfältaren Bradley Johnson till Norwich. Ägaren Ken Bates verkar vara ovillig att skjuta in resurser till klubben och laget lider som en följd. Stämningen på läktarna och på Leeds gator har börjat surna till.

ANNONS

Det blir särskilt problematiskt givet förra säsongens relativa succé. Fotboll och förväntningar är en komplicerad soppa, och när ett lag upplevs vara på nedgång så är oftast också tålamodet mindre. I sådana lägen är det väldigt lätt att hamna i en ond cirkel. Frågan är om Simon Grayson kan ta laget ur den.

:::

Det här är en viktig men komplicerad säsong för Danny Welbeck

Landslagstruppen till veckans vänskapsmatch mot Holland togs ut i helgen och den stora överraskningen var kanske att Danny Welbeck var uttagen, före spelare som Darren Bent och, en mer relevant jämförelse kanske, Daniel Sturridge. Under förutsättning att Fabio Capello är åtminstone en gnutta konsekvent så borde det vara en signal om vilken spelare han först och främst vill satsa på under säsongen som kommer.

Welbeck har alltså möjligheten att spela sig in i landslagstruppen inför EM 2012 och kanske också det kommande OS-mästerskapet. Det är med andra ord en viktig säsong för honom. Samtidigt befinner han sig i en komplicerad situation i Man Utd, där Alex Ferguson helt klart tror på honom men där det också råder ett veritabelt överflöd av anfallare.

ANNONS

Welbeck befinner sig alltså i en situation där han inte alltid kommer att få spela. När han väl spelar så måste han göra det i den situationen, inte försöka visa upp sig för landslagsledningen. I så fall lär han kvickt och obönhörligt få allt mindre speltid, vilket vore än värre för hans landslagschanser. Det är en krånglig attitydmässig balansgång för en 20-årig anfallare. Den utmaningen måste Welbeck hantera på ett personligt plan den här säsongen.

:::

Gustavo Poyet är ”den nye Mourinho”

Det har pratats vitt och brett om Andre Villas-Boas som den nye Mourinho. Men kanske är det också lite stereotypt då han sett till personligheten inte alls verkar särskilt lik den charmant arrogante och finurligt specielle portugisiske mästartränaren.

Den som kanske mest och bäst axlar hans mantel är Gustavo Poyet, Brightons uruguayanske manager som bara tog 30 minuter på sig av den nya säsongen att vädra sitt ytterst påtagliga missnöje med precis allt och bli uppskickad på läktaren av en inte alltför nitisk domare. Ett mästardrag som naturligtvis lyckades, då Brighton under den andra halvleken vände och vann med 2-1 efter ett mål i slutminuterna.

ANNONS

:::

Har ni några fler lärdomar eller tankar från helgen? Lord only knows att jag inte haft någon möjlighet att täcka in allt som hänt.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

West Ham åkte för övrigt på en riktig snyting hemma mot Cardiff. Det var en match man hela tiden dominerade men i slutminuterna så avgör Cardiff med matchens enda mål.

Återtåget snubblade i starten med andra ord.

:::

Vad jag, halvgammal som jag ändå är, trots allt undrar är hur många av er som faktiskt kopplar bloggrubrikens referenser?

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-07 18:46

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto