Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Bra och dåliga idéer för att TV-anpassa den engelska fotbollen

Det kommer alltid finnas idéer om hur fotbollen ska förnyas och förändras och dessa idéer kan komma från alla tänkbara håll. De kan komma från fans som har tankar om hur fotbollen kan förbättras. De kan komma från fotbollen självt som strävar efter att öka intresset för sporten på en global nivå. De kan komma från sponsorer och finansiärer som öka sitt annonsutrymme eller bara mer generellt göra fotbollen mer TV-vänlig.

Dessa idéer har emellertid vanligtvis rätt svårt att få något riktigt genomslag, till stor del på grund av en av fotbollens stora paradoxer. Nämligen att vi som supportrar ofta sitter och är djupt missnöjda med vissa särskilda aspekter av fotbollen, och vi tvekar inte att vädra detta missnöje oavsett om det riktas mot domare, spelare eller fotbollsförbund, men vi envisas ändå med att motsätta oss någon form utav förändring, regelmässig eller formmässig, av fotbollen.

ANNONS

Som supporterkollektiv är vi ett ytterst konservativt folkslag.

I praktiken bör det så klart vara frågan om en balansgång. Att balansera mellan att bevara det som är positivt med fotbollen samtidigt som man introducerar och tar tillvara nyheter i fotbollen som förbättrar och utvecklar den. Till stor del manifesteras denna balansgång i förhållandet mellan fotbollen som å ena sidan arenasport och å andra sidan TV-sport.

För mig är det till stor del fråga om fotbollens transparens och tillgänglighet, två positiva värden som bör eftersträvas. Detta förenklas ofta genom att likställa dem med mer negativt laddade värden som kommersialisering eller amerikanisering. Vissa förslag faller kanske inom dessa kategorier men inte alla, och därför är det viktigt att betrakta varje förslag för sig och on the merits.

ANNONS

Med den här bloggen tar jag upp fem idéer som jag ser som bra respektive dåliga i arbetet med att TV-anpassa fotbollen. Kanske håller ni med, kanske håller ni inte med, kanske har jag glömt någon bra eller dålig idé. Vi får väl helt enkelt se.

:::

FEM BRA IDÉER?

Att införa ”Sudden Death” i ligaspelet

Det kan inte helt och hållet uteslutas att den här idén är en subliminal produkt av den gångna helgens resultat, men det är hur som helst en idé jag sugit på i ett antal olika sammanhang och tillfällen. Det är ju också så här att hela det här konceptet med att matcher kan sluta oavgjort, har väldigt svårt att få fäste på andra sidan Atlanten.

Själv kan jag se ett mellanalternativ likt det som redan tillämpas inom hockeyn, nämligen att om en match slutar oavgjort vid full tid, låt oss säga 1-1, så får båda lagen en poäng. Därefter kan man spela en förlängning om säg 2×15 minuter med Sudden Death-regler, och om ett lag lyckas vinna under den tiden så får de en poäng till och alltså totalt två poäng. Det i förlängningen förlorande laget får behålla den poäng de tjänat ihop under ordinarie matchtid.

ANNONS

Lite mer spänning för pengarna. Och en reform som skulle ge tabellmatematiken ytterligare en liten twist.

Att möjliggöra att ta ut målvakten i form av flygande byte

Rent instinktivt kände jag ett behov att ducka för flygande hårda föremål kastade i min riktning när jag formulerade den där rubrikidén. Men frågan är om den är så väldigt korkad egentligen. Alla våra lag har befunnit sig där någon gång, jagandes ett mål i matchens slutminuter. Till slut ropar man desperat på målvakten att springa upp och delta i jakten.

Men varför inte kunna välja att plocka in en utespelare istället? Det vore något som faktiskt skulle kunna vara till mer substantiell hjälp för det anfallande laget, samtidigt som det ju ärligt talat introducerar ett nytt taktiskt moment till en fotbollsmatch. Därtill späder det så klart på matchens hela dramaturgi, precis som är fallet inom hockeyn.

ANNONS

Att införa TV/videogranskning omedelbart

Få saker irriterar kanske mer med fotbollen än när man ser att ett uppenbart fel har begåtts på planen, men att detta fel inte korrigeras helt enkelt därför att domarna inte har sett att fel har begåtts. Det är också en av de saker som får fotbollen att framstå som närmast efterbliven i ögonen på de allra flesta andra idrotter som kommit mycket längre i den här frågan.

Det är helt orimligt att begära att en människa ska kunna uppfatta varenda situation på en fotbollsplan under en hel match. Inte heller är det något som kan åtgärdas av att införa fler domare på och runt planen, av experimenten med straffområdesdomare har vi lärt oss att det har en ytterst ringa effekt.

Att införa möjlighet till time-out

Det finns ju matcher där man ser redan från början att ett lag rent taktiskt har kommit helt snett in i matchen, men utan att spelarna verkar förstå det själva alternativt inte vet hur de ska åtgärda det. På samma sätt kan man ju ibland se managers förgäves stå vid sidlinjen mot slutet av matcher skrikandes direktiv som laget förmodligen inte lyckas uppfatta.

ANNONS

Att möjliggöra en time-out skulle kunna vara en taktisk finess som faktiskt skulle kunna blåsa liv i den taktiska diskussionen utöver att det faktiskt är en något som skulle kunna förändra en matchbild tämligen radikalt, om det användes på ett begåvat och skarpsint sätt.

Att sätta en mikrofon på samtliga deltagare på och runt planen

Visst skulle det vara fantastiskt intressant att få höra vad alla faktiskt säger på och runt planen, från spelare, från managers och till domare. Förvisso skulle kanske Sky med flera få skrämselhicka och känna sig manade att införa beep-ljud lite här och där under TV-sändningen, men det fråntar ju inte den potentiella inblick man ändå kan få i hur spelets deltagare faktiskt uppfattar och motiverar olika situationer och beslut. Tveklöst vore det ett förslag som skulle föra fotbollen närmare publiken.

ANNONS

Ändå är jag lite tudelad till idén. Dels för att jag ser framför mig hur det kommer att införas en form utav medveten självcensur inom fotbollen. Dels för den typ av ständiga moralpanik runt fotbollen som riskerar bli följden av idén där vi låtsas att uppröras av det allra mest alldagliga, låt oss som exempel ta om en spelare skulle få för sig att säga ett fult ord på fyra bokstäver som börjar på f.

:::

FEM DÅLIGA IDÉER?

Att införa effektiv speltid

Det här är en dålig idé som har sina fördelar. Framför allt att det i ett svep skulle eliminera maskningen som företeelse inom fotbollen, då det inte längre finns något att tjäna på att maska, det vill säga tid. Så långt är det en god idé, problemet är bara att där finns en uppsjö av dåliga följder.

Till att börja med så kommer det att öppna upp flodportarna för en herrans massa reklamavbrott under fotbollsmatchen. Så kallade power breaks är enbart en tidsfråga borta. Men för mig är det också så att det som gör fotbollen till ”the beautiful game” är dess flöde, att en match flyter på utan att hackas upp och malas ned i mer eller mindre stora tidssegment.

ANNONS

I detta flöde ligger även en stor del av fotbollens dramatik. Amerikansk publik brukar inte förstå det vettiga i att inte kunna veta exakt hur lång tid det är kvar av matchen. Men den lilla osäkerhet detta förhållande genererar har förmodligen lett till fler sena mål och matchavgöranden än vad vi kan föreställa oss.

Därtill finns det en uppenbar risk att den dag jag hör en fotbollsmatch avslutas med en Hesa Fredrik så kommer jag att ”göra en Falling Down”.

Att tillåta så kallade “challenges”

Inte minst tennisen är ju känd för det här, det vill säga att kunna utmana domslut utifrån ett visst antal chanser per set. En del förespråkar ju det här inom fotbollen också. Själv tycker jag idén är skräp, de allra flesta situationerna på fotbollsplanen är bedömningssituationer och där måste domarens ord helt enkelt vara lag.

ANNONS

De situationer som kan vara aktuella är rena linjebeslut och där är mitt förslag redan att det ska finnas videogranskning. Men den kan domaren, precis som inom hockeyn, besluta på egen hand att granska vid behov, utan att det står någon och viftar vid sidlinjen och utmanar i situationer som han inte haft någon egentlig möjlighet att ens se ordentligt.

Att regelmässigt tvinga fram offensivt spel och avslut mot mål

I basketen har de ett ju sådant här system. Taget från huvudet tror jag det är så att laget har tio sekunder på sig att ta sig över mittlinjen, väl över mittlinjen så får man inte återvända till egen planhalva, och man har 24 eller 30 sekunder på sig att få iväg ett skott mot korgen. Idén är naturligtvis att tvinga fram offensivt spel och avslut, och se till att det hela tiden ”händer saker”.

ANNONS

Tala om att förstöra hela fotbollens själ och idé. Det vore oerhört svårt att se vad ett liknande förslag, om än justerat tidsmässigt, skulle bidra med till fotbollen utöver att göra den hopplöst endimensionell och enformig. Fotbollen ska kräva något av sin publik, den ska inte appellera till dess minsta gemensamma nämnare, det vill säga de som egentligen inte tittar på en fotbollsmatch utan endast på ”highlights”.

Att införa eller utöka ljudeffekter på arenan

Tyvärr är ju den här idén redan genomförd i vissa sammanhang, om än i hyfsat begränsad och därför tolerabel omfattning. Vanligtvis i samband med att hemmalaget gör mål brukar en musikslinga ibland kunna höras. Delvis stör det mig, eftersom det ofta dränker publikljudet från arenan och den atmosfär som skapas mellan människorna på plats.

ANNONS

Det vore naturligtvis något som bara skulle bli värre om man började spela arenarock i samband med spelavbrott, hånfulla musikslingor när bortalagets spelare blir varnade eller utvisade, och så vidare. Ni förstår vad jag menar, ni har samtliga varit på en hockeymatch eller basketmatch någon gång. Klappa händerna när ni är riktigt glada. Nej, det här förslaget gör inte mig glad.

Att stegvis minska antalet spelare på planen under förlängningen

Det har ju dryftats rätt länge om hur fotbollsmatcher egentligen ska avgöras, vilket egentligen bara lett till olika varianter på samma bekanta tema med först förlängning och därefter straffsparkar. En sådan variant är ju att, likt i hockeyn, successivt under förlängning reducera antalet spelare på planen, vilket så klart är tänkt att göra det mer sannolikt att matchen resulterar i mål.

ANNONS

Och det är ju okej, så länge det enda man bryr sig om är att det blir mål och skiter fullständigt i vägen dit. För mig är det däremot helt uppenbart att efter ett kort tag, med tillräckligt få spelare på planen, så skulle det inte längre vara en fotbollsmatch som pågick, utan snarare en form av sport som mest liknar vad man såg i gamla dåliga spel från Commodore 64-tiden.

:::

Shit alltså, så här i efterhand, när allting är skrivet och klart, så upptäcker jag ju att jag egentligen inte själv vet vad jag riktigt tycker om några av förslagen. En del av förslagen gillar jag som någon form av god tanke, samtidigt som min konservativa fotbollsgen protesterar hejdlöst. Vissa förslag tycker jag illa om men kan ändå se vissa charmiga drag med dem.

Men att jag med de bra och dåliga idéerna i alla fall har stuckit ut hakan och hävdat några kontroversiella uppfattningar, det betvivlar jag inte för ett ögonblick.

ANNONS

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Passande kanske att tala om fotbollens TV-anpassning samma dag som det dras igång med kvartsfinaler i just den cupturnering som åtminstone delvis startades som ett sätt för engelsk fotboll att försöka exploatera det förhållandevis nya TV-mediet – det vill säga Ligacupen.

Inte vilka matcher som helst ikväll heller, utan Arsenal vs Man City, Chelsea vs Liverpool samt Cardiff vs Blackburn.

Be Champions!!

Publicerad 2011-11-29 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto