Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Ett rasande cupdrama

Efter gårdagskvällens mjukstart av FA-cupens fjärde omgång så har vi idag ett fullspäckat matchschema framför oss. Hela tolv cupmatcher spelas under dagen, innehållandes några riktiga höjdare som QPR vs Chelsea, Liverpool vs Man Utd, Millwall vs Southampton och Brighton vs Newcastle.

Men ändå är det svårt att komma ifrån känslan av hur dagens matcher spelas i skuggan av de raskontroverser som drabbat engelsk fotboll under den här säsongens andra fjärdedel.

Chelsea och John Terry återvänder först till Loftus Road för ännu ett möte med QPR och Anton Ferdinand, vilken John Terry har anklagats och åtalats för att ha förolämpat med ett tämligen grovt rasistiskt tillmäle. Man Utd och Patrice Evra återvänder till Anfield, som fortfarande vrider sig i vrede över att ha fått Luis Suarez avstängd i åtta matcher för att ha använt ett rasistiskt språkbruk.

ANNONS

:::

Den stora frågan inför mötet på Loftus Road verkar vara huruvida Anton Ferdinand kommer att skaka hand med John Terry. Ferdinand har uppenbarligen inte förlåtit Terry för hans tilltag, och säger sig ovillig att skaka hand om inte klubbens ägare kräver det. Ett kanske förståeligt men ändå märkligt sätt att underordna sin egen privatmoral en klubbs snäva intressen.

På temat ofrivillig humor så bidrog Chelseas manager Andre Villas-Boas på gårdagens presskonferens med sin syn på det här med handslag och spelarmoral: ”Extremely important, extremely important. This game is based on good values more than anything else. These players should continue to promote these good values.”

Samme Villas-Boas som alltså, direkt efter förra matchen på Loftus Road, stod bakom John Terry “oavsett vad” han sagt eller inte sagt.

ANNONS

:::

Och på Anfield så kommer Patrice Evra att drabbas av en av de förmodligen mest högljudda hatstormar som vi bevittnat inom engelsk fotboll, enbart för att ha gjort sig skyldig till det fruktansvärda brottet att ha blivit rasistiskt förolämpad av en Liverpoolspelare.

Något som Liverpool som klubb och Kenny Dalglish som manager naturligtvis har bidragit till med sina populistiska och i sak direkt felaktiga offentliga uttalanden där man utmålat Evra som boven i dramat. Allt i syfte att till försvar för egna tillkortakommanden odla myter och dolkstötslegender.

Och med det i åtanke så blir ju Dalglishs kommentarer från igår i det närmaste lika ovilligt humoristiska som Villas-Boas fall: ”Everyone has a responsibility to uphold the names of their respective club and anyone who reports or comments on the game also has the responsibility to make sure they are not trying to incite trouble.”

ANNONS

Det kan vara lite magstarkt att höra, och uppfattas något skenheligt, från en manager och klubb vars tidigare uttalanden har lett just till att skapa och inflammera trubbel.

För ”trubbel” kommer det definitivt bli på Anfield i eftermiddag, det kan vi nog vara helt säkra på.

:::

David Conn skriver om de båda händelserna inför dagens matcher och beskriver dem också mer detaljerat än vad jag valt att göra här.

https://www.guardian.co.uk/football/david-conn-inside-sport-blog/2012/jan/25/clubs-racism

Själv är jag mest lite trött på pratet om att rasism är något som hör hemma på klubbnivå. Mest irriterar jag mig kanske personligen lite på att Man Utd av någon inte helt logisk anledning har tillmätts ett särskilt ansvar i frågan. Men rasism i det här sammanhanget för mig är först och främst en personfråga, det vill säga en fråga om personligt omdöme.

ANNONS

Och bristen på sådant omdöme har varit det påfallande under de här senaste månaderna. Både på planen av de inblandade spelarna, men också utanför planen av de respektive klubbarnas managers och andra talesmän.

Denna brist på omdöme visar att problemet med rasism inte på något sätt är överspelat. Men det går heller inte att säga, som en del mindre nyanserade antirasism-företrädare, att problemet är lika stort och överhängande som det var för till exempel 20-30 år sedan.

För trots allt, när man tänker efter, för drygt 15 år sedan blev en fransman avstängd från fotbollen i nio månader för att ha sparkat till en rasistisk huligan som förolämpade och häcklade honom för hans utländska ursprung.

Den här säsongen, alltså drygt 15 år senare, blir en spelare avstängd i åtta matcher för att förolämpat och häcklat en motspelare för dennes etniska ursprung. En i fotbollstermer rätt hård bestraffning, även om han i andra yrken förmodligen hade fått sparken.

ANNONS

Bara det är ju en form av framsteg.

:::

Å andra sidan så kommer ju däremot runt 40,000 supportrar på Anfield att under dagen bruka massivt och ihållande verbalt våld mot en fransman för att denne blivit rasistiskt förolämpad av en Liverpoolspelare.

Eftersom klubbintresse och klubbtillhörighet är viktigare än moral.

…………………………………………………

Dagens matcher: QPR vs Chelsea (13:00), Liverpool vs Man Utd (13:45), Millwall vs Southampton, Hull vs Crawley, West Brom vs Norwich, Blackpool vs Sheffield Wednesday, Stevenage vs Notts County, Derby vs Stoke, Bolton vs Swansea, Sheffield United vs Birmingham, Leicester vs Swindon, och Brighton vs Newcastle (18:15).

:::

Intressant läsning om den historiska relationen mellan Liverpool och Man Utd, och hur den har förändrats över tid, som diskuterar dess orsaker utan att dyka ner i överdriven mytbildning.

ANNONS

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2092364/Manchester-United-Liverpool-best-enemies.html

:::

Själv har jag en nervös dag framför mig. Men jag tänker ändå försöka hålla fast vid min cuptradition att inleda dagen med en riktigt traditionell engelsk brunch innan dagens matcher. Är det FA-cup så är det.

Be Champions!!

Publicerad 2012-01-28 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto