Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ligacupen erbjuder en blick in i framtiden

Peter Hyllman

Den första omgången är redan avklarad. Ikväll drar däremot den andra omgången av den 52:a upplagan av Ligacupen igång, turneringen som blev möjlig i och med introduktionen av strålkastare på de engelska fotbollsarenorna.

Det är en cup med sin egen unika historia. Inte minst har det varit Liverpools cup, med hela sju vinster genom åren. Vad färre vet är att Aston Villa också har en stolt tradition, med sina fem vinster i Ligacupen så är de klubben med näst flest segrar.

Man var även de första vinnarna av Ligacupen, efter att man 1961 besegrat Rotherham i finalen, som då spelades i form utav ett dubbelmöte enligt europeisk modell.

:::

Ligacupen nu för tiden handlar däremot kanske inte lika mycket om historia som den gör om framtid.

Det har blivit allt vanligare att åtminstone de större klubbarna, men det har blivit allt vanligare även längre ned i ligasystemet, ser Ligacupen som en chans att vädra sina yngre spelare.

ANNONS

Nu ses det som något naturligt och närmast självklart, men 1994 var det så kontroversiellt att det till och med diskuterades i det brittiska parlamentet. Men nu är det förmodligen vad som ger Ligacupen dess särprägel, dess fokus på framtiden och morgondagens spelare.

:::

Det är på sitt sätt passande att Ligacupen används på det framtidsinriktade sättet av de engelska ligaklubbarna, sett till den koppling Ligacupen historiskt har haft till den engelska fotbollens innovationer.

Turneringen växte fram som en följd av introduktionen av belysning på de engelska arenorna. Det öppnade upp för den kommersiella möjligheten att erbjuda fotboll även på vardagskvällar.

Det var i Ligacupen man började använda sig av det mer kontinentala systemet med dubbelmöten i form av hemma- och bortamatch.

Likaså har Ligacupen varit något utav en föregångare på det kommersiella området. Turneringen har genom åren ofta fungerat som en form av testdocka för diverse sponsorprojekt.

ANNONS

:::

Vad jag gillar med Ligacupen

Först och främst tycker jag Ligacupen är en härlig blandning av framtid och engelsk cupromantik när den är som allra bäst. Det är ändå något speciellt med de engelska cuperna.

Jag gillar att det är oseedat, att vilket lag som helst kan få möta precis vilken motståndare som helst när som helst. Inga fördelar för något lag och det kan uppstå tungviktsmöten tidigt i turneringen.

Jag gillar att det är enkelmöten utan replays – det ger Ligacupen en lite egen feeling och särskiljer den delvis från FA-cupen.

Jag gillar att Ligacupen är europakvalificerande. Det är kanske lite saftigt att säga att vinst i Ligacupen ska ge en Champions League-plats, men att vinnaren får spela Europa League är inte mer än rätt.

:::

Vad jag inte gillar med Ligacupen

Jag gillar inte att en del ligalag får stå över den första och i vissa fall de två första omgångarna av Ligacupen.

ANNONS

Jag tycker det ger orättvisa fördelar till klubbar som inte behöver det, och dessutom är det i grund och botten onödigt sett till höstens spelschema. Alla lag ska vara med från första början.

:::

Det jag tycker är lite synd är att det inte finns någon motsvarande cupturnering på europeisk nivå. Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Jag saknar Cupvinnarcupen.

De hade gärna fått återinföra den, i exakt samma format som Ligacupen nu har.

:::

Lottningen och matcherna under veckan kan ni se genom att följa den här länken:

https://www.football-league.co.uk/page/AllCompFixtures

Kommer West Brom att kunna råda bot på sin tuffa säsongsstart och knipa säsongens första seger borta mot Bournemouth?

Roy Hodgsons facit i Ligacupen så här långt är tre förluster på fyra matcher.

…………………………………………………

Gårdagens match

ANNONS

Visst saknades Luka Modric?! Tottenham var alls inte ofarliga på Old Trafford igår kväll, men man lyckades inte hålla mittfältet och framför allt linkup-spelet mellan mittfält och anfall lämnade mycket övrigt att önska.

Huruvida slutresultatet hade blivit annorlunda med Modric på planen är svårt att säga, men han hade varit värdefull att ha på planen för Tottenham och det är ett anmärkningsvärt oprofessionellt beteende från Modrics sida.

Det var inte en bra inledning på ligasäsongen för Tottenham, men i spelet fanns ändå tendenser som lovade väl inför fortsättningen.

:::

Man Utd gav ännu en uppvisning i vad som alltmer tydligt blivit en form utav smånätt ”pass and move”-spel. Ibland blir det för omständligt, men när det funkar så sker det med bedövande effekt.

Det främsta orosmolnet inför matchen var kanske den väldigt unga backlinjen, som nu skulle ställas mot Tottenhams snabba anfallsspel. Dess svar blev en kollektiv och individuell prestation i mästarklass.

ANNONS

Det är anmärkningsvärt, som Matt Dickinson på Times noterade, hur ”ungdom” på en och samma gång är ett så stort problem just nu på Emirates men samtidigt en sådan möjlighet på Old Traffrd. Så lika men ändå så olika.

Kanske har det främst med ledarskap och förväntningar att göra. Där Arsene Wenger har haft en tendens att använda sitt lags ungdomlighet som en ursäkt så förväntar sig Alex Ferguson att hans unga spelare ska prestera på samma nivå som hans mer seniora spelare.

Människan har en tendens, på gott och på ont, att leva upp till vad som förväntas.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Sotirios Kyrgiakos blev igår klar för Wolfsburg och lämnar därmed Liverpool, det var onekligen en nyhet som åtminstone för mig kom lite som en blixt från klar himmel.

ANNONS

Betyder det att en ny mittback definitivt är på ingång?

:::

Samir Nasri har på egen begäran plockats bort från Arsenals trupp till bortamatchen mot Udinese. Vilket förmodligen innebär att Arsene Wengers sista hopp i den frågan är ute.

:::

Väldigt skönt att det blev ett lyckligt slut med John Obi Mikels kidnappade far, som nu alltså återfunnits vid liv.

Be Champions!!

Publicerad 2011-08-23 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto