Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Serie A är disco, Premier League är hårdrock… 1 (4)

Jag vet inte hur, jag vet inte när, och jag vet definitivt inte varför, men den här populära kopplingen mellan fotboll och musik, och att göra mer eller mindre långsökta referenser däremellan, har ju blivit något utav en modegrej, inte minst så här i bloggsvängen.

Jag arbetar med några teorier om att det är ett försök att framhäva kopplingen mellan fotboll och kultur, kanske till och med sudda ut gränserna mellan dessa inte naturligtvis åtskilda samhällsfenomen. Att det får såväl läsare som skribenter att känna sig stolta, nöjda och inne när de plockar en obskyr referens. Vilket möjligen bygger på ett antagande att fotbollen och musiken är två former av nörderi som passar varandra rätt bra.

ANNONS

Själv har jag ju lite lätt trotsigt försökt undvika sådana referenser, självklart mest för att man ju inte vill göra något som några andra redan har hittat på. Istället har jag ju ägnat mig åt det naturligtvis lika småtramsiga associerandet till film- och tv-referenser. Enligt den alltid lika sanna devisen att vi är alla olika på exakt samma sätt.

:::

Däremot blev jag rätt inspirerad av följande blogg som diskuterade likheterna mellan fotboll och rock, närmare bestämt likheterna mellan ett fotbollslag och ett rockband. Dylika jämförelser blir ju ofta en övning i att man finner det man söker, men jag tyckte ändå det var lite kul läsning.

https://www.soccerissue.com/2011/08/24/football-n-roll/

Naturligtvis är det möjligt att spinna vidare på likheterna mellan rockband och fotbollslag. Man kan ju exempelvis våga sig på att bli lite mer specifik. Och om man dessutom inte tar det hela på alltför stort allvar utan istället ger sig in på området humoristiskt karikatyr, så kan man ju få lite tacksam komedi så här under en fotbollslördag.

ANNONS

Alltså, vilken klubb är vilket rockband?

Det är den springande frågan för den här bloggen och under dagen kommer det med jämna mellanrum komma fyra bloggar, varav det här är den första, med fem lag i varje blogg, som gräver ned sig i just den frågeställningen.

:::

Stoke är Metallica

Hårda och fysiska, snabba och stundtals brutala. Spelar till vardags framför en samling av skränande och tämligen högljudda fans. Spelar sin typ av fotboll utan att be om ursäkt för det, och utan att förlåtas av flertalet självutnämnda fotbollspuritaner.

Wolves är Alice Cooper

En klubb som har varit med länge, och som varit stora under flera decennier. Har under åren blivit något utav ett kultlag med en oerhört trogen skara supportrar, för vilka laget är ett gift som rinner genom deras ådror. Med en manager som inte tvekar att idiotförklara de egna fansen, ”Hey Stupid!”.

ANNONS

Liverpool är Scorpions

Den gamla storklubben som gått i en längre tids träda har börjat andas morgonluft i och med att klubbens nya ägare har sänt dem en ängel i form av gamle kungen Dalglish. Tillbaka till framtiden verkar vara melodin, i och med att supportrarna känner förändringens vindar blåsa.

Man Utd är Kiss

Inte så mycket enbart en traditionell fotbollsupplevelse som en konsumeristisk manifestation. En amerikaniserad variant av ett fenomen med tydliga brittiska rötter, snyggt paketerat men inte alltid det bästa innehållet. Har dominerat under lång tid, men resultat under senare tid har satt himlen i brand.

Aston Villa är Judas Priest

En av föregångarna inom genren, som var med och definierade den i dess begynnelse, men som sedan dess fallit tillbaka. En stor konflikthärd inom klubben är nu att supportrarna upplever att en judas har smugit sig in på klubbens främsta predikostol, managerposten.

ANNONS

:::

Kanske är det ett onödigt påpekande, men det bör ju så klart varnas för att vissa av associationerna är närmast göteborgska i sin tämligen grötigt uttänkta långsökthet.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Javisst var rubriken lite retsam sådär. Medvetet så, men det ska man inte ta för allvarligt, snarare med gott humör. Skillnaden här jämfört med när andra provocerar på fullt allvar kan nog alla se.

Man börjar för övrigt förstå varifrån vissa fotbollsspelare egentligen har hämtat sina stepovers. Follow the white rabbit.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-05 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto