POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Katastrof för Arsenal

Det var Arsene Wenger som inför den här matchen försökte ladda den med extra betydelse. Att genom att vinna eller uppnå ett bra resultat så kunde de komma med en avsiktsförklaring, inte bara i Champions League, utan även gentemot sina konkurrenter i ligan. Genom en vinst kunde laget uppnå momentum, ett ord jag envist fortsätter använda också på svenska.

Fader, förlåt honom, ty han visste icke vad han gjorde!

Resultatet blev naturligtvis det rakt motsatta. En förlust så tung och förnedrande att det är svårt att se hur Arsenal ska kunna genomföra resten av en extremt tung säsong utan att känna tyngden av denna förlust på sina axlar. Resultatmässigt var den fullt i paritet med 2-8 mot Man Utd, men den gången fanns det tid och möjlighet att reparera den psykologiska skadan. Det är högst osäkert om det finns nu. Ännu en gång var Arsenal satta under press, och vek fullständigt ner sig.

Och inte blir det bättre framöver. Klubbens hela framtid står på spel.

:::

Klubbens nyckelspelare funderar naturligtvis i nuläget på klubbens framtid och dess roll som engelskt topplag. Inte lär kvällens prestation övertyga dem om något positivt i det avseendet. Robin van Persies kontraktssituation förblir oklar. Fler med honom lär börja överväga sina alternativ.

Och om Arsenal som klubb tappar i status, och kanske inte längre deltar i Champions League, så minskar så klart deras möjlighet att attrahera nya spelare av hög kvalitet.

Arsene Wenger ser inte längre ut att ha några lösningar på klubbens olika problem. Det är problem som många påpekar och har gjort så länge. Det handlar om brist på ledarskap, om brist på variation i spelarmaterialet, om taktisk flexibilitet och så vidare. Tvärtom växer känslan att ett av klubbens problem kanske är Arsene Wenger, hans stolthet och envetenhet.

Hur länge kan han arbeta vidare under dessa förutsättningar?

:::

Arsenal är fast i en fälla i gränslandet mellan klubbens egen historiska självbild och alltför snäva föreställningar om framtiden.

Segrar och framgångar från förr används för att rationalisera och legitimisera dagens filosofier, trots att dessa segrar togs under andra yttre förutsättningar och egentligen hade ytterst lite gemensamt med just filosofierna av idag. Dagens filosofier sägs också vara väldigt kloka för framtiden, men att framtiden utvecklas just på det sätt som Arsenals klubbledning tänker sig är föga troligt, och det framtida värdet av dessa filosofier är därmed högst oklart.

Fotboll utspelas i nutid, och Arsenal måste börja utforma sin klubbfilosofi utifrån nuets förutsättningar.

Och dessa förutsättningar blottlades med all icke önskvärd tydlighet ikväll på San Siro och av Milan.

:::

Veckan började med en bortamatch mot Sunderland. Arsene Wenger sade inför kvällens match att det här var en “defining week” för Arsenal. Det har han förmodligen alldeles rätt i, även om han säkert tänkte sig en helt annan knorr. Kontrasten blir särskilt tydlig i och med att veckan också avslutas med en bortamatch mot Sunderland. Den första matchen gav upphov till glädje och optimism, den andra matchen kommer bara bli till ett uttryck av press och ångest.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-15 kl 23:38

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto