Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Så slutar Premier Leagues nedflyttningsstrid

Peter Hyllman

Det är en tung omgång för Premier Leagues nedflyttningsstrid vi bevittnar den här omgången. Två riktigt hårda sexpoängare igår när Bolton tog emot QPR och Wolves tog emot Blackburn. Och senare idag så beger sig Wigan till Carrow Road för att försöka spela hem viktiga poäng mot Norwich.

Det har bildats en liten miniserie längst ned i Premier League-tabellen som till synes omfattar fem lag: Queens Park Rangers, Blackburn, Wolves, Bolton och Wigan. Samtliga dessa fem lag ligger inför helgens omgång inom två poäng (20-22) från varandra, vilket naturligtvis talar för att det kommer bli en ohemult nervdallrande säsongsavslutning.

Med 10-11 matcher kvar av säsongen är det kanske dags att börja fundera på hur det hela kan tänkas sluta.

:::

De jag tror åker ur

Wigan. Med ett snitt om mindre än ett mål per match så är det inte längre så särskilt meningsfullt att Roberto Martinez insisterar på att spela ett nätt och snyggt passningsspel längs marken. Det mest fundamentala problemet för Wigan är att spelarmaterialet helt enkelt inte duger till ett sådant spel i Premier League. Utöver att ha gjort minst mål i ligan så har man också dess sämsta målskillnad, samt har man kvar ett tufft spelprogram. Wigan åker ur Premier League i år, och vi lär nog inte se dem där igen.

Annons

QPR. Det har inte gått riktigt som det var tänkt för QPR. Idén var att med Mark Hughes istället för Neil Warnock så skulle en prekär placering ovanför nedflyttningsstrecket lyfta laget uppåt i tabellen. Så har inte skett, till stor del för att Hughes fortsatt sin ovana att bara nå oavgjort i matcher som laget ska vinna. QPR har ett starkare spelarmaterial än flertalet av deras rivaler i nedflyttningsstriden, men Mark Hughes har inte gett några indikationer på att kunna organisera dessa spelare till ett fungerande kollektiv.

Blackburn. En urban myt i Premier League är att det lag som ligger sist i tabellen vid jul också åker ur, vilket i så fall inte bådar gott för Blackburn. Detta har visat sig stämma alltsedan Premier League grundades 1992, med undantag för West Broms ”great escape” säsongen 2004/05. Mål gör Blackburn i rätt hög utsträckning, men man snittar också en bit över två insläppta mål per match, och det är det främsta skälet att Blackburn spelar i The Championship nästa säsong.

Annons

:::

De jag tror klarar sig kvar

Wolves. Terry Connor, assisterande manager under den numer sparkade Mick McCarthy, var klart och tydligt inte klubbstyrelsens första val som ersättare, men han lyckades få en okej start med 2-2 borta mot Newcastle. Detta förbyttes snabbt i tristaste misär och en 0-5-förlust borta mot Fulham. Det kommer bli en riktig marginalkamp även denna säsong för Wolves, men med några matcher kvar på spelprogrammet som andas möjliga trepoängare, och förhoppningsvis med spelare som Matt Jarvis och Steven Fletcher som når upp till sin kapacitet, så har Wolves möjlighet att återigen med minsta möjliga marginal undvika nedflyttning.

Bolton. Bolton har förmodligen det lättaste spelprogrammet kvar av lagen i nedflyttningsstriden. Där finns ett antal klart potentiella trepoängare under säsongsavslutningen, och jag tror att det i slutänden ger Bolton fullt tillräckligt luftutrymme ner till det förhatliga nedflyttningsstrecket. Men ska Bolton lyckas med detta så måste de åtgärda vad som är Premier Leagues näst sämsta försvar efter Blackburn.

Annons

Aston Villa. Det bedrägliga med föreställningen att ett lag kan vara för stort och för bra för att åka ur illustrerade Newcastle med all önskvärd tydlighet 2008/09. Aston Villa har inte gjort många lyckliga den här säsongen, och Alex McLeish har bidragit till detta med en negativ taktik. Aston Villa har ett tufft återstående spelschema, med fem matcher mot de sju bästa lagen i ligan, samt Darren Bent skadad under en längre tid. Det bådar illa för Aston Villa, men med ett försprång om åtta (8) poäng så borde de ha marginal nog att klara sig oavsett.

:::

Dagens blogg är skriven innan helgens ligaomgång, så saker kan ju ha hänt i gårdagens sexpoängare mellan Bolton och QPR samt Wolves och Blackburn som till synes förändrar spelbrädet. Men i grova drag tror jag ändå det blir något i stil med ovan.

Annons

…………………………………………………

Dagens matcher: Man Utd vs West Brom, Swansea vs Man City, samt Norwich vs Wigan.

Tätt i toppen.

:::

Europarådet har då kommit fram till det som den överväldigande majoriteten sedan länge har insett, att Man Citys sponsoravtal med Abu Dhabi Inc ger dem orättvisa ekonomiska fördelar. Det blir naturligtvis lätt att tala om tillväxt i kommersiella intäkter, när det är företag direkt kopplade till ägarfamiljen som står för den absoluta merparten av pengarna.

Det är så klart ett sätt att kringgå UEFA:s kommande regler om financial fair play. Europarådet har emellertid inte någon bestämmande roll över den europeiska fotbollen, men man kan tänka sig att deras uppfattning i alla fall på sikt kommer att påverka UEFA:s hållning i frågan.

https://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-city/9128914/Manchester-Citys-deal-with-Etihad-an-improper-transaction-as-Uefa-urged-to-outlaw-close-contracts.html

Annons

:::

Det finns många olika sätt att förstöra en söndag på.

Be Champions!!

Publicerad 2012-03-11 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto