Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Serie A är disco, Premier League är hårdrock… 3 (4)

Fortsättning på dagens blogg, del 3 av 4.

:::

Jag vet inte hur, jag vet inte när, och jag vet definitivt inte varför, men den här populära kopplingen mellan fotboll och musik, och att göra mer eller mindre långsökta referenser däremellan, har ju blivit något utav en modegrej, inte minst så här i bloggsvängen.

Jag arbetar med några teorier om att det är ett försök att framhäva kopplingen mellan fotboll och kultur, kanske till och med sudda ut gränserna mellan dessa inte naturligtvis åtskilda samhällsfenomen. Att det får såväl läsare som skribenter att känna sig stolta, nöjda och inne när de plockar en obskyr referens. Vilket möjligen bygger på ett antagande att fotbollen och musiken är två former av nörderi som passar varandra rätt bra.

ANNONS

Själv har jag ju lite lätt trotsigt försökt undvika sådana referenser, självklart mest för att man ju inte vill göra något som några andra redan har hittat på. Istället har jag ju ägnat mig åt det naturligtvis lika småtramsiga associerandet till film- och tv-referenser. Enligt den alltid lika sanna devisen att vi är alla olika på exakt samma sätt.

:::

Däremot blev jag rätt inspirerad av följande blogg som diskuterade likheterna mellan fotboll och rock, närmare bestämt likheterna mellan ett fotbollslag och ett rockband. Dylika jämförelser blir ju ofta en övning i att man finner det man söker, men jag tyckte ändå det var lite kul läsning.

https://www.soccerissue.com/2011/08/24/football-n-roll/

Naturligtvis är det möjligt att spinna vidare på likheterna mellan rockband och fotbollslag. Man kan ju exempelvis våga sig på att bli lite mer specifik. Och om man dessutom inte tar det hela på alltför stort allvar utan istället ger sig in på området humoristiskt karikatyr, så kan man ju få lite tacksam komedi så här under en fotbollslördag.

ANNONS

Alltså, vilken klubb är vilket rockband?

Det är den springande frågan för den här bloggen och under dagen kommer det med jämna mellanrum komma fyra bloggar, varav det här är den första, med fem lag i varje blogg, som gräver ned sig i just den frågeställningen.

:::

Norwich är Queen

Ett lag som är känt för sitt snabba tekniska spel baserat på kanske en gnutta för mycket glitter och glamour för deras eget bästa. Leds av sin egen drottning Delia Smith som inte heller dras för att försöka få med sig sin publik på melodiös allsång.

Bolton är Iron Maiden

Bolton är ett gammalt tufft järnlag som framgångsrikt varvat det hårda och raka med det finessfullt pragmatiska. Senare år har däremot kanske ryktet om dem varit större än vad deras spel motiverat, och i försvarsspelet har de en tendens att vara lite jungfruliga av sig.

ANNONS

West Brom är Aerosmith

Allmänt kända som ett av den engelska fotbollens jojo-lag så är inte West Brom främmande för att flirta med faran och att leva på gränsen. Supportrarnas kärlek till klubben och laget har varit konstant under den tid som man åkt hiss fram och tillbaka mellan Premier League och The Championship.

Everton är Megadeth

Hade sin framgångstid under mitten och slutet av 1980-talet för att därefter ha svårt att återvinna sin forna storhet. 20 år senare är klubbens ekonomi så dålig att man tvingats avyttra sina drömmar för att undvika en nedräkning mot sin egen undergång.

Chelsea är The Rolling Stones

Populära och trendiga med starka anor från 1960-talet. Har fortsatt spela och rönt viss framgång med alltmer åldrande spelare, men sammantaget har spelare såväl som ägare haft det väldigt svårt att uppnå någon riktig form av tillfredsställelse.

ANNONS

:::

Kanske är det ett onödigt påpekande, men det bör ju så klart varnas för att vissa av associationerna är närmast göteborgska i sin tämligen grötigt uttänkta långsökthet.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Javisst var rubriken lite retsam sådär. Medvetet så, men det ska man inte ta för allvarligt, snarare med gott humör. Skillnaden här jämfört med när andra provocerar på fullt allvar kan nog alla se.

Man börjar för övrigt förstå varifrån vissa fotbollsspelare egentligen har hämtat sina stepovers. Follow the white rabbit.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-05 kl 15:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto