Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Moraliseringar runt Modric en söndagskväll

Något av det dumroligaste med ett transferfönster är hur supportrar försöker rationalisera sina personliga önskemål genom att hänvisa till moraliska argument. ”Visst vill vi ha spelaren men det är ju tydligen också ’rätt’ eller ’bäst’ för spelaren att få komma till oss”, ungefär.

Arsenal har stått i centrum för sommarens mest högljudda transfersagor, men i bakgrunden har en nästan lika komplicerad transfersaga puttrat på, den mellan Tottenham, Chelsea och Luka Modric.

Under söndagskvällen så ramlade jag över följande lätt tragikomiska artikel på Chelseabloggen A Stamford Bridge Too Far, av en ”Stan Blue”, som ni kan läsa i sin helhet här:

http://www.astamfordbridgetoofar.com/chelsea/2011/8/21/the-modric-saga-bad-reputation-for-spurs.html

Jag är helt övertygad om att det skulle vara möjligt att hitta liknande bloggar för de flesta andra lag, men nu råkar det ju just vara Luka Modric och de båda klubbarna som är aktuell.

Hur som helst tyckte jag just den här bloggen var så sorglustig att jag kände för att kommentera den lite närmare, och naturligtvis också för att för de som är intresserade stimulera lite diskussion så här under söndagskvällen.

Kort sagt så ger jag mig ut på ”fishing”-expedition.

:::

Till att börja med, rubriken! – ”The Modric Saga: Bad Reputation for Spurs

Redan där blir man ju liksom misstänksam. För något säger mig att Mr Blue kanske inte i första hand bryr sig så väldigt mycket om Tottenhams rykte. Egentligen.

:::

[“The only way to salvage that reputation is to let Modric go and make an apology to other players who are now scared to come to Spurs. It’s one thing to sign a contract and another to sign a slavery bond.”]

Mr Blue lyckas redan i sitt andra stycke etablera ett det enda sättet att reparera ett rykte, som inte är i behov av reparation, är att släppa Luka Modric. Jag undrar just till vilken klubb han menar då.

Inte bara det, Tottenham ska dessutom be om ursäkt till alla andra spelare som nu är ”rädda för” att komma till Tottenham. Exakt vilka spelare som uttryckt rädsla för att komma till Spurs förtäljer inte historien.

Sedan slänger Mr Blue fram ässet i rockärmen, jämförelsen med slaveri. Usch, det tycker vi ju inte om. En professionell fotbollsspelare, en vuxen människa, skriver av egen fri vilja, därtill rådgiven av juridiska experter, på ett kontrakt där han förbinder sig att spela för en klubb under en viss tid, under vilken han erhåller en obscent hög lön. En slav är genom hot om våld tvingad att arbeta för en annan person utan någon form av rimlig ersättning.

Kontrakt kan så klart vara ett irriterande fenomen. Men jag kan tänka mig att Mr Blue själv kanske uppskattar dem lite mer när det förhindrar hans förmodade arbetsgivare från att bara avskeda honom för att han liksom råkat tröttna på honom.

:::

[“Footballers are not slaves and if my club treated a player like spurs are doing with Modric I would be the first to say we are wrong. You can’t hold a player against is will in this modern age, especially when the rest of the world is looking.”]

Det här är naturligtvis väldigt lätt att säga när man betalar bland fotbollsvärldens högsta löner och klubbens problem därför istället är att man har svårt att bli av med spelare snarare än att locka dem till sig.

Det är också väldigt lätt att säga när någon annan fotar notan samtidigt som den egna klubben gör enorma förluster genom att betala löner den egentligen inte har råd med.

Och apropå det sista så undrar man ju om Mr Blue över huvud taget har följt en något större och nyss avslutad transfersaga inom engelska fotbollen, eller om han helt enkelt har levt under en sten den senaste tiden.

:::

[“Players should be in dread of what is happening to Modric. You just can’t imagine that such a thing can occur in the modern game, I understand that he is a great help to the team, but that is not the way to appreciate a player who has represented your club and done a good job for you.”]

Fotbollsspelare borde växa upp, snarare. Vad exakt är det som har hänt med Luka Modric? Han har skrivit på ett kontrakt med en fotbollsklubb och klubben förväntar sig att han ska fullfölja avtalet. Dumma dem!

Istället ska man visa en spelare ”uppskattning” för att han har fått en väldigt hög lön för att göra sitt jobb, genom att sälja honom till Chelsea så klart!

:::

[“To say it is because of the money is just being insulting, Modric plays not just for money but for the love of the English game, had it been the former he would have gone to Russia or France where money is being thrown around.”]

De flesta av oss skulle nog vara villiga att gå med på att det finns några engelska klubbar som också har en viss tendens att slänga pengar omkring sig. Det är liksom inte något fattigdomsalternativ vi pratar om.

Hur som helst låter ju Mr Blue oss nu tro att det faktiskt är okej att hålla en spelare fast vid sitt kontrakt, nämligen om han bara vill ”lämna för pengar”. Argumentet att Modrics motiv är en kärlek till engelsk fotboll kommer ju inte ens ur startgropen i och med att Tottenham också råkar vara just en engelsk fotbollsklubb.

:::

[“Every team would love Modric to play for them, but he and every other player should play where they want to. Modric wants Chelsea, which is good for us, but if it was Manchester United he wanted I wouldn’t think otherwise!!!”]

Nej, då hade Mr Blue över huvud taget inte reflekterat över situationen, och definitivt inte kommit med några dumdristiga moralpredikningar om slaveri. Det är en sak som är säker.

:::

[“If Spurs are allowed to stop Luka moving, then other teams in the league will follow and good players will have a reason not to come and play in England – I may just be naive, but I am worried about the future …”]

Ojoj, mot slutet drog Mr Blue fram det tunga artilleriet, Tottenham måste sälja Luka Modric till Chelsea för engelsk fotbolls bästa och dess framtid. Det är nämligen så att om Tottenham inte säljer Modric till Chelsea så kommer bra spelare inte längre vilja spela fotboll i England. Det är ingen hejd på dramatiken.

Jag avslutar min fisketur med ett riskfyllt påstående: Att oavsett vad som händer med Luka Modric den här sommaren, så kommer bra fotbollsspelare att vilja fortsätta spela i England!

Och en fundering: Hade det inte varit tillräckligt för Mr Blue, och alla andra i liknande situationer i andra lag, att bara säga ”Ja, jag tycker Modric är en väldigt bra spelare, och Chelsea skulle verkligen behöva honom, jag hoppas Chelsea lyckas värva honom”?

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Så vad tycker ni att vi har lärt oss från fotbollshelgen som precis har passerat, några tankar att skicka med mig inför morgondagens hörna?

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-21 kl 20:30

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons