Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Tre taktiska punkter för Chelsea

Det framställs som det omöjliga uppdraget. Att Chelsea ska kunna slå ut Barcelona ur Champions League. Men som Chelsea visade på Stamford Bridge och några dagar senare Real Madrid på Camp Nou, omöjligt är uppdraget alls icke. Däremot kräver det disciplin.

Chelsea har haft en lång och tuff säsong och hur man än vänder och vrider på det så är laget på nedgång. Även om laget har fått ett kortsiktigt lyft tillbaka mot tidigare höjder under Roberto Di Matteo så förändrar inte det behovet på längre sikt att förnya spelartruppen.

För den gamla spelartruppen är det här förmodligen sista chansen till en europeisk triumf, och de slår ur närmast hopplöst underläge. Men de har chansen att vända det till en fördel för dem själva. De är kanske mer desperata än sina motståndare, och de kan spela utan press. De har helt enkelt mindre att förlora, så få tror ändå på dem.

Ska de lyckas så måste däremot tre faktorer klaffa.

:::

Våga gå framåt

Chelseas mål på Stamford Bridge kom till precis så som de förmodligen skissat och hoppats på inför matchen. Boll bryts och vinns på mittfältet, en snabb passning i djupled till löpande mittfältare som utnyttjar ytan bakom ytterbacken och passar in bollen till Drogba inne i straffområdet.

Där finns tre moment som Chelsea måste få att fungera också ikväll. Ett, de måste utan att förivra sig lyckas vinna bollen på mittfältet. Två, mittfältare måste orka och våga ta löpningarna framåt så att där finns en måltavla för passningsläggaren. Här kommer Mata och inte minst den löpstarke Ramires vara viktiga spelare. Samt tre, Drogba måste hitta positionen framför Barcelonas mål.

Ett mål för Chelsea förändrar cupmötets hela förutsättningar.

:::

Håll positionsspelet

På Stamford Bridge lyckades Raul Meireles bra med att täcka upp Leo Messis ytor och göra det trångt och svårt för honom. Åtminstone lyckades han så bra som förmodligen är möjligt mot en spelare som Messi. På vänsterkanten samarbetade Ashley Cole och Juan Mata väl med att begränsa Dani Alves offensiva hot.

Det var på och via Chelseas högerkant som Barcelona oftast hittade fram till rejäla farligheter. Andres Iniesta drog isär Branislav Ivanovic och Gary Cahill och skapade luckor som Cesc Fabregas regelbundet kunde utnyttja, samtidigt som Mikel åtminstone delvis misslyckades med att fånga upp Cesc. Ett par sena brytningar från Cahill samt, ärligt talat, lite tur räddade Chelsea från mål i baken på grund av det.

Chelsea måste upprepa positionsspelet på sin vänsterkant och samtidigt förstärka positionsspelet på sin högerkant. Kostnaden för det kommer förmodligen bli än mer bollinnehav för Barcelona, men det är ändå en del utav matchplanen.

:::

Behåll i alla situationer lugnet

Att gå in med en matchplan är oftast hyfsat lätt. Svårare är dock att hålla fast vid den om något går snett från början. Om Barcelona gör 1-0, kanske till och med tidigt i matchen, så är det viktigt att Chelsea inte drabbas av panik och stressas ut ur sina positioner. I så fall rämnar hela bygget.

Där måste finnas en kollektiv insikt om att det faktum att Barcelona gör 1-0 inte förändrar matchplanens egentliga förutsättningar. Håller man tätt därifrån samt lyckas göra ett enda mål så är Chelsea fortfarande vidare. Det är dessutom ett resultat där Barcelona kommer fortsätta pressa på framåt.

Liknande gäller för 2-0, ett mål tar fortfarande Chelsea vidare, även om de i så fall behöver öppna upp sig mer mot slutet av matchen.

:::

Om Chelsea lyckas med alla de här tre sakerna så har de goda chanser att efter matchen få höra sina motståndare klaga på anti-fotboll i intervjuer efter matchen, men själva kunna skratta hela vägen till finalen.

Samt se till att finalen spelas mellan ett av Europas tre bästa lag, samt Chelsea.

……………………………………………………………….

West Ham såg till att sätta fortsatt press på Southampton i kampen om uppflyttning till Premier League genom att vinna med 2-1 borta mot Leicester igår kväll.

I praktiken betyder det att Southampton nu måste vinna sista matchen hemma mot nedflyttningsklara Coventry för att vara säkra på uppflyttning.

:::

Robin van Persie vinner också fotbollsskribenternas pris som Årets spelare, och det är naturligtvis helt välförtjänt.

:::

Och precis vid lunchtid idag lottas OS-fotbollens gruppspel. Håll utkik på det de som är intresserade.

Be Champions!!

Publicerad 2012-04-24 kl 11:55

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons