Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Avgörs Chelseas framtid idag när Chelsea Pitch Owners sammanträder?

Under förmiddagen sammanträder Chelsea Pitch Owners (CPO) för att besluta i frågan om huruvida man ska sälja tillbaka rätten till Stamford Bridge och den mark arenan står på till Chelsea Football Club.

Det krävs kvalificerad majoritet för att CPO ska gå med på det, med andra ord 75% av rösterna. Det har blivit något utav en infekterad fråga där diverse politiska skamgrepp från främst Chelseas klubblednings sida har rapporterats, i syfte att påverka och kontrollera omröstningen.

ANNONS

Samtidigt har det också under de senaste dagarna varit en väldigt hög omsättning på aktier i CPO och över £200k har spenderats på aktier i CPO som kostar £100 styck. Naturligtvis är farhågan att detta är en samordnad insats av Chelsea i syfte att få kontroll över omröstningen, och att många supportrar har satt sina privatekonomiska intressen i första hand.

2,000 aktier har alltså omsatts av ett totalt aktiebestånd om 15,000 aktier, något som alltså mycket väl kan visa sig bli tungan på vågen om omröstningen blir jämn. Hur som helst måste aktieägare motsvarande minst 11,250 aktier rösta ja till förslaget för att det ska gå igenom.

:::

Frågan är av stor vikt för Chelsea i och med att CPO kontrollerar klubbens möjligheter att omlokalisera till en ny och större arena i ett annat område av London. Och en sådan arena bedöms som nödvändig för klubben både vad avser att kunna konkurrera med klubbar som Man City och Man Utd, men också för att kunna uppfylla UEFA:s kommande regler om financial fair play.

ANNONS

Tanken är alltså att finansiera en ny arena genom att realisera och kapitalisera befintlig mark, vilket skulle kunna generera mellan £500-600m. Chelsea är med andra ord hittills ovilliga att skuldsätta sig för en ny arena, och likaledes är Roman Abramovich inte intresserad att finansiera ett arenabygge på egen hand.

Om CPO:s beslut blir nej så menar Chelseas klubbledning att någon flytt till en ny arena inte blir aktuell, och att Chelsea i så fall får spela vidare på Stamford Bridge med en kapacitet om runt 42,000 åskådare. Röstar CPO å andra sidan ja så kan jakten på en ny arena och ett nytt område inledas omgående.

Att strunta i CPO låter sig helt enkelt inte göras för Chelsea, eftersom avtalet mellan klubben och CPO innebär att om klubben flyttar från Stamford Bridge så övergår rättigheterna till namnet Chelsea FC till CPO.

ANNONS

:::

Hur kommer det sig då att supportrarna, det vill säga de som förmodas styra CPO, motsätter sig beslutet? Till att börja med ska man säga att det inte rör sig om alla supportrar. Men de som är tveksamma är det framför allt utifrån en oro om vad som kan hända med klubben om Roman Abramovich en dag beslutar sig för att sälja den.

För att komma runt den oron har CPO krävt, som villkor för att rösta ja, att man får samma styrande ägarkontroll över den nya arenan med tillhörande område som man idag har över Stamford Bridge. Detta krav har emellertid Chelseas klubbledning vägrat att tillmötesgå, och är inte heller villiga att förhandla om frågan.

Det är med andra ord en form utav stand-off som ska avgöras idag.

:::

Det är en tämligen prekär situation för Chelsea. Supportrarna oroar sig som sagt över vad som vid ett ja-beslut skulle kunna hända med en ny ägare vid rodret.

ANNONS

Frågan de kanske likaväl bör ställa sig, vid ett nej-beslut, är hur det påverkar Roman Abramovichs fortsatta intresse i klubben, om inte det skulle öka risken för nytt ägarskap, och vad det i så fall skulle betyda för klubben.

:::

Det är hur som helst tämligen sällan som en klubbs framtid ställs så på sin spets som trots allt är fallet för Chelsea nu i eftermiddag.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Lagen till Ligacupens kvartsfinal blev alltså Man Utd, Arsenal, Cardiff, Crystal Palace, Man City, Liverpool, Chelsea och Blackburn.

Lottningen sker runt lunchtid på lördag.

:::

Ett av de smutsigare knepen som Chelseas klubbledning sägs ha använt sig av är att styrelseordförande Bruce Buck tydligen har ringt upp en extern sophämtare (”waste disposal contractor”) och bett honom att placera en särskilt jobbig CPO-aktieägare ”on the sidelines”.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-10-27 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto