Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Gott nytt år? - Chelsea FC och Stoke City FC

CHELSEA FC

Prestation: Medelmåttig

Defensiv stabilitet: 87,4% (Liga: 78,5%; Toppstrid: 87,0%)
Mittfältskreativitet:
45,7% (Liga: 37,4%; Toppstrid: 42,0%)
Offensiv kvalitet:
46,1% (Liga: 44,2%; Toppstrid: 48,6%)

Chelsea uppvisar ett för topplag ungefär genomsnittligt försvar, något som emellertid måste ses i ljuset av att de är markant sämre än såväl Liverpool som de båda Manchesterlagen, som inte minst därför ryckt ifrån i titelstriden. I övrigt är det offensiven där Chelsea har problem, vilket å andra sidan knappast kan bero på brist på spelare eller kvalitet.

ANNONS

Position: Utsatt – 4th, 34 poäng

Chelseas uttalade ambition inför säsongen var så klart att vinna ligan, men man kan undra om inte en intern mer realistisk ambition var att säkra fortsatt spel i Champions League. Sett till säsongens resultat så här långt så ser inte heller det ut som en helt oproblematisk målsättning, och Chelsea befinner sig indragna i en riktig kamp om en plats bland de fyra främsta.

:::

Behov av förstärkning: Medel

Det är framför allt backlinjen som är i akut behov av förstärkning, med Alex exkommunicerad och Branislav Ivanovic skadad. Dessutom med en potentiell avstängning för John Terry hotandes runt hörnet, och en David Luiz som inte hittat sitt defensiva fotfäste i Premier League. Chelsea kommer förmodligen försöka förstärka sin mittbacksuppsättning under januari.

Anfallets problem är snarare det motsatta, att där kanske finns lite väl många kockar som ska tillaga samma soppa. Några värvningar dit är inte att förvänta, snarare är väl frågan om spelare försvinner. Didier Drogba och Salomon Kalou försvinner båda i samband med de afrikanska mästerskapen.

ANNONS

Resurser och möjligheter: Oklara

Omöjligt att förutse på förhand. Om Roman Abramovich vill spendera pengar så har han naturligtvis pengar att spendera, vilket han inte minst visade under det förra januarifönstret. Och det är, givet Chelseas tabellsituation, alls inte omöjligt att han ser ett sådant kortsiktigt behov. Samtidigt så har han under senare år framstått som alltmer ovillig att öppna plånboken, delvis beroende på kommande regler om financial fair play.

:::

Handlingsplan: Aktiv

Räkna med att Chelsea värvar åtminstone en mittback under januari. Den som det pratas allra mest om är Gary Cahill, som rapporteras vara på väg från Bolton för cirka £7m, och som nog ser sin chans både att komma till en toppklubb och att få spela i Champions League. Samtidigt kan vi räkna med att Alex lämnar klubben under fönstret om ett rimligt bud anländer på spelaren.

ANNONS

På mittfältet finns det i nuläget inga stora behov för Chelsea att åtgärda något. Det som möjligen oroar är två eventuella frånfall. Frank Lampard har sett allt annat än lycklig ut på sistone och framstår inte som en viktig del utav Villas-Boas lagbygge. Därtill går väldigt lösa rykten om att Barcelona är intresserade av att köpa tillbaka Oriol Romeu som ersättare för Seydou Keita. Huruvida detta har något att göra med hyfsat ihärdiga rykten kring Chelseas intresse för Evertons Jack Rodwell är oklart.

Florent Malouda har uttryckt vilja att lämna Chelsea för att få mer speltid, och Didier Drogba omges av flyttrykten till såväl kinesiska som ryska klubbar. Det är inte först och främst anfallet som lär vara Chelseas prioritet, men rykten om spelare som Marseilles vänsterytter André Ayew och högeryttern Milos Krasic från Juventus bär i alla fall en rimlighetens prägel, till skillnad från övriga rykten om exempelvis Marek Hamsik, Neymar och Gonzalo Higuain.

ANNONS

***

STOKE CITY FC

Prestation: God

Defensiv stabilitet: 78,3% (Liga: 78,5%; Övre halvan: 84,9%)
Mittfältskreativitet:
31,6% (Liga: 37,4%; Övre halvan: 39,5%)
Offensiv kvalitet:
35,5% (Liga: 44,2%; Övre halvan: 45,2%)

Stoke är något utav ett mysterium. Laget ligger alltså åtta i Premier League trots att man befinner sig under ligagenomsnittet, och en bra bit under genomsnittet för lagen på tabellens övre halva, vad avser såväl försvar och mittfält som anfall. Något som kanske illustrerar hur klubben närmast har formulerat icke-kreativitet som spelidé.

Position: Bra – 8th, 25 poäng

Stoke går som tåget och lagets ligaposition just nu är den bästa på mer än 30 år. Trots en blipp i ligan under mitten av hösten så befinner man sig med andra ord precis där laget under sommaren satsade på att etablera sig, på tabellens övre halva.

ANNONS

:::

Behov av förstärkning: Lågt

Det är svårt att peka på något konkret behov i Stoke, laget spelar utifrån en väldigt tydlig idé och resultaten går deras väg. Personligen ser jag kanske lagets något ensidiga offensiv som något utav dess akilleshäl, och det faktum att de stundtals blir lite väl förutsägbara kan under vissa matcher verka till deras nackdel. Det skulle inte skada för Stoke att åtminstone skaffa sig det verktyget i lådan, så att man kan bli mer kreativa på det offensiva mittfältet och därigenom skapa fler chanser åt sig själva.

Resurser och möjligheter: Goda

Styrelseordförande Peter Coates har investerat stora summor i Stoke tidigare och har naturligtvis möjlighet att göra det igen. Men med ett väldigt aktivt sommarfönster nyss avslutat, och lagets prestationer helt i enlighet med förväntan, så är det inte alltför sannolikt att Stoke ser något behov av att investera i januari.

ANNONS

:::

Handlingsplan: Avvaktande

Stoke, är jag rätt övertygad, kommer att bida sin tid under januari månads transferfönster. Där ska inte förväntas några större insatser, även om det har ryktats om ett intresse för Birminghams mittback Liam Ridgewell. Men Stoke har redan en bra uppsättning mittbackar, så den värvningen känns inte helt intuitiv.

…………………………………………………

Tunga rykten cirkulerar om att Arsenal har erbjudit klubblegenden Thierry Henry ett två månaders lånekontrakt, något som enligt uppgifterna kommer att klargöras under veckan.

I så fall ett väldigt smart grepp på lite kortare sikt, och precis den back-up och avlastning till Robin van Persie som Arsenal behöver. En värvning för här och nu, inte framtiden.

:::

Rory Donnelly, hetaste spelaren på öarna just nu?

Irländaren som spelar för irländska Cliftonville har gjort 17 mål hittills under säsongen och har med ett marknadsvärde runt £100k genererat intresse från klubbar som Swansea, Arsenal, Liverpool och Man Utd.

ANNONS

:::

Ännu ett slag mot den engelska fotbollskulturen i och med att BBC av kostnadsskäl planerar lägga ner The Football League Show. Ännu ett exempel på public service som missförstått sitt uppdrag. Lägg i så fall hellre ned Match of the Day, om det nu tvunget ska väljas, Premier League finns det en mängd kommersiella aktörer som bevakar.

Be Champions!!

Publicerad 2011-12-29 kl 16:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto