POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kan Cardiffs Wembleyrutin fälla Liverpool?

Liverpool har spelat utan uppehåll i Premier League eller i den engelska högstadivisionen utan avbrott sedan tidigt 1960-tal. Cardiff City har å andra sidan inte befunnit sig i den högsta divisionen på ungefär lika länge, det vill säga över fyra decennier. Och att jämföra de båda klubbarnas titelskåp vore som att placera Titanic intill en liten träeka.

Men samtidigt är det så att det här är fjärde gången som Cardiff vandrar ut på nya Wembleys gräsmatta, samtidigt som det är den allra första gången som Liverpool gör detsamma. Förvisso var bara en av dessa tre matcher en ren cupfinal, de övriga två var en cupsemifinal samt en playoff-final, men sett till antalet framträdanden på nya Wembley så är det bara Chelsea och Man Utd som knäcker lilla Cardiff.

Cardiff är och förblir det enda icke-engelska lag som vunnit FA-cupen, i och med att man vann 1927 års upplaga, efter en smått okänd final mot Arsenal. Två gånger har man också lyckats komma på andra plats, 1925 och 2008, vilket betyder att man har ett totalt facit om två vinster och tre förluster på Wembley.

Cardiff två senaste Wembleyframträdanden har däremot varit tunga upplevelser. Man förlorade FA-cupfinalen 2008 mot Portsmouth och ett år senare förlorade man ännu mer smärtsamt den högdramatiska playoff-finalen mot Blackpool. Flera av dagens spelare var med redan då, och räkna med att Cardiff inte vill återuppleva dessa sorger.

:::

Cardiffs ligaform har svajat på sistone, och man befinner sig inför helgen på femte plats i The Championship, med en match mer spelad än de flesta av sina rivaler. Huruvida den kommande cupfinalen har stört Cardiffs ligaspel är så klart svårt att säga, men tre förluster på de fem senaste matcherna är ändå oroväckande.

Naturligtvis är Liverpools spelartrupp långt mycket mer stjärnklar. Cardiff har inga spelare som Steven Gerrard, Pepe Reina eller Luis Suarez. Däremot har man ett flertal kompetenta spelare som har all möjlighet i världen att ställa till problem för Liverpool, främst kanske spelare som Kenny Miller, Peter Whittingham och Kevin McNaughton kan nämnas. Därtill en riktig räv till manager i form av Malky Mackay.

Sammantaget är det här inte på något vis en match som Liverpool kan ta lätt på. Det kommer bli viktigt för Liverpool att få en bra början på matchen, samtidigt som Cardiff har för vana att göra det första målet i många matcher de spelar. Och givet Liverpools generella problem att bryta ner motståndarförsvar så riskerar en sådan utveckling bli olycklig för Liverpool.

Ett nederlagstippat lag i blått besegrade i förra årets final ett på förhand överlägset lag i rött. Liverpool kommer förmodligen dominera matchbilden, men Cardiff är kontringsstarkt och många spelare i laget är kapabla att producera mål.

Frågan är med andra ord om historien kommer att upprepa sig.

:::

Hur matchen än slutar så kommer de båda klubbarnas Wembleyhistorik hur som helst att få ett nytt kapitel. Och i Liverpools fall känns det också rätt naturligt, Wembley är intimt sammankopplat med den klubbens historia, och det är en historiens kuriositet att de alltså nu är tillbaka på Wembley för första gången på 16 långa år.

…………………………………………………

Dagens matcher: Arsenal vs Tottenham, Norwich vs Man Utd, samt Stoke vs Swansea.

:::

Tala om att skjuta sig själva i foten. Wolves har väl närmast gjort sig till åtlöje i sin jakt på en efterträdare till Mick McCarthy, där de fått nobben av etablerade namn som Alan Curbishley, Brian McDermott och Walter Smith. Istället har de nu tillsatt McCarthys assistent Terry Connor som ställföreträdande manager säsongen ut.

Det kanske kommer visa sig vara ett klokt beslut, men man kunde tycka att Wolves klubbledning borde haft en plan och ett tydligt alternativ när de väl beslutade sig för att göra sig av med McCarthy.

:::

Naturligtvis är dagens Londonderby också en höjdpunkt. Det är naturligtvis en väldigt viktig match för Arsenal, inte bara för att det är mot just Tottenham, som pinligt nog ligger hela tio poäng före dem i ligatabellen. Men de måste även hålla Chelsea med flera fortsatt bakom sig i tabellen, och efter två blytunga förluster i andra turneringar så måste de snabbt hitta tillbaka till rätt spår i ligaspelet. En förlust på hemmaplan mot värsta rivalen kan vara ödesdiger, både för det egna självförtroendet och för atmosfären på och runt Emirates.

Be Champions!!

Publicerad 2012-02-26 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto