Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Hyllmans hörna: Titelstridens huvudsakliga huvudbry

En smått galen ligaomgång är med ett litet undantag avslutad.

ANNONS

Den inleddes med en känslomässig tillställning på Villa Park. Beskedet att Stilian Petrov drabbats av cancer slog ner som ännu en chock i vår lilla fotbollsvärld. Hyllningarna och lyckönskningarna regnade ner från läktarna och Holte End inför och under matchen.

Chelsea verkar ha bestämt sig för att sälja sig dyrt i kampen om de återstående Champions League-platserna och tog en blytung bortaseger mot Aston Villa. Men två insläppta mål på kort tid med endast kvarten kvar såg ut att ställa till det ordentligt när Aston Villa gick upp till 2-2. Men visst fanns det kräm kvar i Chelseas batterier.

Aston Villa börjar falla farligt nära det där nedflyttningsstrecket och har inte råd att fortsätta förlora. De har alltså mycket att kriga för under sina sista åtta matcher. Hoppas går ju att de lyckas hitta kamplusten, och detsamma får man hoppas när det gäller Stilian Petrov i hans kamp mot cancern.

ANNONS

Och vad mer från helgen?

:::

Håller Roberto Mancini på att få en ”crack-up”?

Det har liksom legat i luften ett par veckor nu. Det har på något vis känts som att allt inte står helt rätt till i Man City, samtidigt som poäng efter poäng tappas i titelstriden, och den som kanske gett ifrån sig tydligast tecken på det är Roberto Mancini själv.

Ett tecken var uttalanden från diverse hantlangare till Mancini om desperation samt domarfördelar, uttalanden som jag inte tror de gör utan Mancinis egna goda minne. Andra uttalanden om att laget var trött och slitet. De uttalanden inför och efter helgens match mot Sunderland, där han desavouerade (eller mer brutalt uttryckt, skar ballarna av) två av sina anfallare i allmänhet och Mario Balotelli i synnerhet, är i sig kanske ännu tydligare tecken på att allt inte riktigt är som det ska. Kanske är det titelstridens förtätande lufttryck, kanske gnager Carlos Tevez-affären på Mancinis stolthet.

ANNONS

Det är inte en fråga huruvida Roberto Mancini har rätt i fallen Edin Dzeko och Mario Balotelli. Det kanske han har, kanske har han det inte. Men den typen av karaktärsmord och misstroendeförklaringar är aldrig konstruktiva, är aldrig framgångsrika och skapar förmodligen fler problem än det löser. Vilket skulle bevisas. Att så tydligt fördela skulden för poängförlusten på en eller två enskilda spelare, snarare än kollektivet, samt så klart bort från sig själv, det är i alla sammanhang bad management.

”Mario played like I said about him [under fredagen]” sade Roberto Mancini efter matchen. Jo, det är rätt välkänt inom organisationsteori, närmare bestämt human relations-skolan, att människor tenderar att också bete sig som man förväntar sig av dem. Varmed det blir till en form utav självuppfyllande profetia. Fotbollsspelare är naturligtvis inte annorlunda.

ANNONS

Och också om Roberto Mancini nu skulle ha i sak rätt om de båda spelarna. Vem värvade Edin Dzeko och vem värvade Mario Balotelli? För dyra pengar dessutom. Samtidigt avgör Man Citys (!) anfallare Emmanuel Adebayor, ivägskeppad av Mancini själv, viktiga matcher för Tottenhams räkning.

Det talas ibland om mindgames. Många vill också mena att sådant inte spelar någon som helst roll för vad som händer på fotbollsplanen. Kanske betraktas det som psykologiskt mumbojumbo, som inte riktigt går att mäta och som därför inte ges någon plats i den ofta mycket kallt konkreta fotbollsanalysen. Men som Gary Neville, med viss personlig erfarenhet, klokt poängterar i sin senaste Daily Mail-krönika, så är det egentligen en mycket större sak än så. Klart bra läsning.

https://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2123328/Titles-won-head-stage-season-Gary-Neville.html

ANNONS

Säsongen och titelstriden är på intet sätt över. Men om Man City ska återfå initiativet så måste de omedelbart få ordning på först och främst sig själva, sitt tänk och sitt mindset.

:::

Den alternativa stadskampen i nordväst

Det är inte bara Manchester som är involverat i en bitter stadskamp mellan sina två huvudsakliga fotbollsklubbar. Också Liverpool har hastigt och lustigt hamnat i en mycket liknande situation, där Everton i och med helgens resultat gått förbi Liverpool i tabellen.

Av den säsong som alltså skulle bli Liverpools återkomst till Champions League så har det alltså blivit till en risk där Liverpool inte ens längre kan påstå sig vara det bästa laget i den egna staden. Förmodligen inte en situation som Liverpools ägare kunde föreställa sig när de närvarade på sin första match som nyblivna ägare just på ett Merseysidederby för ungefär ett och ett halvt år sedan.

ANNONS

Och inte särskilt mycket tyder på att det här bara är en tillfällighet. Everton visar god form samtidigt som Liverpool alltmer ger intrycket av att implodera på och vid sidan av fotbollsplanen.

Nu är inte den här stadskampen något som har den minsta betydelse i det större fotbollsuniversumet, men på lokal nivå kan man tänka sig att det bidrar med viss motivation till båda lägren som kan påverka resultaten för andra lag inblandade i för tabellen mer betydelsefulla strider.

Det sätter ju onekligen dessutom en extra krydda på det kommande Wembleymötet mellan de båda lagen från Liverpool.

:::

Och förmodligen var väl det här också helgen då Wolves i praktiken åkte ur Premier League. För samtidigt som deras egen ökenvandring fortsätter, så har övriga lag i nedflyttningsstriden fått ny luft under sina vingar. Wigan, Bolton och QPR vann samtliga sina matcher. Sex poäng back ligger nu Wolves på närmaste konkurrenterna.

ANNONS

……………………………………………………………….

Man Utd kan göra ett tungt ryck i tabelltoppen ikväll borta mot Blackburn. Men för att åstadkomma det så måste de göra vad de bara lyckats med två gånger på de elva senaste försöken – nämligen att vinna på Ewood Park. Absolut inget lätt bortamöte, med tät lokalrivalitet inblandad.

:::

Faran med att fästa för stor vikt vid formtoppar och vinstsviter för att förstå hur en match kommer att sluta. Per definition är det nämligen sådant som någon gång måste få ett tämligen abrupt slut. Vilket Arsenals förlust mot QPR så klart visar.

:::

”Det är minsann tur för er att ni befinner er på en helt annan läktare, för om ni inte gjorde det så skulle jag slå till er alla så hårt att den irländska trafikpolisen tvingades haffa er för fortkörning!”

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-02 kl 02:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto