Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Examensdags för Tottenhams spännande lagbygge

Tottenham är minst sagt vana vid att spela på torsdagskvällar den här säsongen. Men förut har det handlat om matcher i Europa League, för vilka Harry Redknapp har visat ett närmast obefintligt intresse. Den här gången kan det å andra sidan röra sig om vad som visar sig bli säsongens viktigaste match för båda klubbarna.

ANNONS

Tottenham vs Chelsea.

Eller, uttryckt annorlunda, kampen om tredjeplatsen. Eller mer on point, kampen om att kunna göra ett ordentligt ryck i striden om de två återstående Champions League-platserna bakom de båda Manchesterlagen. Tottenham ligger redan två poäng före Chelsea, och vid vinst ikväll och med en match mindre spelad så kan man så klart öppna upp ett mäktigt avstånd nedåt i just denna kamp.

En seger betyder allt.

:::

Chelsea å andra sidan måste förbanna sitt eget beslut att låna ut Yossi Benayoun till Arsenal. För vem om inte just han poppade upp på en hörna i slutminuterna borta mot Aston Villa och gjorde det vinnande målet för Arsenal, som tog upp dem på samma poäng som Chelsea och satte hård press på dem också underifrån.

Det kan låta fånigt, men jag tror ärligt talat inte att Chelsea hade lånat ut Benayoun till Arsenal om de då hade förutsett den här väldigt specifika tabellsituationen. Jag tror inte man hade räknat med att vara indragen i den.

ANNONS

Men olyckorna slutar inte där för Chelsea. För under gårdagen meddelades det också att John Terry, lagets kapten, kommer att åtalas för en rasistisk kränkning av Anton Ferdinand i en tidigare match mot QPR, en rättegång som äger rum den 1 februari. Ett besked som naturligtvis skakar om såväl Terry själv som Chelsea som lag, och ett besked som naturligtvis kan få digra fotbollsmässiga konsekvenser för Chelsea.

På kort sikt, närmare bestämt under just den här matchen, kan Chelsea möjligen känna viss förtröstan i att John Terry brukar kunna bita ihop rätt bra under sådana här skandaler. Han börjar få viss vana. Så jag hade inte blivit överdrivet förvånad om han gör en jättematch ikväll, och kanske avgör.

Men farhågan är så klart också att John Terry inte befinner sig i rätt balans för att genomföra matchen. Att han kommer att spela är emellertid, om man ska tro Andre Villas-Boas, helt givet.

ANNONS

:::

Mitt i centrum av kvällens match, både bildligt och bokstavligt, står Tottenhams lille merkuriale kroatiske spelmotor Luka Modric, han som Chelsea gjorde allt vad som stod i deras makt för att värva i somras, och han som väldigt gärna ville lämna Tottenham för Stamford Bridge.

Föga trodde förmodligen han att Tottenham inför det här mötet skulle ligga bättre till i ligan än Chelsea, och att Tottenham alltså skulle ha ännu bättre eller i alla fall minst lika goda förutsättningar för fortsatt Champions League-spel som Chelsea. Ett skäl till att de har det, och här måste man naturligtvis ge honom respekt, är att Modric förblev professionell även när han inte fick sin vilja igenom i somras.

Ikväll är det dessutom desto viktigare för Tottenham att Luka Modric gör en bra match. Med både Gareth Bale och Aaron Lennon befarat skadade så kommer en tyngre offensiv börda läggas på just Luka Modric.

ANNONS

:::

Från sin position mellan mittfält och anfall så kommer Juan Mata utgöra ett kraftfullt hot mot Tottenhams lite alltför öppna försvarslinje, ett hot som det framför allt faller på Scott Parker att försöka neutralisera. Samtidigt går det inte att räkna bort Frank Lampards potentiella betydelse i den här matchen, särskilt som han inte verkar negativt påverkad av att ha fått sin plats i startelvan ifrågasatt av Villas-Boas.

Tottenhams taktiska val framstår som något mer komplexa. Men jag skulle tro att de trots Roman Pavlyuchenkos avgörande insats under helgen kommer att satsa på Emmanuel Adebayor som ensam anfallare, som har gjort ett väldigt bra jobb för Tottenham hittills under säsongen. Mot en stabbig backlinje i Chelsea kan han göra stor nytta.

Det öppnar upp ett femmannamittfält för Tottenham. Sandro behövs för att ge Scott Parker hjälp defensivt. Är han hel och frisk så kommer Gareth Bale ge Chelsea en ruggig utmaning längs vänsterkanten. Förmodligen kommer i så fall Rafael van der Vaart ta upp en flexibel position med utgångspunkt från Lennons vanliga plats på högerkanten. Hans passningsspel har varit utmärkt på senare tid, och kan ställa till stora problem för Chelsea.

ANNONS

:::

Vi har sett många galna matcher i Premier League den här säsongen. Givet Chelseas och Tottenhams båda styrkor respektive svagheter, fart och fläkt i offensiven och kanske lite öppna landskap i defensiven, så tror jag även den här matchen har all potential att bli en riktig barn stormer.

Och få platser i fotbollsvärlden knäpper White Hart Lane på näsan sådana här kvällar när det kommer till ren och skär elektrisk atmosfär.

Och det är väl som sig bör, för ikväll så är det examensdags för vad Tottenhams spännande lagbygge egentligen vill med den här säsongen. Tottenham är nämligen inte längre underdogs i den här typen av matcher. Numer är det här en match man förväntas vinna om man ska etablera sig som ett Champions League-lag, och särskilt om man ska börja utmana om ligatitlar.

…………………………………………………

ANNONS

Man City leder ligan vid jul för första gången sedan 1929. Det är inte så illa pinkat måste man säga.

Två otroligt imponerande uppvisningar av båda Manchesterlagen igår kväll.

Högdramatiskt också på andra ställen. Både Sunderland och West Brom gjorde sena vinstmål. Båda lagen vann med 3-2, borta mot QPR respektive Newcastle, som har tagit två (2) poäng av 18 möjliga på sina sex senaste matcher.

Och på Goodison Park frälste lille Leon Osman hemmalaget mot Swansea med ett snyggt nickmål halvvägs in i andra halvlek, i en match som framstod som oerhört krampaktig.

Liverpool hittade emellertid ingen frälsare, och Wigan tog ännu en meriterande poäng mot ett av ligans topplag.

:::

Imorgon blir det en avslutande julblogg, och med den får ni hålla tillgodo fram till annandagen.

:::

Det diskuterades korta spelare på bloggen sent igår kväll. Det får mig omedelbart att tänka på följande kommande main event. Boken sucks balls (sorry!) men filmerna ser ut att kunna bli riktigt bra.

ANNONS

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-22 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto