Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Den perfekta premiärdagen

Peter Hyllman

Alla matchdagar är naturligtvis lite speciella och viktiga på sitt sätt, man har sina rutiner som man närmast slaviskt följer.

Men visst finns det också de som är lite mer speciella, främst bland jämlikar skulle vi kanske kunna kalla det med en Orwellsk referens, som ju onekligen är på modet dessa dagar.

Jag tänker på stormatcher, hela cuphelger, större cupfinaler och så vidare. Dessa dagar med ett litet extra pirr i magtrakten.

Men visst är det ändå något speciellt just med premiärdagen, då ligan drar igång igen efter ett till synes oändligt långt sommaruppehåll, som man ändå undrar vart i hela friden det tog vägen när det väl är slut.

När man vet att det här är inte slutet. Det här är inte heller början på slutet. Det är inte ens slutet på början, det är den allra första början på början. När det enda vi vet är att vi ingenting vet.

Annons

Det är sådana matchdagar det verkligen gäller att komma väl förberedd så att man har energin och kunnandet att ta sig igenom dagen.

:::

Uppvärmning

Först och främst är det så klart viktigt att ha en god natts sömn i kroppen, så att kroppens energidepåer är påfyllda. Men sedan är det viktigt att börja mjuka upp musklerna, och här är det viktigt att inte fuska.

Stommen i en riktig engelsk premiärdag är så klart the scrambled eggs. En matsked mjölk till varje ägg, och jag går sällan under fem ägg en sådan här viktig dag. En nypa salt. Perfektion.

Till det ett paket bacon, ej knaperstekt. Det sätter onekligen lite hår på ryggen runt normal brunchtid. Vill man spetsa till det så slänger man in en och annan prinskorv också, men det är mer överkurs.

Toppa av verket med några körsbärstomater och kanske någon gurka – grönsaker är bra.

Annons

Vid sidan av kör man ett bra bröd med rikligt med smör. Inget påläggsfjanteri.

Men tänk på vätskepåfyllningen. En 2-litersförpackning apelsinjuice är som jag ser det att rekommendera. Och den bör man göra slut på.

:::

Taktiktavlan

Efter uppvärmningen så har olika människor lite olika upplägg på vad de därefter tar sig för.

Vissa slöar till det i soffan och tittar på något mer eller mindre underhållande, andra kanske sysselsätter sig med tv-spel. Allt för att hålla tankarna borta och få tiden att gå.

Själv är det här tiden då jag sätter mig ner framför taktiktavlan, då jag läser igenom vad som skrivs inför och om matcherna under dagen på de ställen jag lärt mig respektera och gilla genom åren.

Det ger mig oftast en bra grund att stå på och ser till att jag inte befinner mig out of position när det väl blir fråga om match.

Annons

:::

Matchdags

Tiden går fort när man har roligt och förr än man anar så är klockan dags för match.

Det gäller att hålla lite koll på tiden, annars är man för sent ut ur omklädningsrummet och då riskerar domaren få ett horn i sidan till en redan från början.

För det är mycket att pyssla med inför matchen.

Till att börja med måste man sätta defensiven, det mentala försvaret – och i det avseendet är jag en brittisk traditionalist, det är stenhård offsidefälla för hela slanten.

Det är med andra ord här ölen kommer fram, och i de här sammanhangen brukar jag föredra det ljusa ölet. Men det gäller att ha balans i laget, inte för få där bak så att man blir överrumplad mitt under match men heller inte så många så att man hamnar i knäet på målvakten.

Men när man väl har satt defensiven så är det dags att börja fundera över offensiven.

Annons

Och här kör jag ett dynamiskt tremannaanfall. I mitten får det bli snacksen: chips, ostkrokar och nötter. Nötternas karaktär varierar med matchen. På vänsterkanten kör jag finessliret, morots- och gurkstavar med dipp. Högern å andra sidan är lite mer kallt och skuret, salami av varierad sort, kanske någon ölkorv.

Med den laguppställningen så kan inte matchen gå fel.

:::

I spelartunneln

Direkt efter matchen ska matchen analyseras, kommenteras och diskuteras, domarmisstag ska dissekeras och försvarstabbar återupplevas.

Här beror det ju lite på den sociala situationen. Sitter man ett gäng och kollar på fotboll så sker det ju med dem. Men generellt sett är jag notoriskt dålig på att se fotboll i sällskap, framför allt när mitt eget lag spelar. Och då får man ju hitta andra utvägar.

Exempelvis genom att diskutera matcherna här på bloggen. Och låta sig såväl irritera som irriteras antar jag. Men jag har funnit att det är en värdefull form av meningsskapande som pågår.

Annons

:::

Energipåfyllning

När matcherna väl är slut så kan man nästan känna sig helt dränerad i kroppen, och ska man hinna återhämta sig i lagom tid till nästa matchdag så är det viktigt att energipåfyllningen sker genomtänkt.

Här finns det lite olika vägar att gå.

En säker taktik som väldigt sällan slår fel involverar en köttbit, modell större. Den slänger man på grillpannan och serveras medium rare. Till den kan egentligen vad som helst serveras – pommes, potatissallad eller bara några salladsblad om man vill gå riktigt posh.

Men där finns också en annan höjdare, nämligen den hemlagade hamburgaren.

Det vanliga på som grund – sallad, ketchup, saltgurka, några klickar majonnäs. Därpå själva burgaren. På den har man lagt en skiva cheddarost, två baconstrimlor och några champinjonskivor.

Men det som gör det hela till en smakexplosion i gommen är den krämiga vitlökssåsen.

Annons

När väl det är avklarat så kan man börja ägna sig åt att varva ner kvällen med att återigen gå igenom vad som skrivs på olika tidningar och andra vettiga ställen om matcherna som spelats.

I bakgrunden passar det då utmärkt att ha på någon annan fotbollsmatch som spelas.

:::

Så ser min premiärdag ut.

Nu blev det ju för en gångs skull inte så mycket ren fotboll av just det här, mer kanske fokus just på fenomenet premiärdagen eller matchdagen. Min tanke är att vi fotbollsnördar tenderar att ha lite rutiner kring det här, och att det finns många olika former av rutiner.

Så jag tyckte det kunde vara lite roligt att dela med mig av hur min dag kommer se ut, och kanske ännu roligare att höra om era personliga rutiner.

Om ni nu har några, kanske är det bara jag som är dum i huvudet och fullständigt ute och cyklar. Så värst mycket mer prat om mat lär det i alla fall inte bli i den här bloggen, så mycket kan jag lova.

Annons

…………………………………………………

Dagens matcher då?

Två förväntade bottenmöten ser vi på en gång när Blackburn tar emot Wolves och Wigan möter Norwich. Norwich får med andra ord samma säsongspremiär som förra säsongen Blackpool. Och det gick ju bra då för The Tangerines. Har Wigan lärt sig läxan?

QPR får en klart överkomlig säsongspremiär hemma på Loftus Road när Bolton kommer på besök. Bra start på säsongen för Neil Warnock? – annars lär det finnas risk för hårda ord in i tv-kamerorna.

Fulham vs Aston Villa – onekligen en smånätt spännande och klart oförutsägbar match. Var står egentligen de båda lagen? Många frågor återstår, men ger den här matchen några svar?

Explosivt övre halvan-möte på Anfield omedelbart när Liverpool och Sunderland kraschar samman. John O’Shea är skadad för Sunderland så Liverpool behöver förmodligen inte vara alltför oroliga för några kallduschar i 93:e minuten. Men hur står sig de båda lagens försvar mot varandras anfall?

Annons

Kvällen avslutas med premiäromgångens angstmatch på St James Park mellan Newcastle och Arsenal. Det är rörigt i båda klubbarna och även där ska det bli fascinerande att se hur de båda lagen hanterat det. Jag tror Arsenal drar det längsta strået, de vill visa för omvärlden att Fabregas är ett glömt kapitel.

:::

Ett riktigt smörgåsbord med andra ord.

…………………………………………………

TRANSFERKOLLEN

Jose Enrique (Liverpool, försvarare) – Världsklass (+++++)

Strålande värvning av Liverpool till vänsterbacken där laget länge saknat ett stabilt alternativ. Vad de får är en väldigt kapabel och gedigen vänsterback med god möjlighet att utvecklas i klubben.

Joel Campbell (Arsenal, anfallare) – Godkänd (++)

(*suck*). Ja, jag vet, bra framtid.

Tuncay Sanli (Bolton, mittfältare) – Berömlig (++++)

Ett väldigt klokt lån av Owen Coyle från Wolfsburg. Tuncay kan spela på de flesta positioner på mittfältet, är kreativ och har god erfarenhet av spel i Premier League. Kan bli perfekt som tillfällig ersättare för Lee Chung-Yong.

Annons

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Och en vänlig tanke går ut till alla Tottenham- och Evertonsupportrar som har fått se sin premiärhelg uppskjuten på grund av upploppen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-13 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto