Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Fulhams defensiva återfall hotar lagets Premier League-status

Kvällens match mellan Fulham och Liverpool på Craven Cottage har visat sig bli en match av viss betydelse för båda lagen. Fulham ligger farligt nära nedflyttningsstrecket och skulle må bra av tre poäng för lite andrum. Liverpool bör helst svara på en lördag där varenda en av deras konkurrenter i tabelltoppen tog fulla poäng.

ANNONS

Motsvarande möte mellan dessa båda lag förra säsongen slutade i vad som måste betraktas som en 2-5-travesti, där inte minst Mark Schwarzer hade en mycket mörk match. Det som borde oroa Fulham inför den här matchen är emellertid inte Schwarzers förmågor utan snarare deras nygamla benägenhet att hamna i trubbel under matchens sista 15 minuter.

Hittills under säsongen har Fulham släppt in sex mål under matchens sista kvart, vilket innebär att de i det avseendet är delat sämst i ligan när hela 37 procent av deras totala insläppta mål infaller under denna tidsrymd. Det hela blir än mer remarkabelt när man tar med  beräkningen att nästan lika många mål, fem stycken eller 31 procent, har släppts in under den sista kvarten av första halvlek.

Lägg till det förhållande att Fulham bara gjort två mål under matchens sista kvart, vilket utgör 13 procent av deras totala målskörd, så landar man snart i den preliminära slutsatsen att Fulham är ett lag som har problem att hålla hela matchen ut.

ANNONS

:::

Är detta då en ny företeelse?

Både ja och nej. Jämför vi med föregående säsong så släppte Fulham in totalt två mål under den sista kvarten över hela säsongen. Säsongen innan det släppte man in sju mål, 2008/09 såg tio insläppta mål och 2007/08 hela 16 insläppta mål. För fem säsonger sedan, 2006/07, släppte man in elva mål under matchens sista 15 minuter.

En bild framträder alltså av Fulham där laget under de senaste säsongerna trots allt lyckats uppnå en imponerande defensiv disciplin och uthållighet, först under Roy Hodgson och därefter under Mark Hughes, men att detta i alla fall delvis verkar ha gått förlorat under Martin Jol.

Fulhams egna målproduktion är inte kraftigt förändrad åt ena eller andra hållet, så förklaringen till Fulhams placering i botten av tabellen hittar vi alltså här, i lagets defensiv.

ANNONS

Till viss del har Fulham alltså svarat för något utav ett återfall till den defensiva situation som rådde under deras tidigare manager Lawrie Sanchez, som var manager för klubben 2007 i samband med deras tidigare högsta noteringar sett till antalet insläppta mål under matchens sista 15 minuter.

Ett vanligt argument är att Fulham då till skillnad från nu tenderade att i större utsträckning släppa in sena mål i matcher som de ledde, och att ett skäl till att laget nu släpper in sena mål alltså är att man i större utsträckning tvingas jaga matcherna, vilket skapar förståeliga öppningar i defensiven. Underförstått är att det är ”sämre” att släppa in mål när lagets huvudsakliga uppgift är just defensiv snarare än offensiv.

Men det är ett argument som bara räcker en viss bit. För av de matcher där Fulham släppt in mål under matchens sista kvart under den här säsongen så har man befunnit sig i ledningen en gång (Arsenal), haft ett oavgjort resultat att spela på två gånger (Everton och Stoke) samt endast vid ett tillfälle befunnit sig i underläge (Tottenham).

ANNONS

Ska man istället försöka leta anledningar till Fulhams defensiva återfall så får man kanske hålla sig kvar vid det närmast uppenbara. Att Fulham under Martin Jol helt enkelt inte lägger lika mycket energi och koncentration på att arbeta med den defensiva organisationen, och kanske också att där inte längre finns samma fokus på den fysiska träningen vilket påverkat lagets kondition.

Martin Jol är nämligen hyfsat känd för att vilja ha ett lätt och inte särskilt fysiskt krävande träningsupplägg.

:::

Martin Jol bör i alla veta vad han har att arbeta med när det gäller Fulham och lagets defensiva soliditet under slutet av matcherna, givet att han över huvud taget ser problemet. Att han gör det kan visa sig vara helt avgörande för huruvida Fulham klarar sig kvar i Premier League eller ej.

Vilket är ett märkligt läge att vara i för en klubb som de senaste säsongerna befunnit sig i krokarna runt tabellens mitt och europaplatserna.

ANNONS

Men sett till Fulhams defensiva facit och svagheter så kan man också vara rätt säker på att Kenny Dalglish har sina väldigt klara och tydliga idéer om hur han vill forma kvällens matchbild. Han kommer definitivt att hamra in i sitt lag Fulhams sårbarhet, och som en följd betydelsen av att inte stressa upp sig själva mot slutet av matchen.

Under förutsättningen att Mark Schwarzer inte har ännu en katastrofal match mot Liverpool på Craven Cottage.

:::

https://www.guardian.co.uk/football/2011/dec/04/kenny-dalglish-liverpool-fulham

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Helgens mest imponerande segrar tycker jag att Chelsea och Wolves svarade för. Två lag som svarade upp mot senare tids kritik.

:::

Budweiser blev förmodligen inte alltför missnöjda när de såg lottningen av FA-cupens tredje omgång och matchen Man City vs Man Utd dras fram. Nu fattas bara ett oavgjort resultat så har de vunnit jackpoten.

ANNONS

https://www.thefa.com/TheFACup/FACompetitions/TheFACup/NewsAndFeatures/2011/fa-cup-3rd-round-draw

:::

Det är dags att tacka av Nezik Keshto för sina utmärkta gästbloggar under det senaste året. Alltför mycket att göra med plugget (jag kommer allt ihåg hur det var) gör att hon tyvärr inte har möjlighet att fortsätta, vilket gör den här bloggen lite fattigare.

Ny återkommande gästbloggare sökes, intresserade kontaktar mig via mail med sina idéer.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-05 kl 10:32

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto