Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ska Wayne Rooney med till EM eller ej?

Wayne Rooneys fånigheter mot slutet av Englands sista EM-kvalmatch borta mot Montenegro, när han gav en montenegrinsk back en eftersläng, föranledde alltså UEFA att stänga av honom för de tre kommande matcherna med det engelska landslaget. Vilket betyder att Wayne Rooney missar hela gruppspelet i sommarens EM och därmed teoretiskt hela mästerskapet.

Även om det beteende Rooney visade upp bör stävjas så är ju ändå straffsatsen i det här fallet tämligen löjeväckande, och återigen får man kanske intrycket av att de internationella fotbollsförbunden låter moralpanik och politisk korrekthet driva sina agendor snarare än att de tar itu med de problem som verkligen plågar fotbollen. Detta givet att man inte underhåller mer konspiratoriska teorier om att de är ute efter hämnd på England för deras misstroendevotum mot ledningen i FIFA.

ANNONS

Straffet i sig blir än mer löjligt när både spelare och managers protesterar mot det, bland dem därtill den drabbade montenegrinske spelaren. FA har förvisso överklagat straffet, men från en sådan process kan man inte rimligen förvänta sig någon framgång.

Men, läget är som läget är, Wayne Rooney är inte tillgänglig för gruppspelet i EM och detta enkla förhållande har gett upphov till en något mer komplicerad taktisk och truppstrategisk frågeställning: Ska Fabio Capello över huvud taget ta ut Wayne Rooney i EM-truppen eller lämna honom hemma?

:::

Skäl att ta med Wayne Rooney till EM

Det första och kanske tyngst vägande skälet till varför Wayne Rooney ska tas med till EM är helt enkelt att han är Englands bäste spelare, och att England med eller utan honom måste ha som rimlig ambition att i alla fall ta sig vidare från gruppspelet. Och väl i ett slutspel så har inte England råd att ställa över sina bästa spelare. Att inte ta med Wayne Rooney är att redan innan turneringen har börjat signalera kapitulation och avsaknad på ambition.

ANNONS

Ett annat skäl är den närmast obefintliga alternativkostnaden med att ta ut Rooney i EM-truppen. I en mästerskapstrupp av det här slaget brukar det tas ut fyra-fem anfallare, varav i alla fall två av dem i stort sett aldrig används under en turnering. Det kostar med andra ord i praktiken ingenting att låta Rooney vara en av dessa anfallare. Argumentet att en icke användbar Rooney skulle ta någon annan spelares plats är alltså tämligen ihåligt.

Egentligen är detta skäl som mer än väl räcker för att motivera att Wayne Rooney tas med i EM-truppen. Till dem kan man föra argument att Rooneys medverkan har flera positiva effekter för laget, träningarna blir bättre och det kollektiva självförtroendet högre och så vidare. Men de känns lika överflödiga som Mohammed Alis sista icke utförda slag mot George Foreman i Rumble of the Jungle.

ANNONS

:::

Skäl att inte ta med Wayne Rooney till EM

Naturligtvis går det också att konstruera skäl att inte ta med Wayne Rooney i spelartruppen till EM. Ett skäl är så klart det defaitistiska argumentet att han inte kan användas i gruppspelet och därmed är Englands EM-äventyr i praktiken över innan det ens börjat. En föreställning som naturligtvis grovt underskattar övriga engelska spelare, utöver att den avslöjar en tämligen simplistisk syn på fotboll.

Andra skäl tål mer eftertanke. Ett sådant skulle kunna vara att det blir en alltför jobbig och pressad situation för de anfallare som ska leda Englands anfallslinje i gruppspelet om de tvingas utföra den uppgiften under Wayne Rooneys närvarande skugga. Inte minst riskerar kanske också vissa motivationsproblem uppstå om de vet med sig att oavsett hur bra de presterar i gruppspelet så vorde ändå i slutspelet en frälsare kommen.

ANNONS

Där finns så klart också ett disciplinärt skäl. Med sin aktion i Montenegro så försatte Wayne Rooney genom nonchalans och brist på eftertanke sitt lag i problem. För övrigt precis den typ av ”farliga” beteende som Fabio Capello använt som motiv för att över huvud taget inte ens överväga Joey Barton för landslagstruppen. Kanske bör därför Wayne Rooney inte tas med i EM-truppen av rent moraliskt disciplinära skäl, även om det på kort sikt kanske är negativt för lagets chanser i EM-slutspelet. Det skulle i alla fall sända signalen att regler gäller lika för alla, även lagets storstjärnor. En signal som sett till Englands historik kan vara värd att sända.

:::

Men på vilken sida hamnar då jag?

Jag har bestämt mig för att Wayne Rooney bör tas med i EM-truppen, av just de två skäl jag tar upp här i bloggen. Det är helt nödvändigt sett till Englands rimliga ambitioner och det kostar heller ingenting. I det avseendet är ärligt talat beslutet en no-brainer.

ANNONS

Det betyder inte att jag avfärdar motargumenten som ogiltiga. Men jag väljer att för det första utgå från att landslagsspelarna är proffs som är vana att agera under press och risk för att petas, och kan hantera den på förhand kända premissen att Wayne Rooney återvänder efter gruppspelet. För det andra så anser jag inte Rooneys disciplinära överträdelse i sig vara så grov att den motiverar att inte ta med honom i spelartruppen, på samma sätt som jag för övrigt vid ett flertal tillfällen har avfärdat Capellos motiv att inte ta med Joey Barton som trams.

:::

Givet att jag då landar i denna slutsats så måste jag så klart också ställa mig djupt frågande till Fabio Capellos beslut att i de få träningslandskamper som nu finns inför EM inte ta ut Wayne Rooney. Perspektivet verkar vara att EM börjar och slutar med gruppspelet, när det snarare är ett bredare perspektiv som är nödvändigt för England.

ANNONS

Förberedelserna inför EM-turneringen måste rimligen omfatta hela turneringen och inte bara dess gruppspel. Annars är risken överhängande att England likt så många gånger förr finner sig själva i ett slutspel utan någon plan eller riktning och utan att vara mentalt förberedda på uppgiften, vare sig från spelarhåll eller ledarhåll.

Det är de små detaljerna som avgör turneringar av det här slaget. Och de detaljer kan man inte improvisera fram mitt under brinnande turnering. Men frågan är om FA och specifikt Fabio Capello har det managementperspektiv som krävs för att England åtminstone ska ha infrastrukturen för att lyckas under en hel turnering.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Allt får tydligen inte vara frid och fröjd i Geordieland. Newcastles styrelse har alltså gått ut med beskedet att man beslutat döpa om St James’ Park till Sports Direct Arena. Ambitionen är naturligtvis att sälja namnrättigheterna till arenan och på så vis generera ökade intäkter till klubben. Självklart är detta ett beslut som upprör fansen.

ANNONS

Och så säger man att landslagsuppehållen inte är bra för något.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/newcastle-united/8880573/Decision-by-Mike-Ashley-to-rename-St-James-Park-feels-like-an-insult-but-does-make-financial-sense.html

:::

Under landslagsuppehållet är jag intresserad av gästbloggar om varierande ämnen. Så hör av er.

:::

Själv spelade jag semifinal i lag-DM i bordtennis igår kväll. Det gick faktiskt riktigt bra, även om jag inte firade på just det här sättet.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-10 kl 10:01

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto