Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tredje gången gillt för Chelsea och Andre Villas-Boas

Peter Hyllman

Det har varit en splittrad säsongsinledning för Chelsea. Man har i stor utsträckning lyckats avfärda de flesta motståndare som håller till längre ned i tabellen, ändå så befinner man sig nio poäng efter ligaledarna och fyra poäng efter ligatvåan, och rent tabellmatematiskt ligger man på femte plats och utanför Champions League-platserna.

Skälet är naturligtvis de svårigheter som Chelsea den här säsongen har haft mot ligans övriga topplag, vilka man stött på två gånger hittills. Först förlorade man borta mot Man Utd och därefter, än mer spektakulärt, förlorade man även hemma mot Arsenal med 3-5.

Gemensamt för dessa matcher är att Chelsea i båda fallen hängav sig i en form utav shoot-out med sina motståndare där målchanser utbyttes likt kroppsvätskor på ett swingerparty. En shoot-out som Chelsea gick förlorande ut, på grund av en kombination av en mer ineffektiv anfallslinje än motståndarna och en försvarslinje som ger motståndarna alltför öppna lägen mot det egna målet.

Annons

Dagens match mot Liverpool erbjuder en tredje möjlighet för Chelsea och Villas-Boas att försöka få taktiken rätt mot ett av ligans övriga topplag. Det är viktigt att man lyckas, då de stora ytor som Chelseas försvarslinje erbjudit sina motståndare hittills nu kan utnyttjas av ett av ligans bästa och mest mångsidiga anfall.

:::

Grundproblemet med Chelseas försvar är precis det som bloggen identifierade inför säsongen. Man släpper till förhållandevis få chanser i och med att man har ett spel som bygger på ett högt eget bollinnehav, men de chanser man släpper till är å andra sidan väldigt öppna. Motståndarna tillåts avsluta från väldigt bra positioner. Ett skäl till det, som vi sett många exempel på under de senaste matcherna, är en väldigt högt liggande backlinje.

Problemet förvärras också av att Chelsea inte lyckats hitta någon kontinuitet i sin backlinje under säsongen. John Terry spelar vanligtvis, men bredvid honom turas Alex, Branislav Ivanovic och David Luiz mer eller mindre om, och vid flera tillfällen under säsongen har bristen på samordning i Chelseas backlinje varit väldigt tydlig.

Annons

Det hela blir mer akut i och med att Chelsea heller inte lyckats hitta någon bra balans mellan offensiv och defensiv på högerbacken, där framför allt Jose Bosingwa har problem. Antingen blir Chelsea offensivt alltför centrerade, eller så tappar laget defensiv täckning på sin högerkant.

:::

Just det är något som Liverpool kan förväntas försöka utnyttja under dagens match. Stewart Downings fart längs vänsterkanten kommer att kunna utnyttja luckorna bakom Chelseas backlinje väldigt effektivt, och bakom honom kommer José Enrique ta varje chans att bomba framåt som erbjuds. Luis Suarez kreativa skicklighet kommer att ställa många frågor till Chelseas backlinje och oavsett vem som spelar bredvid honom, Andy Carroll eller Craig Bellamy, eller om Suarez spelar ensam på topp med två djuplöpare på båda sidor om honom, så kan vi räkna med att Chelsea även kommer att sträckas ut i djupled. Chelseas höga backlinje kan även utnyttjas av Charlie Adams långpassningsspel.

Annons

Att Chelsea måste täta till sitt försvarsspel i den här typen av matcher är i alla fall klart och tydligt, hur mycket än Villas-Boas vill prata om att hålla fast vid en offensiv spelfilosofi. I Premier League måste man ha både en offensiv och en defensiv, man har inte råd att ha bara det ena eller det andra.

:::

Formmässigt är det två halvt misshandlade lag. Chelsea har bara tagit sex av tolv poäng under de senaste fyra ligamatcherna, vilket sett till den takt som de båda Manchesterlagen har satt upp den här säsongen inte kommer vara tillräckligt.

Liverpools form har gått upp och ner, man har fått med sig bra resultat mot Man Utd, Everton, Stoke och West Brom men samtidigt haft okaraktäristiskt svårt mot ligans nykomlingar mot vilka man stadigt tappat poäng.

De båda lagen har mött varandra 28 gånger sedan starten av säsongen 2004/05 och Chelsea leder den inbördes statistiken sedan dess med tolv vinster mot Liverpools nio. Samtidigt har Chelsea misslyckats med att göra mål mot Liverpool i fem av de sju senaste ligamötena lagen emellan.

Annons

Kenny Dalglish har ett starkt facit som manager att försvara mot Chelsea, på elva möten har han aldrig förlorat mot dem, men å andra sidan vunnit åtta av matcherna.

:::

Matchen är naturligtvis väldigt viktig för både Chelsea och Liverpool vad gäller kampen om Champions League-platserna. En vinst för Liverpool drar dem i ett enda ryck in från utkanten av den kampen rätt in i mitten av den, båda lagen befinner sig i så fall på samma poäng, och med Tottenham och Arsenal runt omkring och framför dem.

En vinst för Chelsea och man gör ett viktigt ryck gentemot just Liverpool, samtidigt som man inte tappar mark mot Arsenal och sätter fortsatt tryck på Tottenham.

Det är med andra ord två lag som måste känna trycket på sig när de vandrar in på Stamford Bridge framåt kvällen.

:::

Vilken av de två problemanfallarna vinner matchen i matchen? – Fernando Torres eller Andy Caroll.

Annons

Frågan är inte minst relevant eftersom båda lagens problemområde i mina ögon är de respektive backlinjerna, så jag skulle inte bli alltför förvånad om vi får se ännu en shoot-out ikväll, där bäst anfallare vinner matchen åt laget.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Kan vi vara överens om en sak, engelsk fotbollspublik jublar inte för att det egna laget får en hörna i meningen ”hurra, vi fick en hörna!!”. Den brukar däremot se hörnor, bland annat, som ett utmärkt tillfälle att höja ljudvolymen för att mana på det egna laget.

Jag trodde det var så självklart att alla hade förstått det, men det var tydligen fel av mig.

:::

Vilken otrolig miss av Swanseas Scott Sinclair igår kväll.

:::

Hur mycket sanning det ligger i det vet jag inte, men det har i alla fall börjat glunkas igen om Steven Gerrard och klubbyte, även den här gången med motivet att han vill kunna vinna en ligatitel. Problemet för Liverpool, inte minst med Man Citys sentida framväxt, är så klart att det finns en viss logik med en sådan önskan.

Annons

Från twitter antar jag: ”Carlos Tevez has released a statement saying he never wants to play in Europe again. Liverpool now expect to sign him.”

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-20 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto