POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Domedagen är kommen för Harry Redknapp

Efter fyra timmars förhoppningsvis moget övervägande under gårdagen, utan att kunna komma fram till ett slutgiltigt ställningstagande, så skickades juryn i rättegången mot Harry Redknapp och Milan Mandaric igår kväll hem av domaren för att återkomma under onsdagen.

Såväl Redknapp som Mandaric är alltså anklagade för två respektive punkter av skattebrott, under deras tid i Portsmouth. Både Redknapp och Mandaric förnekar brott och deras advokater menar att åklagarens bevisföring är papperstunn och därtill ”repugnant to all our basic instincts of fairness”.

Vi borde kunna förvänta oss en dom över dagen. I den här typen av juryrättegångar brukar domaren eftersträva en enig jury, men kan om det hela drar ut på tiden låta sig nöja med ett majoritetsbeslut.

Domarens instruktioner till juryn, innan den gick in för egna överläggningar, var att bortse från det djupt känsloladdade ämnet fotboll och endast fokusera på de bevis som fanns framför dem. Domarens uttalande var närmare bestämt följande: ”Football is an emotive subject, stirring in an individual anything from deep passion to resentment. It has become so commercial that it may be thought by some to have lost its way. This case is not about football but about some allegations of tax fraud.”

Naturligtvis gör domaren helt rätt som försöker hålla fotbollen utanför rättegången. Men det går för den sakens skull inte att helt och hållet hålla rättegången utanför fotbollen.

Frågan väcks ju nämligen: Om juryn finner Harry Redknapp skyldig till skattebrott, kan han då fortsätta vara manager för Tottenham Hotspur, och vad händer i så fall med hans ambitioner att bli engelsk förbundskapten?

Om vi utgår från att det rimliga straffet är böter i någon utsträckning, även om fängelse faktiskt är en teoretisk möjlighet.

:::

Tottenham

Man måste naturligtvis räkna med att det kommer att uppstå en diskussion som tangerar moralpanik bland supportrar och i media. Från ett mer affärsmässigt perspektiv måste kanske Tottenhams klubbledning i alla fall fundera på hur klubbens renommé påverkas av att ha en manager som är fälld i ett brottsmål.

Samtidigt är det en central princip i ett rättssamhälle att en människa ska anses vara fri från skuld när han sonat sitt brott, och om Redknapp betalar sina böter med mera så har han onekligen gjort just det. Och även om skattebrott är fel, så finns det värre brott i samhället. Följdbestraffningen det skulle innebära att sparka honom som manager känns alltså överflödig.

Dessutom är det ju förmodligen så att de allra flesta fotbollssupportrar, som inte håller på Tottenham, utgår från att Harry Redknapp är skyldig alldeles oavsett vad bevisen och den kommande domen har att säga. En skyldig dom skulle alltså inte förändra något väsentligt vad avser omvärldens omdöme. Tottenhams klubbledning har hållt fast vid Redknapp trots detta så här långt, och kan alltså därför välja att betrakta en negativ dom som en form utav sunk cost.

Påverkar det laget? Jag skulle nog snarare hävda att det som riskerade påverka Tottenham negativt var själva rättegången, det vill säga den som nu i allt väsentligt är avslutad, och den osäkerhet som den genererar. Men även effekten av den har visat sig vara ytterst begränsad på Tottenhams prestation, och det finns inga skäl att tro att domen i sig, oavsett vad den nu blir, kommer att ha någon större effekt.

Jag ser med andra ord inga problem för Harry Redknapp att fortsätta som manager för Tottenham.

England

Situationen är delvis en annan när det kommer till England, FA och den engelska förbundskaptensposten.

Tottenham är en privat fotbollsklubb och således endast en angelägenhet för dess närmast sörjande. Det engelska fotbollslandslaget är en nationell institution och symbol, som oavsett vad man nu än råkar anse om det ska representera vissa värderingar. Det är på så vis en form utav hela Englands kollektiva tillgång.

Det gör landslaget, förbundskaptenen och dess spelare mer politiskt utsatta än vad som är fallet i ett klubblag. Frågan om legitimitet i omvärldens ögon blir därmed central, vilket är en omständighet som skulle försvåra om inte omöjliggöra att ha en förbundskapten som är dömd för lagbrott, därtill nyligen dömd för lagbrott.

Det som skiljer den engelska förbundskaptensposten från managerposten i Tottenham är alltså inte så mycket arbetets natur som den symbolik som är kopplad till respektive arbete. Samma form av symbolik för övrigt som föranlett FA att ta kaptensbindeln från John Terry på grund av anklagelser om rasism.

Om Harry Redknapp befinns skyldig till skattebrott så tror jag alltså att det gör det omöjligt för honom att bli engelsk förbundskapten.

:::

Och om vi utgår från att jag har rätt i den uppfattningen, så kanske Tottenhams supportrar hellre borde hoppas på att han faktiskt är skyldig, snarare än att juryn finner honom oskyldig och därmed öppnar dörren för honom att bli engelsk förbundskapten från och med nästa säsong.

…………………………………………………

Kommer Fabio Capello kunna sitta kvar som förbundskapten efter att så offentligt ha gått emot FA? Det återstår att se. FA och Capello är i alla fall på kollisionskurs, och när det gäller den uppfattade kampen mot rasism så kommer naturligtvis inte FA att böja sig.

Frågan är ju om Fabio Capello medvetet och taktiskt har använt sig av kaptensfrågan för att i preventivt syfte så att säga maskera ett inte helt osannolikt misslyckande i det kommande EM-slutspelet.

:::

Omspel i FA-cupen ikväll mellan Middlesbrough och Sunderland, och alltså den här gången ett ”Tees-Wear”-derby. Första matchen slutade ju 1-1 och var något av en krampaktigt intensiv historia. Returmötet kan kanske liknas vid en bilolycka, inte nödvändigtvis så väldigt trevligt att titta på, men man kan ändå inte riktigt låta bli.

Tony Mowbray:

https://www.independent.co.uk/news/people/profiles/tony-mowbray-red-adair-at-home-in-boro-hotseat-6657727.html

Martin O’Neill:

https://www.independent.co.uk/sport/football/premier-league/from-backside-to-wearside-oneills-moving-story-6657726.html

:::

Vi kan väl se fram emot ännu en helg där det kommer att diskuteras och spekuleras i om den ena spelaren kommer att skaka hand med den andra. En mycket tröttsam diskussion, och jag börjar alltmer instämma när andra menar att den ritualen kunde avskaffas. Efter matchen däremot, om man ansåg det motiverat.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-08 kl 09:47

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto