Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Gästblogg: Om Billy Meredith, en klassisk 7:a

Idag får ni hålla tillgodo med en gästblogg från Johan Lindahl, som vi alla kanske känner lite bättre som Vidic15, om en gammal Manchestergoding. Gästbloggen kan ses som en spin-off på KILDO:s serie om fantastiska sjuor genom den engelska fotbollshistorien.

Om någon annan av er vill pröva på att gästblogga om kända karaktärer i er klubbs historia, om ert lags chanser inför den kommande säsongen eller något annat ämne som råkar intressera er, så är det bara att höra av er.

Trevlig läsning! /Peter

…………………………………………………

Mitt svar på Kildos bloggar kommer att handla om magin kring tröjnummer 7 i Man Utd, och en av spelarna som har skapat denna magi. Detta handlar om Man Utds första “fixstjärna” som härjade på högerkanten som ytterforward i dåtidens något annorlunda spelsystem. Denna skröna är en hyllning till Billy “Old Skinny” Meredith.

:::

Billy Meredith var Man Utds första magiska sjua och satte standarden på många sätt.

För att vara nummer 7 i Man Utd krävs för det första enorm talang och potential, för det andra måste det finnas något i 7:ans spelstil som gör honom unik och attraktiv för publiken. Sedan måste det naturligtvis finnas något vid sidan av planen, något sidospår som sticker ut, men framförallt är 7:an en symbol för spelaren med det lilla extra, där man förväntar sig underverk och inte blir besviken.

Men för att man ska bli en riktig legend krävs det att magin på planen även resulterar i framgång för laget.

:::

När det gäller framgång på planen var Billy med under Man Utds första storhetstid, och var en av de främsta orsakerna till densamma. Man Utd vann sin första ligatitel 1908 med Meredith som ligans dominant. Året därpå, den 24 april 1909, tog Man Utd sin första seger i FA-Cupen, så det var på min födelsedag för nästan precis 102 år sedan. Meredith vann också ligan med Man Utd 1911.

:::

Meredith kom från lokalkonkurrenten Man City där han spelat under flera säsonger och gjort sig ett namn, bland annat genom att vinna FA-cupen 1904. Men Meredith kom också med ett rykte om sig att vara extravagant och kantig, och lite av en rebell och upprorsmakare.

Han hade blivit avstängd från all fotboll 1905 då han anklagats för att ha mutat en Aston Villa-spelare med £10 för att lägga sig i en match och fått ett års avstängning som straff.

Meredith svor sig oskyldig men fick inget gehör vare sig från förbundet eller från Man City. Efter avstängningen skrev han därför på för Man Utd i oktober 1906, och kom därefter att ge publiken på först Bank Street och sedemera på Old Trafford (som stod klar för spel i början av 1910, med publikkapacitet om 80,000 personer) riktig underhållning av ett slag man inte upplevt tidigare.

Han svepte fram längs kanten och serverade dåtidens målspruta Sandy Turnbull (som också kom från Man City 1906, och gjorde 101 mål på 247 matcher i Man Utd) med framspelning efter framspelning. Meredith debuterade för Man Utd den 1 januari 1907 i en något kontroversiell match mot Aston Villa, alltså laget han anklagats för att muta. Man Utd vann med 1-0 efter mål av Turnbull på assist av ingen mindre än Meredith.

:::

Meredith fick smeknamnet Old Skinny för att han alltid spelade med en tandsticka i mungipan. Enligt Meredith själv hjälpte det honom att koncentrera sig.

För publiken blev “smal som en tändsticka” melodin och Old Skinny det naturliga smeknamnet. Men magin han utövade med fötterna och hans arroganta utstrålning, tillsammans med hans ursprung, gav honom också ett annat och kanske mer passande smeknamn.

Billy Meredith blev The Welsh Wizard. Ett epitet som levt kvar i Man Utds själ och som under tidigt 90-tal ånyo fick en anledning att sjungas ut på Old Traffords mäktiga teater, när en tanig tonåring började flyga fram längs vänsterkanten och snurra upp försvarare efter försvarare, Ryan Giggs blev 80 år senare den nya Welsh Wizard och är så än idag.

:::

Billy Meredith organiserade tillsammans med lagkamraten i Man Utd, Charlie Roberts, den första träffen i Players’ Union, ett slags fackförbund för fotbollsspelare som hade för avsikt att förbättra vilkoren gällande spelares löner och procedurerna kring övergångar mellan klubbar.

Meredith hade redan tidigare varit involverad i the Association Footballers’ Union (the “AFU”), det första försöket att organisera ett gemensamt organ för fotbollsspelare, men som tvingats läggas ned efter att ha misslyckats med att förhandla bort lönetaket om £4 per vecka, samt aldrig blivit erkänt av vare sig förbundet (FA) eller ligaorganisationen (Football League).

Delvis var misslyckandet en följd av att de flesta spelarna ändå inte tjänade så mycket som £4 då man bara hade fotboll som en deltidssyssla och fick en inkomst ytterligare från sitt “vanliga” jobb. Detta gjorde att de flesta spelarna var nöjda med den extra inkomst de fick och inte ville motsätta sig sin klubb.

:::

Billy skapade nya kontroverser under säsongen 1909-10.

När FA försökte upplösa Players’ Union övertalade Meredith flera av sina lagkamrater att spela utanför systemet och de bildade “The Outcasts”. Meredith fick snabbt med sig spelare från andra klubbar, och FA backade ganska fort och lät Players’ Union vara kvar.

Detta var första gången man kunde prata om spelarnas inflytande på spelet utanför planen, och Merediths karisma och ledaregenskaper var ett svårt faktum att bortse ifrån.

Detta är i princip det enda som skiljer legenderna Ryan Giggs och Meredith åt (om man bortser från de 80 åren), och “anledningen” till att Giggs bär nummer 11 och inte nummer 7, det vill säga den unika karisman.

:::

Första världskrigets utbrott gjorde att fotbollsspelandet ställdes in och efter kriget var det lag Man Utd ställde på banan inte i närheten av det lag som var bland landets bästa strax innan.

Sandy Turnbull dog i kriget (den 3:e maj 1917 i Arras, krigandes i den berömda “footballers’ battalion”) och de nya spelarna var otränade och oskolade, och Meredith själv hade tappat stora delar av sitt register efter flera år utan fotboll.

Meredith tappade också gnistan och återvände till Man City där han fick en roll som spelande tränare i juli 1921, efter 335 matcher och 36 mål för Man Utd. Billy spelade till och från i sin nya roll i Man City och lade till slut, 49 år gammal, definitivt skorna på hyllan 1923.

Då hade han hunnit med 390 matcher för Man City (innan och efter tiden i Man Utd där han var som bäst) och även 48 landskamper för Wales.

:::

Billy Meredith återvände sedan till Man Utd 1931 som coach, visserligen utan någon större succé. Men Meredith är den ende spelaren som har varit, och förmodligen någonsin kommer att vara, en legend på både den röda och den blå sidan av Manchester.

:::

Billy Meredith dog den 19 april 1958, 83 år gammal och begravdes anonymt i Manchester.

Ryktet har gjort gällande att hans hjärta inte orkade med tragedin i München den 6 februari samma år, där åtta Man Utd-spelare och tre lagledare, samt den dåvarande journalisten och tidigare Man City-spelaren Frank Swift dog, i den ökända flygplanscrashen.

Detta är säkerligen främst en skröna för fansen, men i vilket fall som helst så förlorade Man Utd, förutom de som dog i flygplansolyckan det året, även en av sina största legender i Billy Meredith.

:::

Många år senare, närmare bestämt 2001, gick spelarfacket Professional Footballers Association (PFA), Welsh FA (Wales fotbollsförbund), Man Utd och Man City ihop i ett unikt samarbete. Man betalade för och ordnade med en ordentlig gravplats och förvaltandet av denna, samt en riktig minnessten åt Manchesterlegenden Billy Meredith.

I augusti 2007 valdes Billy Meredith in i English Football Hall of Fame.

Billy “Old Skinny” Meredith satte standarden för Man Utds magiska nummer 7 redan för hundra år sedan. Hans minne bevaras i Old Traffords väggar och på Stretford End besjungs hans namn ännu då och då.

Billy Meredith är en legend och en av Man Utds fantastiska sjuor. Hans dribblingsräder, hans känsliga och pricksäkra inlägg, hans spelförståelse och karisma blev ledord för framtida bärare av denna tröja, och The Welsh Wizards stjärna lyser för alltid klart på Man Utds stjärnhimmel.

Billy Meredith är en odödlig fanbärare och fanan är Man Utds tröja nummer sju.

/Signerat Johan “Vidic15” Lindahl

Publicerad 2011-08-08 kl 09:46

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons