Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Säsongens nedflyttningsstrid i kalla och hårda siffror

Under dagen möts Wolves och Sunderland i vad som numer, efter att ungefär en tredjedel utav säsongen har spelats, är att betrakta som en match i regionen runt det förhatliga nedflyttningsstrecket.

Det faktum att det trots allt har spelats en så stor del utav säsongen gör naturligtvis att såväl klubbstyrelser som supportrar börjar bli alltmer oroliga och i allt högre utsträckning börjar fundera på om det egna laget helt enkelt är bra nog och om det räcker till för att hålla sig kvar i Premier League.

ANNONS

När Sunderlands ägare och styrelse alltså valde att sparka Steve Bruce så beror det på att de kom fram till slutsatsen att det inte var bra nog, och att de sett till prestationerna hittills under säsongen inte kunde vara säkra på att det skulle räcka till.

Där finns naturligtvis fler lag än Sunderland som ligger pyrt till i nedflyttningsstriden, som artar sig till att bli en gastkramande kamp också det under den här ligasäsongen. Wolves, Bolton, Wigan och Blackburn ligger samtliga i den så kallade farozonen, och Fulham kan inte precis känna sig trygga i det sammanhanget heller.

Men om vi vänder oss till siffrorna och statistiken, kan vi då få några ledtrådar om hur den här säsongens nedflyttningsstrid kommer att arta sig, och dess mer intima förutsättningar? Med en beräkning av minimipoängen som var nödvändig för att hålla sig kvar i Premier League under de senaste 15 säsongerna, hämtad från statistikbloggen Soccer By The Numbers, lyckas vi generera följande diagram:

ANNONS

:::

:::

Vi kan konstatera att under den studerade tidsperioden så krävs i genomsnitt 38,5 poäng för att hålla sig kvar i Premier League. Å andra sidan, Premier League har förändrats sedan mitten av 1990-talet, och om vi istället väljer att granska den senaste femårsperioden så sjunker detta genomsnitt till 36,6 poäng, vilket naturligtvis signalerar förändringen i relativ styrka mellan tabellens topp och botten.

Sunderland har hittills producerat elva poäng på 13 ligamatcher, om detta relativa facit håller i sig så befinner sig Sunderland på väg mot att sluta ligasäsongen på 32,15 poäng, vilket alltså sett till statistiken är alldeles för lite. Martin O’Neill, som igår bekräftades som ersättare till Steve Bruce, har onekligen sin arbetsuppgift klar för sig.

Men riktigt så enkelt är det ju inte nu för tiden, eftersom man inte åker ur Premier League baserat på om man hamnar under ett statistiskt mått eller ej, utan endast om man vid ligans slut är något av de tre lag som har lägst antal poäng. Och i nuläget är det alltså fyra lag som med en dryg tredjedel av ligan spelad har lägre poäng än Sunderland som vardera har en motsvarande poängprognos om 32,15 poäng (Wolves), 26,3 poäng (Bolton och Wigan) samt 20,44 poäng (Blackburn), baserat på lagens poäng innan den här ligahelgen.

ANNONS

Sunderland har alltså en hyfsad möjlighet att klara sig kvar trots sitt magra facit, helt enkelt därför att lagen i botten av tabellen helt enkelt har varit så mycket svagare än normalt under den här säsongen. Vi ser det även om vi jämför nämnda poängprognoser med diagrammets trendlinje, där den här säsongen så här långt ser ut att sluta i en mycket lägre minimipoäng än de cirka 36 poäng som är förväntade utifrån de senaste 15 säsongerna, eller de cirka 37 poäng som vore att förvänta utifrån de senaste fem säsongerna.

Problemet med en trendlinje över de senaste fem säsongerna, som kanske ändå känns mest representativt för Premier League såsom ligan är nu, är att den har mer eller mindre noll i förklaringsvärde. Den är med andra ord värdelös för att förutspå framtiden. Med en trendlinje baserat på de senaste 15 säsongerna, så går detta förklaringsvärde upp till runt 30 procent. Så ligger den också närmare det faktiska poängantal vi hittills sett den här säsongen.

ANNONS

:::

Vad blir då slutsatserna av detta resonemang? Utöver att konstatera att Blackburn, Wigan, Bolton, Wolves, Sunderland och kanske också Fulham har gjort en riktigt svag säsongsinledning.

Jo, att där i princip finns två möjliga scenarion. För det första att vad vi ser nu kommer att befästas, och att vi får en miniliga om fyra till fem klubbar som bryts av i kampen runt nedflyttningsstrecket, och som tillsammans riskerar utgöra en av Premier Leagues poängmässigt sämsta nedflyttningsstrider på mer än 15 säsonger.

För det andra är det möjligt att dessa klubbar i och med att vintern och våren närmar sig börjar avancera i tabellen, samtidigt som klubbar som nu befinner sig ett antal poäng ovanför dem dras med i ett riktigt getingbo om att hålla sig ovanför strecket. Ett sådant scenario kommer förmodligen inte kunna realiseras utan att lag på tabellens nedre halva, eller i botten av tabellen, i större utsträckning än hittills under säsongen börjar plocka överraskande poäng mot lag i toppen av tabellen. Ett sådant scenario skulle alltså därmed indirekt kunna få bäring på titelstriden och kampen om ligans europaplatser.

ANNONS

:::

En tidigare teori i den här bloggen att det just den här säsongen kanske var särskilt fördelaktigt att vara nykomling i ligan, baserat på att det för en gångs skull fanns ett tillräckligt stort antal lag som på förhand kunde betraktas som svagare eller i alla fall inte starkare än dem, ser åtminstone så här långt ut att hålla vatten tämligen väl.

:::

Det är med andra ord en riktigt tung sexpoängare i eftermiddag mellan Wolves och Sunderland. Det lag som vinner kan skapa sig självt i alla fall lite luft ned till strecket, och ta sig upp till det lätt magiska genomsnittet om en poäng per match, som genomsnittligt sett är vad som alltså brukar krävas för att hålla sig kvar i Premier League.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Dagens andra ligamatch spelas på Goodison Park mellan Everton och Stoke.

ANNONS

:::

Under dagen lottas dessutom tredje omgången utav FA-cupen. Tyvärr kommer jag vara borta under stora delar av dagen på grund av lagledaransvar i bordtennisens seriespel.

:::

Rolig bloggläsning från Barney Ronay om hur det här med att sparka managers inte riktigt är vad det en gång var.

https://www.guardian.co.uk/football/blog/2011/dec/02/steve-bruce-sunderland-exit-sackings

Vad man i alla fall kan säga om Sunderlands agerande är ju att om de nu skulle sparka Steve Bruce, så gjorde de rätt som agerade tidigt på säsongen. Flera vetenskapliga studier har visat att om ett managerbyte ska få någon som helst varaktig effekt på lagets prestationer, så måste det ske tidigt under säsongen.

Jag undrar just om Venkys har läst de studierna.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-04 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto