Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Småttingar men inga nollor

Vilka som är de främsta unga talangerna är ett väldigt kärt ämne för diskussion bland fotbollssupportrar av alla färger. Det har väl alltid varit så i någon utsträckning, men jag inbillar mig att Football Manager har gjort just detta än mer markerat.

Ett flertal gånger under det senaste dryga året har jag tagit upp ämnet unga talanger med fokus på Premier League, men jag fortsätter ändå få önskemål om att behandla det mer.

På det temat har hur som helst statistiksajten WhoScored.com gett sig ut i de fem största europeiska ligorna och, baserat på deras prestationer hittills under den här säsongen, rankat de bästa unga spelarna i Europa. Vilket ju passar rätt bra som diskussionsfoder så här under ett makalöst tradigt landslagsuppehåll.

ANNONS

Listan som följer, med ålder och snittpoäng för respektive spelare:

:::

1)      Thiago Alcantara (Barcelona, MC) – 20 år – 7,68
2)      Mario Götze (Dortmund, AMC) – 19 år – 7,63
3)      Gaston Ramirez (Bologna, AMC) – 20 år – 7,58
4)      Eden Hazard (Lille, AML/R) – 20 år – 7,53
5)      David De Gea (Man Utd, GK) – 21 år – 7,21
6)      Andre Schurrle (Bayer Leverkusen, AML) – 21 år – 7,19
7)      Alexander Merkel (Genoa, AMC) – 19 år – 7,15
8)      Phil Jones (Man Utd, DC) – 19 år – 7,10
9)      Marc-Andre ter Stegen (Mönchengladbach, GK) – 19 år – 7,09
10)   Gokhan Tore (Hamburg, AMR) – 19 år – 7,08

De följande tio spelarna är i tur och ordning Aleksandar Ignjovski, Roberto Firmino, Lewis Holtby, Ilkay Gundogan, Julian Draxler, Iker Muniain, Robert Mak, Frederic Bulot, Joel Matip och Ali Ahamada.

:::

ANNONS

En snabb titt på listan visar oss att det verkar krylla av talang i Bundesliga, hela elva av de 20 främsta talangerna den här säsongen har sin hemvist där. De gör antingen något väldigt rätt i Tyskland, alternativt så är det någon strukturell egenskap i Bundesliga som boostar spelarnas poängvärden relativt sett.

Att poängvärdena kan vara påverkade av strukturellt bias antyder också det lite pikanta fenomen att hela 14 av de 20 spelarna också råkar vara mer eller mindre offensiva mittfältare av något slag. Man ges lätt intrycket att spelaregenskaper som främst hör mittfältare till har getts tung vikt i Who Scoreds modell.

Anmärkningsvärt nog är inte en enda renodlad anfallare med.

:::

Byter vi spår så konstaterar vi snabbt att bara två av spelarna på de 20 främsta platserna kommer från Premier League. Båda dessa tillhör Man Utd – David De Gea och Phil Jones. Intressant nog så köpte klubben båda dessa spelare nu i somras, vilket dels illustrerar Man Utds transferpolicy av att framför allt köpa ungt och dels att de har fått en tidig payoff på dessa köp.

ANNONS

Chelsea å sin sida har kanske anledning att svära lite extra över att man valde att släppa en ung lovande Gokhan Tore till Hamburg. Men det är ju alltid lätt att vara klok i efterhand, och ”allt annat lika” går väldigt sällan att anpassa till den professionella toppfotbollen.

:::

Särskilt uppseendeväckande är det kanske att David De Gea befinner sig på listan. Både på grund av hur slentrianmässigt ifrågasatt han var redan innan säsongen inleddes och på grund av hans misstag under säsongens inledande matcher.

Från den utgångspunkten har han emellertid växt vidare och de som efter endast ett fåtal matcher valde att avfärda honom borde nu rimligtvis veta bättre, trots den prestige som det av någon märklig anledning verkar ha gått i frågan.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

ANNONS

:::

England besegrade Spanien och det var kanske precis den injektion av optimism som det engelska landslaget behövde inför kommande mästerskapsäventyr.

Även om det naturligtvis inte betyder att man är inofficiella världsmästare.

:::

Det är naturligtvis lätt att i efterhand sitta och kritisera vad som sagts på förhand, men kanske är inte den relevanta lärdomen att man borde ha sagt något annorlunda utan att man borde varit mer försiktig med att säga något alls.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto