Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Vilka tar sig vidare från Europa Leagues gruppspel?

Michel Platini ondgör sig hyfsat regelbundet över hur engelska klubbar inte prioriterar utan snarare nedvärderar hans egna lilla skötebarn, Europa League. Detta trots att England den här säsongen idkat välgörenhet och beslutat stödja turneringens slutspel med två av sina Champions League-klubbar.

Nu senast var det Alex Ferguson som hamnade i skottgluggen för att han vågade antyda att han betrakta turneringen som ett straff. Usch och fy, Ferguson var naturligtvis bara så dum att han lite ogenomtänkt och kanske något klumpigt formulerat uttryckte sanningen, och sådant gör man så klart inte ostraffat i UEFA:s korridorer.

ANNONS

Ikväll och imorgon kväll avslutas så Europa Leagues gruppspel, och tittar vi på de engelska lagens prestationer och därmed förutsättningar att inför den sista omgången ta sig vidare, så kanske vi kan säga att där framträder en blandad bild vad gäller hur engelska lag har behandlat den här turneringen under säsongen.

:::

Tottenham måste vinna stort, och hoppas på grekisk hjälp

Förra omgångens hemmaförlust mot grekiska PAOK ställde onekligen till det rätt rejält för Tottenham. Närmare bestämt i en sådan grad att man sannolikt spelat bort gruppavancemanget.

Rent tabellstrategiskt ser situationen dock inte helt och hållet becksvart ut för Tottenham. De möter i sista omgången ligans slagpåse, irländska Shamrock Rovers. Tottenham ligger fem mål back på Rubin Kazan som i sista omgången möter PAOK på bortaplan. Om PAOK vinner så kommer en storseger för Tottenham mot Shamrock ta laget vidare, då man i så fall hamnar på samma poäng som Rubin och då den inbördes statistiken mellan de båda lagen, med varsin 1-0-seger, är helt identisk.

ANNONS

Där finns naturligtvis två knäckfrågor som Tottenham har att brottas med. För det första, hur motiverade är ett redan klart PAOK att vinna matchen mot Rubin? Okej för att en seger garanterar dem förstaplatsen, problemet är bara att ett oavgjort resultat uppnår samma effekt. För det andra, hur mycket vill Harry Redknapp vinna?

:::

Stoke är hårdare än Europa

Man vet aldrig riktigt hur bra ett lag egentligen är innan de har klarat av en kall bortamatch mot Stoke en tisdagskväll. Den europeiska kontinenten har onekligen fått uppleva denna skämtsamma brittiska halvsanning den här säsongen, och Stokes läge i gruppspelet ser ut därefter.

Att Stoke går vidare från gruppspelet är redan klart, frågan är bara om man slutar etta eller tvåa i gruppen. Det avgörs i en ren gruppfinal borta mot Besiktas, på klassiska Inönü-stadion i Istanbul, en stad i vilken engelska klubblag sällan brukar känna sig välkomna. Grejar Stoke minst oavgjort så vinner man gruppen.

ANNONS

:::

Birmingham måste vinna, och hoppas på bortavinst för Braga

Birmingham befinner sig i ett liknande, men egentligen klart mer skitigt läge än Tottenham. De måste vinna stort, hemma mot Maribor, samtidigt som de kan hoppas på resultaten i den andra matchen mellan Club Brügge och Braga, som båda ligger på 10 poäng och tre poäng före Birmingham. Men det är ett föga hopp.

Det första man kan konstatera är att ett oavgjort resultat tar både Brügge och Braga vidare, med Brügge som etta. Återstår gör då frågan hur högt Braga värderar förstaplatsen i gruppen. Att Club Brügge vinner matchen hjälper inte Birmingham, då man förlorar den interna statistiken mot Braga med två förluster. Vinner dock Braga så går Birmingham vid vinst mot Maribor vidare, då man vinner den interna statistiken mot Club Brügge med en vinst och en oavgjord.

ANNONS

:::

Fulham måste förmodligen vinna

Fulham har varit desperat ojämna den här säsongen, och då kan man väl bara hoppas att helgens förlust mot Swansea är ett gott tecken för gruppens sista match hemma mot danska Odense. Det är en match man förmodligen måste vinna för att gå vidare från gruppen.

Fulham ligger nämligen tvåa inför den sista omgången, en poäng före Wisla som i sista matchen möter redan klara gruppettan Twente på hemmaplan. Polackerna kan nog mycket väl ro hem en vinst i den matchen, och i så fall räcker inte ett oavgjort resultat för Fulham.

:::

När röken lägger sig framåt veckoslutet så tror jag att vi kommer att kunna räkna in totalt fyra engelska lag I Europa Leagues slutspel. Jag tror tyvärr att resultaten i de andra matcherna kommer att konspirera till Birminghams och Tottenhams nackdel.

ANNONS

Birmingham får man förstå, Tottenham har emellertid bara sig själva att skylla, och de utgör väl ett rätt bra case på vad Platini syftar på. Å andra sidan tror jag inte att Harry Redknapp klagar, med tanke på deras position och konkurrenssituation i ligan.

…………………………………………………

Tweet, tweet – https://twitter.com/#!/pmophy17421

:::

Tidigt i morse begav jag mig med flyget återigen iväg till Schweiz. Nej, inte för att bomba Basel sönder och samman, även om tanken har fallit mig in, utan för ett gäng arbetsmöten i den aptråkiga staden Genève. Återvänder gör jag på fredag kväll.

Vilket betyder att bloggarna dessa dagar är förhandsproducerade. Men man får kanske betrakta det som bättre än inget, vilket hade varit alternativet.

:::

Otroligt sorgliga och tråkiga nyheter om Darren Fletcher, Skottlands och Man Utds mittfältskämpe, igår där det alltså avslöjades att hans tillstånd inflammatory bowel disease (IBD) alltså kommer att hålla honom borta från fotbollen på så kallad obestämd tid.

ANNONS

Ett tungt slag för Man Utd, och för Darren Fletcher själv, för “på obestämd tid” är svårt att tolka på något annat sätt än att det nog är färdigspelat på den här nivån för Fletcher. Chris Probert, professor i medicin, bekräftar den farhågan: “I would be very surprised if Darren Fletcher could perform at the same level with this condition.”

But there is always Hope!

:::

Europa League har minst sagt den egenheten att den för associationer och tankarna i rätt märkliga riktningar. Plastigt, och ett tämligen artificiellt paneuropeiskt projekt – men i slutänden när den egna melodin så att säga når finalspelet så sitter man ändå där och bryr sig lite för mycket.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-14 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto