Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Remember, Remember, This Day in September

Såhär på tioårsdagen av ett av de djävligaste massmorden i mänsklighetens historia så hade jag först tänkt skriva någon form av filosoferande blogg som kopplade ihop terrorism och fotboll med en fundering om hur det ena har påverkat det andra.

Men dels så hade jag väldigt svårt att över huvud taget komma på någon som helst form av vettig koppling mellan terrorism och fotboll. Till skillnad från vad min gamle professor i mikroekonomi påstod så hänger förmodligen inte allt samman. Och dels så kände jag att det möjligen riskerade att förminska vad som egentligen hände den där dagen för nu exakt tio år sedan.

Istället började jag fundera på vad för saker som egentligen har hänt på den här dagen inom engelsk fotboll. Och för att börja komma åt den frågan så blev jag så klart tvungen att ägna mig åt ett närmast frenetiskt googlande. Och några guldkorn lyckades jag ändå hitta.

:::

Under en radiosändning den 11 september 1975 så föreslår Englands förbundskapten, tidigare Leeds hårdföre pater noster, Don Revie att man ska piska fotbollshuliganer med björkris, eftersom man ju hade prövat allt annat utan resultat.

:::

Den 11 september förekommer också ett par gånger i Arsenals historia.

1973 så går Eddy Kelly, till publikens stora förtjusning, barbröstad in på Highbury för en match mot Sheffield United, efter att under föregående match ha slängt tröjan i vrede mot avbytarbänken efter att ha blivit utbytt.

Fredrik Ljungberg slängde kanske aldrig några tröjor mot Arsene Wenger men barbröstad har han ju sett till att vara rätt många gånger. Den 11 september 1998 köpte Arsenal honom från Halmstad BK.

:::

I en annan del av London så anställer Tottenham den 11 september 1974 Terry Neill som ny manager för den kommande femårsperioden. Neill indikerar tydligt att han inte är intresserad av att ge Tottenhams förre och legendariske manager Bill Nicholson någon roll i ”sin” klubb, och kanske började Tottenhams relativa ökenvandring just här, den här dagen.

:::

Gordon Hodgson gjorde smått otroliga 17 hattricks för Liverpool under sin tid i klubben. Den 11 september 1926 inleder Hodgson sviten genom att göra tre mål och sitt allra första hattrick när Liverpool besegrar Sheffield United med 5-1.

:::

Den 11 september 2002 skriver Dave Beasant på för sin elfte klubb i karriären, nämligen Bradford City. Under sin tid i Wimbledon blev Beasant först med två bedrifter. Dels var han den förste målvakten att vara kapten för ett FA-cupvinnande lag. Dels var han den förste som räddade en straff i en FA-cupfinal på Wembley. Han avslutar två år senare sin 26-åriga karriär i Fulham.

:::

Men vi sparar naturligtvis det värsta till sist.

Den 11 september 1895 stals FA-cuptrofén från en liten fotbollsbutik i centrala Birmingham. Aston Villa hade några månader tidigare vunnit FA-cupen genom att besegra de lokala rivalerna West Brom i finalen med 1-0, och ville visa upp bucklan för allmänheten i butiken som ägdes av en William Shillcock.

Efter att ha låst butiken över natten så kommer Shillcock tillbaka morgonen därpå och finner till sin fasa att inte bara pengar utan också FA-cuptrofén blivit stulen. Den återfanns aldrig, trots att man erbjöd £10 i belöning för den som kom med ett givande tips, och FA fann sig tvungna att bötfälla Aston Villa med £25 för att ersätta den stulna pokalen.

Mer än 60 år senare så berättar en 83-årig man vid namn Harry Burge att det var han som en gång i tiden stal trofén. Burge hade tydligen varit en småtjuv vid den tiden och han hävdade att han smält ned pokalen att göra falska silvermynt av.

Men naturligtvis var brottet preskriberat och därtill så långt tillbaka i tiden att det var omöjligt att bevisa om Burge verkligen var skurken eller om han bara var en gammal man som drog en Abe Simpson-skröna.

…………………………………………………

Dagens matcher

Två matcher från tabellens nedre regioner idag: Norwich vs West Brom och Fulham vs Blackburn. Både West Brom och Blackburn har chans att ta sina första poäng för säsongen idag men måste i så fall klara av det på bortaplan, vilket så klart är en nog så svår uppgift. Båda lagen har haft en väldigt jobbig inledning på säsongen.

En jobbig början på säsongen har emellertid även Fulham haft, som med en poäng på de tre första matcherna gör sin värsta inledning på en Premier League-säsong någonsin. Men inför matchen mot Fulham finns några skäl till optimism. Dels så har Clint Dempsey gjort tre mål på de senaste fyra matcherna mot just Blackburn. Dels så gör profilvärvningen till anfallet, holländske Bryan Ruiz, debut för klubben. Vilket jag tror kan bli en väldigt värdefull värvning för Fulham.

Norwich har förvisso heller inte vunnit någon av sina första tre matcher, men med tanke på att det tog 14 matcher för dem att vinna sin första match förra gången de befann sig i Premier League, så känner förmodligen inte de att det krisar på taket riktigt ännu. Och hemma mot West Brom känner de nog att de har goda chanser att ta säsongens första trepoängare.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Den 11 september 1945 föddes för övrigt Kaizer Franz, alltså Beckenbauer.

:::

Sunderland har alltså beslutat att låna ut Asamoah Gyan till den arabiska klubben Al-Ain för återstoden av säsongen. De tydligaste ryktena säger att Gyan krävt löneförhöjning men att Sunderland vägrat omförhandla ett kontrakt som slöts för mindre än ett år sedan. Gyan ska då ha gjort sig omöjlig och på så vis tvingat fram Sunderlands beslut.

Och om Sunderland hade anfallsproblem tidigare så blev ju inte precis dessa mindre i och med Gyans flytt.

Sunderland har ett par tre väldigt viktiga matcher framför sig. Går det dåligt i dem så finns det nog skäl att börja fundera på om Steve Bruces position i klubben är i fara.

:::

En enorm blunder av Michel Vorm som gav Arsenal segermålet mot Swansea igår. Det är inte ofta man ser sådant på den här nivån.

:::

Det känns som att det kan bli en rätt schysst duell i duellen mellan Sergio Agüero och Wayne Rooney den här säsongen måste man säga.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons