Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hyllmans hörna: Med omgångens elva

Med undantag för en match, och naturligtvis heller inte vilken match som helst, så klarade vi alltså med den här helgen av den 15:e ligaomgången, om vi bortser från hängmatchen mellan Tottenham och Everton. Och det blev trots allt en rätt livfull omgång.

ANNONS

Man Utd svarade upp med en bestämd insats på hemmaplan mot Wolves efter fiaskot mot Basel under veckan, och två viktiga spelare som Wayne Rooney och Nani såg ut att få det att lossna igen. Två bortamatcher i ligan följer för Man Utd, och får vi kanske ett bättre mått på hur väl Man Utd lyckats återhämta sig själva.

I övrigt var det ett case av att de flesta övriga topplag som varit i spel gjorde sitt jobb. Arsenal och Liverpool tog respektive 1-0-segrar mot i tur och ordning Everton och QPR. Inte särskilt mycket att säga om det, utöver att Robin van Persie fortsätter vara oerhört värdefull för Arsenal.

QPR förlorade på Anfield, men övriga två nykomlingar två tunga och värdefulla segrar på hemmaplan. Norwich besegrade ett Newcastle vilka man eventuellt kan börja befara att verkligheten har hunnit ikapp. Deras skadesituation hjälper heller inte till. Swansea besegrade ett minst sagt ojämnt Fulham med 2-0.

ANNONS

I bottenstriden tog Wigan en för dem otroligt viktig bortaseger mot West Brom samtidigt som Boltons besvär fortsätter med en hemmaförlust mot Aston Villa och Blackburn tappade en sen ledning borta mot Sunderland. Om vi ville att ligans bottenstrid skulle förtätas ytterligare så gjorde onekligen den här omgången jobbet.

Söndagen avslutades med en högdramatisk match mellan Stoke och Tottenham där den gamla klyschan att ”släkten är värst” hemsökte Tottenham matchen igenom, som de förlorade med 1-2, även om Tottenham nog har fog för uppfattningen att det kanske snarare var domaren som var värst.

Så, vad tar vi med oss från helgen som har gått?

:::

Drömstart för Martin O’Neill och nytt hopp för Sunderland

Ditt lag har hyst förhoppningar inför säsongen om att etablera sig på tabellens övre halva men finner sig istället indragna i en nedflyttningsstrid? Check. Din första match för din nya klubb sker på hemmaplan mot en av konkurrenterna i nedflyttningsstriden? Check. Ditt lag hamnar i tidigt underläge? Check. Ditt lag vänder och vinner under matchens absolut sista minuter och sekunder? Yes, check that twice.

ANNONS

Det går naturligtvis att lyfta fram det uppenbara och poängtera hur viktig segern i sig var för Sunderland och Martin O’Neill, men ibland är det inte bara segern i sig som är viktig utan det kan också vara minst lika viktigt hur segern faktiskt blir till. Den energikick och moralboost som ett lag kan få av att vända och vinna en match i dess slutskede går knappast att överskatta.

Symboliken blir så väldigt tydlig. Det här var en match som Sunderland förut brukade tappa i dess slutskede, nu var det en match man istället vann i dess slutskede. Ut med det gamla och in med det nya. Det är snart nyår och jag tror vi kommer få se Sunderland börja en marsch uppåt i tabellen.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/dec/11/martin-oneill-sunderland-blackburn

:::

Bolton is in a world of shit

Det finns liksom ingen ände på eländet i Bolton, som helt enkelt inte lyckas få några resultat med sig och som nu befinner sig rock bottom i Premier League-tabellen som enda lag med ensiffrigt i poängkolumnen.

ANNONS

Boltons resurser att göra något åt det hela är klart begränsade, om inte ägarna gamblar i januari i ett desperat försök att behålla Premier League-intäkterna, och deras förutsättningar inför säsongen med flertalet långtidsskador har drabbat laget hårt. Det har sammantaget gjort Boltons spelartrupp väldigt tunn vad avser bredd men också spetskvalitet i lagets olika delar.

Med detta sagt så bör det också poängteras att Boltons besvär med att få sitt försvarsspel att fungera har hållt i sig sedan förra säsongen, och visst är det ett frågetecken man måste kunna rikta mot Owen Coyles lagbyggeri.

https://www.guardian.co.uk/football/2011/dec/10/bolton-wanderers-aston-villa-premier-league

:::

Topplag som får fördelarna mot sig

Att öppna upp den här tradiga diskussionen igen har jag egentligen ingen lust med. Men matchen igår mellan Stoke och Tottenham var ju så klart ett alldeles lysande exempel, tillsammans med flertalet matcher tidigare bara under den här säsongen, på när andra lag än så kallade topplag får domarfördelar med sig mot de så kallade topplagen.

ANNONS

Skillnaden är att det inte uppmärksammas och diskuteras på samma sätt när det sker, det fastnar inte i fotbollens pågående mytbildning, den som vi brukar mentalt ladda ner när vi gör substanslösa påståenden i stil med att ”alla vet att topplagen får fördelar…”. Eller när de som under sin utbildning har förläst sig på så kallad postmodern teoribildning, men misslyckats med att också förhålla sig postmodernt kritisk till den, börjar babbla om ”strukturella fördelar”.

Något som rent intellektuellt möjliggör för många att efter en enskild match av det här slaget hävda att ”en gång är ju ingen gång” eller ”undantaget bekräftar regeln” (i sig naturligtvis fullständigt befängda tankegångar utan någon som helst förankring i logik), vilket mycket ironiskt är något som brukar hävdas efter precis varenda enskild sådan här match.

ANNONS

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/tottenham-hotspur/8950162/Tottenham-manager-Harry-Redknapp-referee-Chris-Foy-enjoyed-not-giving-us-anything-against-Stoke.html

:::

Så, vad tar ni själva med er från helgen som gått?

:::

Omgångens elva (4-4-2):

Radek Cerny, QPR – Steven Reid, West Brom; Rio Ferdinand, Man Utd; Chris Samba, Blackburn; Maynor Figueroa, Wigan – Marc Albrighton, Aston Villa; Phil Jones, Man Utd; Charlie Adam, Liverpool, Luis Nani, Man Utd – Robin van Persie, Arsenal; Grant Holt, Norwich.

Subs: Paul Robinson, Blackburn; Leighton Baines, Everton; Richard Dunne, Aston Villa; Matthew Etherington, Stoke; Matt Jarvis, Wolves; Stiliyan Petrov, Aston Villa; Luis Suarez, Liverpool.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Kvällen bjuder naturligtvis på omgången sista match, det riktiga tungviktarmötet på Stamford Bridge mellan Chelsea och Man City.

ANNONS

Matchen är av rätt tung betydelse vad avser såväl titelfajten som kampen om Champions League-platserna. Lyckas Man City ta full pott även borta mot Chelsea så finns det nog goda skäl för Man Utd att börja anse det rätt hopplöst att hämta in deras försprång. Tappar man inte poäng i sådana matcher så finns det inte längre många matcher kvar att tappa poäng i.

På samma sätt så hoppas naturligtvis lag som Arsenal, Liverpool och kanske också Tottenham att Man City vinner så att Chelsea tappar poäng i kampen runt det så kallade Champions League-strecket. Tottenham är kanske lite splittrade i vad de hoppas på, skulle jag kunna tänka mig.

En större fråga hänger ju samman med Chelseas prestation i den här matchen, som övriga lag i toppen av tabellen har intresse av, nämligen att den kommer ge en viss indikation på om Chelsea faktiskt har kommit ur sin svacka, som har antytts, och nu är på väg att lyfta igen, eller om deras svagheter relativt andra topplag kommer att exponeras ännu en gång.

ANNONS

Andre Villas-Boas har minst sagt, sedan vinsten mot Valencia, investerat rätt mycket förtroendekapital i det förra. Det riskerar att hemsöka honom rätt hårt om resultatet inte går Chelseas väg ikväll.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/chelsea/8948149/Chelsea-v-Manchester-City-Juan-Mata-can-pull-the-strings-for-Chelsea-as-Citys-puppet-master-David-Silva-does.html

Mittfältet avgör matchen?
Drogba avgör matchen?
Balotelli avgör matchen?

:::

Vi får väl se ikväll om Chelseaspelarna lyckas med uppdraget att inkludera också Villas-Boas i kramkalasen.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-12 kl 10:12

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto