POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Ett bombnedslag till ligahelg

Efter den mållösa hemmamatchen mot Tottenham i måndags så befinner sig Liverpool på sjunde plats i tabellen efter 24 spelade matcher, med 39 poäng och en målskillnad om +7. Det finns med andra ord 42 poäng kvar att spela om den här säsongen, och Liverpool får anses befinna sig i något utav en uppförsbacke i kampen om en av den här säsongens fyra Champions League-platser.

Men vad skulle då krävas för att Liverpool skulle sluta på fjärdeplatsen, om vi tittar bakåt i tiden?

En sak är säker, nämligen att det är svårare nu att komma bland de fyra bästa lagen än vad det var för fem år sedan. Liverpools står alltså inför en tuffare utmaning nu än förr. Toppen utav Premier League har konsoliderats och innehåller nu fler lag än tidigare, med Man Citys ägarstimulerade tillväxt och Tottenhams mer organiska framväxt.

Rent poängmässigt framgår det både av att det genomsnittliga poänggapet mellan plats tre och fyra har minskat, och att det genomsnittliga gapet mellan plats fyra och fem tvärtom har ökat. Men tydligast är kanske att det genomsnittliga poängbehovet för att sluta minst fyra i Premier League har ökat från 65,2 till 70,8 poäng.

Sett över de senaste fem säsongerna så har det lag som slutat fyra plockat hem i genomsnitt 26-27 poäng under säsongens 14 sista matcher. Om Liverpool skulle följa det genomsnittet så betyder det att de i så fall landar på 65-66 poäng, vilket skulle vara den lägsta totalpoängen för ett lag som slutar fyra sedan 2004/05.

För att Liverpool ska matcha den genomsnittliga poängen för de lag som slutat fyra under de senaste fem åren så måste de rent poängmässigt överträffa sin egen säsongsavslutning från 2007/08, vilket är den bästa avslutningen som något lag som slutat fyra har presterat under det senaste decenniet. Det är alltså ett rätt tufft uppdrag som Liverpool och Kenny Dalglish har framför sig.

Det är alltså med dessa förutsättningar som Liverpool går in på Old Trafford i eftermiddag. Antingen måste de göra ett av decenniets bästa avslutningar på säsongen, eller så måste Chelsea, Arsenal och Newcastle samtliga på ett eller annat sätt kollapsa.

:::

Trots alla de problem och motgångar som drabbat Chelsea den här säsongen så har de ändå en hyfsat bekväm position i tabellen, åtminstone betraktat deras ambition att behålla en Champions League-plats. Deras genomsnittliga poängskörd så här långt är mer än tillräcklig för att ligga helt rätt i kurs för att sluta bland de fyra bästa, så länge man inte faller ihop under avslutningen på säsongen.

Det orosmoment som finns för Chelsea är snarare att deras fjärdeplats till stor del kan sägas bero på att flera av deras konkurrenter inte har haft vett att utnyttja deras slip-ups. Om emellertid Liverpool och Arsenal hittar form och momentum, och drar ihop en svit av vunna matcher, vilket båda lagen naturligtvis är kapabla till, så kan Chelseas säkerhetsmarginal på väldigt kort tid elimineras helt. Dessutom jagar ett hungrigt Newcastle dem hela tiden i hälarna likt en ettrig pitbull terrier.

:::

Men om Arsenal ska blanda sig i den här kampen på fullt allvar så måste de nu först navigera en väldigt tuff period. Det är kanske lite typiskt för Arsenals säsong så här långt att de tvingas följa upp en moralhöjande 7-1-vinst mot Blackburn med följande matchprogram i ligan: Sunderland (a), Tottenham (h), Liverpool (a), Newcastle (h) och Everton (a). Med tuffa matcher i Champions League och FA-cupen insprängda däremellan.

Men om Arsenal tar tio poäng på de fem matcherna så är de verkligen med i striden på fullt allvar.

:::

Naturligtvis kan man ju hävda att mötet mellan Man Utd och Liverpool på Old Trafford är helgens tveklöst största fotbollsmatch. Av såväl helt naturliga skäl som av mer dagsaktuella skäl, som det faktum att Luis Suarez och Patrice Evra möts på en fotbollsplan igen.

Men kanske är det också värt att notera vilket bombnedslag till ligaomgång vi har den här helgen.

Man Utd möter Liverpool, Everton möter Chelsea, Sunderland möter Arsenal, Aston Villa möter Man City och ikväll möts Tottenham och Newcastle. Allt detta bara i toppen av tabellen, och betydelsen för såväl titelstrid som kamp om de europeiska cupplatserna kommer naturligtvis vara stor. Snap!

Men i botten av tabellen möts dessutom Blackburn och QPR samt Bolton och Wigan, två tuffa så kallade sexpoängare där inte minst Blackburn och Wigan spelar för sina fortsatta Premier League-öden. Crackle!

Mötet mellan Swansea och Norwich är ju även det spännande på alla sätt och vis, ett möte mellan två nykomlingar som båda klart överraskande har intagit imponerande placeringar precis i mitten av tabellen. Därtill inleds söndagen med ett mäktigt Black Country-derby, det vill säga Wolves vs West Brom. Pop!

:::

Egentligen en helt unik fotbollshelg när man tänker efter.

…………………………………………………

Stuart Pearce blir alltså tillförordnad förbundskapten för England inför och under träningsmatchen mot Holland, och på så vis köper sig FA naturligtvis lite tid till att utse en efterträdare.

Förmodligen en bra lösning.

:::

Paul Hayward skriver tämligen övertygande om de organisatoriska och taktiska misstag som ligger bakom FA:s beslut och vägval under de senaste tio årens resursslöseri och misslyckanden på fotbollsplanen.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/england/9070590/Time-for-the-FA-to-explain-how-50m-has-been-wasted-on-two-foreign-managers.html

Men med det ska man ju inte kritisera FA nu när de för en gångs skull faktiskt har agerat principfast och handlingskraftigt. Det är ju också andra personer i FA:s ledning nu än vad det varit under de senaste tio åren.

:::

Jag har kommit fram till att det värsta med att bo i Sundsvall jämfört med Stockholm är det låga utbudet och bristen på variation i matställen. Bara en sådan elementär sak som att Sundsvall inte har någon Burger King. Förskräckligt.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-11 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto