POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ungdomarna som är på väg att ta över och förnya Premier League

Visst kan man väl säga att Premier League de senaste säsongerna ändå har känts hyfsat välbekant. Man känner igen lagen. De har spelare som man har hunnit vänja sig vid. Visst, det kommer in någon ny spelare från och till men i huvudsak är det samma gamla lag och samma gamla spelare.

Men den här säsongen känns annorlunda i det avseendet. Kanske har det att göra med att i stort sett samtliga topplag faktiskt genomgått rätt rejäla förändringar eller ansiktslyftningar inför säsongen. Förnyelse är temat och det är kanske på så vis inte enbart fråga om en generationsväxling för lagen utan också för ligan som helhet.

Det har aldrig varit något fel på spänningen och intensiteten i Premier League, men just i år känns det faktiskt nyare och fräschare än vanligt. Det känns helt enkelt lite mer ungdomligt.

Naturligtvis är detta en direkt följd av att ett flertal unga spelare har börjat slå igenom på allvar i Premier League och då inte minst i topplagen, där exponeringen ändå är som störst. Det finns fler än de jag tar upp i den här bloggen, som heller inte är rangordnade inbördes på något vis, men dessa är några av de ungdomar som satt färsk färg på den engelska ligasäsongen.

:::

Ross Barkley, Everton

Det har varit en blixtrande säsongsinledning för Evertons nye unge blivande storstjärna. Han har spelat Evertons samtliga ligamatcher, han utsågs i debuten till matchens spelare och det går omedelbart tunga rykten i engelsk lokalmedia att Man Utd förbereder ett bud på den unge mittfältstalanger redan under januarifönstret.

Hans nuvarande lagkamrater berömmer Barkleys kvalitet, inställning och ödmjuka attityd. Gamla storspelare förutspår honom som en blivande storstjärna i såväl klubblag som landslag. Personligen tror jag vi kommer att höra väldigt mycket om Ross Barkley under många år framöver.

:::

Tom Cleverley, Man Utd

När hela världen pratar om att Man Utd behöver värva Wesley Sneijder så väljer istället Alex Ferguson att låta akademin, snarare än astronomiska lönesummor, tala. Och i form av Tom Cleverley så har Man Utd onekligen fått en typ av central mittfältare som laget hittills saknat, en spelare som är bra i bollinnehavet, passningssäker och hela tiden tittar framåt. Om man ska försöka hitta en ersättare till Paul Scholes den yngre så är jag inte säker på att det egentligen går att komma så värst mycket närmare än just Cleverley. Också bra, han har fått igång Anderson.

:::

Jack Colback, Sunderland

Premier League är inte Premier League om där inte finns en liten rödhårig mittfältare som springer omkring och fördelar passningar. Det nya den här säsongen är att han inte spelar i Man Utd utan istället är en lokal produkt i och spelar för Sunderland.

Colback har länge betraktats som en väldigt lovande spelare. När Steve Bruce gav sig ut på stor värvningsrunda under sommaren och köpte in spelare som Craig Gardner och David Vaughan till laget så var det i och för sig svårt att se att Colback skulle kunna få någon speltid. Men det säger en hel del om Colbacks kvalitet att han så här långt har hållit dem utanför planen.

:::

Emmanuel Frimpong, Arsenal

Jag har för mig att det var Simon Bank som menade att Arsenal i matchen mot Liverpool hade behövt en Frimpong som hade spelat 100 matcher. Jag är inte säker på att det egentligen hade behövts ens hälften. Frimpong är naturligtvis ung och rätt ovårdad som det ser ut nu, men han visar redan klara tendenser till att vara det rivjärn på det defensiva mittfältet som Arsenal har saknat under ett flertal säsonger.

Det återstår så klart att se vilken väg Frimpong vandrar och vilken kvalitetsnivå han egentligen kommer lyckas nå upp till, ska det bli på som jämförelse Wilson Palacios nivå eller Patrick Vieiras nivå? Hur som helst så känns det väl som att Arsenal nu i alla fall har tillgång till spelartypen.

:::

Jordan Henderson, Liverpool

En av sommarens mest utskällda värvningar när Liverpool betalade strax under £20m för den unge mittfältaren. För dyrt, ropade många. För dålig, ropade andra. Nonsens skulle jag säga, eftersom jag ser Henderson som en spelare som kommer att bli långvarig på Liverpools mittfält och som en spelare med samma typ av egenskaper som Steven Gerrard.

Jordan Henderson kommer inte att spela alla matcher för Liverpool den här säsongen och det kommer förmodligen inte vara han som redan i år leder dem till framgång. Men det var heller inte därför Liverpool värvade honom, han var en värvning på längre sikt. Den typen av spelare som kanske inte är så väldigt spektakulär eller stjärnstark på fotbollsplanen, men som är så väldigt nyttig i ett engelskt lagbygge.

:::

Phil Jones, Man Utd

Jones är ju knappast i sig någon helt ny bekantskap, han har presterat väldigt bra för Blackburn redan tidigare. Men inledningen på hans Man Utd-karriär har varit så löjligt bra och över förväntningarna att det på något sätt känns som en nyhet ändå.

Det är väldigt få spelare som kan gå in i Man Utd eller på Old Trafford och dominera omedelbart. De kan förmodligen räknas på ena handens fingrar under de senaste 20 åren. Att göra det som 19-åring är smått osannolikt. Men Phil Jones har gjort just precis det, i en sådan utsträckning att Rio Ferdinand nog inte längre kan vara säker på om han är första- eller andraval.

:::

Martin Kelly, Liverpool

Mycket positivt har hänt med Liverpool i och med att Kenny Dalglish har tagit tillbaka managerposten. Något av det mest positiva i mina ögon är hur han medvetet och systematiskt har öppnat dörrarna och gett fler chanser åt unga spelare och lokala produkter.

Martin Kelly hade fått enskilda chanser även innan Dalglish, men det är först under Dalglish som manager som han inte bara fått chans utan även förtroende. Det förtroendet har han omedelbart börjat amortera och nu har jag fått intrycket att han i huvudsak har konkurrerat ut £18m-värvningen Glen Johnson, som när han värvades beskrevs av Rafa Benitez som den för en ligatitel sista nödvändiga pusselbiten, på högerbacksplatsen.

Kelly kommer utan tvekan vara en spelare som slåss om högerbacksplatsen i det engelska landslaget.

:::

Daniel Sturridge, Chelsea

Det saknas inte direkt anfallare av högsta klass i Chelsea. Nicolas Anelka, Fernando Torres, Didier Drogba med flera. Rutinerade, erfarna och med väldigt hög status. Den här sommaren värvades även en av Europas mest lovande unga anfallare, Romelu Lukaku, till klubben. Ändå är den av Chelseas anfallare som förmodligen imponerat mest under säsongsinledningen just Sturridge.

Daniel Sturridge är helt klart en av dem i Chelsea som tjänat mest på den nye managern Villas-Boas egen ungdomlighet, nytänkande och oberoende från gamla spelarmönster i Chelseas spelartrupp. Han har bidragit med arbetsvilja och entusiasm snarare än sura miner och bittra kommentarer, vilket under en lång ligasäsong kan vara guld värt. Bokstavligen.

:::

Wojciech Szczesny, Arsenal

Den unge polacken har mycket av det en målvakt måste ha. Han är lång, reaktionssnabb, beslutsam i sina aktioner på planen och han verkar inte ha något emot att skrika på sina medspelare. På väldigt kort tid har han etablerat sig som Arsenals mer eller mindre givna förstaval på målvaktsposten.

Givet att ett ständigt återkommande tema under åtminstone de tre senaste säsongerna har varit Arsenals målvaktsproblem så har givetvis det faktum att Arsenal nu verkar ha löst målvaktsfrågan ett nyhetsvärde i sig. Det är så klart också lite talande att det problemet inte löstes genom att värva en äldre och mer erfaren målvakt.

:::

Kyle Walker, Tottenham

Det är en rätt stor skillnad ändå. Tidigare spelare på högerbacksplatsen i Tottenham har varit Vedran Corluka och Alan Hutton, som ju snarare ser ut som om han äter unga spelare till frukost. Nu har den platsen mer eller mindre över en natt tagits över av en ung, färsk och offensivt lagd engelsk högerback vid namn Kyle Walker.

Walker var en av de spelare som kom undan med godkänt betyg från sommarens U21-EM, där han faktiskt blev invald i turneringens lag. Givet hur Tottenham använder sina kanter i det offensiva spelet, så har Walker alla förutsättningar att bli en väldigt viktig spelare, såväl offensivt som defensivt, för Tottenhams ambitioner.

:::

Naturligtvis finns där fler ungdomar, och jag är säker på att ni har era egna speciella kandidater.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Jag märker i skrivande stund att Fotbollskanalen har beslutat sig att skärpa kraven för att kommentera. Framöver måste man alltså ha ett Facebook-, Twitter- eller Disquskonto för att få kommentera. Det ser jag som en bra reform. Men det kan ju vara bra att veta för er som gillar att diskutera men ännu inte orkat skapa något konto för det.

Be Champions!!

Publicerad 2011-09-17 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå