Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Rädsla och rutin i kampen om nordöstra England

Peter Hyllman

Det kommer vara rädsla i luften ovanför Stadium of Light idag.

Oavsett mötets långa historia, och för all spänning som det medför, så är det många av Sunderlands och Newcastles lokala supportrar som inte riktigt klarar av att uppskatta Tyne-Wear-derbyt på ett positivt sätt. Många av dem skulle precis lika gärna spela två matcher mindre per säsong och fördela poängen jämnt mellan sig.

Det är alltför sällan särskilt välspelade matcher, och aggressiviteten på läktarna gör att matchupplevelsen degraderas. Och risken för en förlust mot de värsta rivalerna gör naturligtvis det hela mindre nöjsamt det med.

:::

Båda lagen inledde säsongen med uppmuntrande resultat. Sunderland på Anfield och Newcastle hemma mot Arsenal. Men båda lagens managers går in till matchen satta under press om än av lite olika anledningar.

ANNONS

Alan Pardew i sin sida hade en mardrömslik försäsong med sitt Newcastle, med bråk i klubben och flertalet av lagets bästa spelare flyktade klubben. Humöret bland supportrarna är allt annat än bra, och en förlust mot Sunderland skulle knappast göra det bättre.

Steve Bruce å sin sida kan vara nöjd med att han jobbar för en av Premier Leagues mest tålmodiga styrelseordföranden. Men på lördag är hans största problem förmodligen Sunderlands supportrar, som genomgående har haft lite svårt att smälta Bruces pojkförälskelse i Newcastle och att han uttryckt ånger över att han tackade nej till managerposten där 2004.

Det hjälper naturligtvis inte att Bruce förlorade sitt första Tyne-Wear-derby förra säsongen med smärtsamma 1-5. Den typ av resultat som får en manager att inte vilja lämna sitt hem på veckor. Inte heller blev det bättre av att Sunderland bara vunnit ett enda hemmamöte mot Newcastle sedan 1980.

ANNONS

Inte att undra på att Steve Bruce inför helgens match uttalat att den större ambitionen är att sluta för Newcastle i ligan, inte bara att vinna just lördagens match.

:::

Båda lagen har alltså skäl att vara lite nervösa och oroliga inför dagens drabbning på Stadium of Light. Inte bara för att det är ett derby, det är mer än så, det är ett slag i en nu pågående strid om vilken klubb, om någon, som ska bli den dominerande klubben i regionen, i nordöstra England.

Mes que un match.

Det främsta sättet för ett fotbollslag att hantera rädsla och nervositet är med hjälp av erfarenhet. Och där kan vi se hur pendeln klart och tydligt har skiftat mellan de båda lagen.

Förra säsongen var Newcastles framgångar i de båda derbymatcherna baserad på just erfarenhet. Newcastle straffade ett förhållandevis ungt och oerfaret Sunderland med spelare som Kevin Nolan, Shola Ameobi och Joey Barton.

ANNONS

Steve Bruce verkar ha tagit med sig den läxan. Under sommaren har han plockat in totalt tio nya spelare. Sex av dem har Premier League-erfarenhet sedan tidigare och de båda värvningarna från Man Utd, Wes Brown och John O’Shea, har massor av rutin från titelstrider, Manchesterderbyn och matcher mot värste fienden Liverpool.

Så i termer av erfarenhet har förmodligen maktbalansen mellan de båda lagen förändrats inför den här säsongen.

:::

Killer Stats:

Sunderland har misslyckats med att hålla nollan mot Newcastle i de 22 senaste mötena lagen emellan.

Newcastle har släppt in ett mål i den 90:e minuten i sina båda senaste matcher mot Sunderland.

Under 2011 så har Sunderland inte vunnit en enda match av de elva där de har legat under i halvtid, men heller inte förlorat någon av de åtta matcher där de lyckats hålla nollan under första halvlek.

ANNONS

Yohan Cabaye gjorde fler tacklingar än någon annan spelare i Premier League under förra omgången.

:::

Och på mittfältet: Joey Barton vs Lee Cattermole. Match in the gas tank. Boom boom!

…………………………………………………

Lördagens övriga matcher

När domaren blåser för halvtid på Stadium of Light så blåser domaren på Emirates igång matchen på Emirates mellan Arsenal och Liverpool, i en tidig kraftmätning mellan två lag som båda krigar om Champions League-kvalificering. Den största snackisen inför matchen verkar vara att Arsene Wenger plockar med Samir Nasri i matchtruppen.

Everton gör sin försenade ligapremiär hemma mot QPR, som spelar sin första match efter veckans köp av klubben.

Alex McLeish gör sitt första framträdande framför hemmapubliken på Villa Park när problemlaget Blackburn Rovers kommer på besök. Hur kommer det att gå, kan man undra.

ANNONS

Swansea gör även de sin hemmadebut i Premier League, mot ingen mindre än passningsklonen Wigan med tidigare Swansea-managern Roberto Martinez vid rodret. En väldigt spännande värdemätare för nedflyttningsstriden.

West Brom har inte fått den lättaste säsongsinledningen. Först Man Utd i premiären och nu Chelsea borta i den andra omgången. Det är oklart om Peter Odemwingie kommer kunna starta, det är annars en spelare som Chelsea kan behöva se upp med.

:::

Från de lägre regionerna så bör kanske särskilt uppmärksammas dagens East Midlands-derby mellan Nottingham Forest och Leicester City; eller kanske, mer träffande, matchen mellan två tidigare engelska förbundskaptener: Steve McClaren och Sven-Göran Eriksson.

Vars båda säsongsinledningar får sägas vara knackiga och likartade: Båda söker en målgörare.

ANNONS

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Den brittiska regeringen har överklagat beslutet att släppa dokument som klargör vad som faktiskt hände i samband med Hillsborough-katastrofen, och ett upprop äger just rum i protest mot denna överklagan.

I skrivande stund så deltar över 60,000 brittiska medborgare i detta upprop.

Jag har funderat på att skriva en blogg om just den här vinkeln av katastrofen från 1989, men är lite orolig att just den hunden har piskats åtminstone en gång för mycket.

Vad tycker ni som läser?

:::

FA-cupen började på riktigt igår. I den Facebook-sända matchen mellan Ascot United och Wembley FC så blev slutresultatet 1-2.

:::

David Lacey på The Guardian skjuter från höften och drar till med en diskussion om vem som har varit den bästa mittfältaren i Premier League genom åren, vilket alltid kan vara en rolig diskussion så klart.

ANNONS

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/aug/19/cesc-fabregas-arsenal-midfielder-barcelona

Personligen gillade jag inte minst liknelsen med att sälja Fabregas som att genomgå en frontallobotomi.

:::

Vilken spelare har missat flest straffar i Premier League under de senaste fem säsongerna, och hur många straffar har han missat?

Har man redan sett frågan (och svaret) så kan man bortse från den.

:::

I skrivande stund så går det tunga rykten om att Chelsea håller på att göra klart med Juan Mata. Under tiden så ligger det £60m och bränner hål i Arsene Wengers fickor.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto