Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Säsongens bästa och sämsta värvningar i Premier League

Det är onekligen en tradition på Englandsbloggen att bland annat summera upp den gångna ligasäsongen med att komma fram till vad som varit säsongens bästa respektive sämsta värvningar. De som undrar hur jag spekulerade i detta inför säsongen kan så klart erinra sig detta genom att läsa just den bloggen, även om jag hellre sett att ni lät bli.

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2011/09/01/de-blir-sasongens-tio-basta-varvningar-i-premier-league/

Om man i efterhand ska följa upp något som gjorts inför säsongen så är det alltid klokt att använda sig av samma metodik, så att det hela faktiskt blir jämförbart. Det rådet kommer jag att använda mig av till viss del. Inför säsongen vägde jag in spelarnas ekonomiska värde, det kommer jag inte att bekymra mig med här och nu.

ANNONS

Däremot resonerar jag mig fortfarande fram kring hur jag ser på en värvning utifrån vad jag betraktar som nuvärde, det vill säga hur bra spelaren har varit under säsongen; framtida värde, hur bra potential spelaren har inför framtiden; samt strategiskt värde, som funderar på hur betydelsefull värvningen var sett till klubbens faktiska behov. Tonvikten i bedömningen ligger på nuvärdet.

Och naturligtvis är det ju så att vad jag rankar i den här bloggen är värvningar, det vill säga inte spelare.

:::

Säsongens tio bästa värvningar

(1)    Mikel Arteta, Arsenal. Arsenal var i behov av något alldeles speciellt på transfermarknaden efter att både Fabregas och Nasri lämnade klubben i somras. Arteta visade sig vara just detta. Extremt spelskicklig på mittfältet och med ett djupare utgångsläge så har han både frigjort Song samt till viss del kompenserat dennes brister. Och med tanke på att det var en så kallad nödvärvning på sommarfönstrets sista dag. Rätt bra jobbat.

(2)    Demba Ba, Newcastle. Ett utropstecken redan förra säsongen, och när Newcastle lyckades snappa upp anfallaren på fri transfer så sågs det med rätta som en av de mer lyckade kupperna. Få trodde väl emellertid att det skulle bli sådan succé, när den knivskarpe anfallaren låg bakom en smått otrolig första säsongshalva för Newcastle.

ANNONS

(3)    Juan Mata, Chelsea. Inte mycket blev egentligen lyckat med Villas-Boas generationsväxling och nya giv i Chelsea, men Juan Mata är hur som helst en pjäs som verkligen blev det. Har under säsongen växt fram som Chelseas främste playmaker och en spelare som är fullt kapabel att vara ett nytt Chelseas offensive ledare för många år framöver.

(4)    Scott Parker, Tottenham. I och med värvningen av Parker gick Tottenham från att bara ha ett av ligans bredaste mittfält till att också ha ett av ligans allra bästa mittfält. Parker växte fram som den perfekte balansspelaren i ett lag som ett tag såg ut som självskrivna Champions League-kandidater och som till sist trots allt slutade fyra i ligan.

(5)    Papiss Demba Cissé, Newcastle. Om hösten var Demba Bas så har våren utan tvekan varit Cissés. Newcastles anfallsvärvningar den här säsongen har helt enkelt visat sig vara löjligt lyckade, och frågan är väl om inte Cissé gjort ännu större succé än Demba Ba. Frågetecknet är möjligen behovet, inte minst baserat på hur den här värvningen faktiskt påverkat Ba.

ANNONS

(6)    Sergio Agüero, Man City. Det var inte rimligtvis någon som betvivlade Agüeros kompetens när han värvades av Man City, och det är väl egentligen ingenting med hans prestationer som heller har väckt några sådana tvivel. Om inte annat så måste hans helt ligaavgörande mål i söndags ha skingrat alla dessa. Perfekt komplement till David Silva.

(7)    Nikica Jelavic, Everton. Värvades i januari av Everton från konkursfärdiga Rangers. Spelare i skotska ligan gör inte alltid succé i England, men Jelavic har verkligen gjort det på kort tid. Han har visat sig vara något utav en riktig sniper, och är det något som Everton under flera säsonger har letat med ljus och lykta efter så är det en sådan spelartyp.

(8)    Yohan Cabaye, Newcastle. Utan ett mittfält som levererar bra bollar så blir det svårt för anfallarna att producera, oavsett hur bra de är. Det kreativa maskineriet på Newcastles mittfält har personifierats av Cabaye, som kombinerat teknik med kraft. Att han själv inte är direkt ofarlig framåt heller gör inte det hela sämre.

ANNONS

(9)    Ashley Young, Man Utd. Den offensiva vänsterkanten har varit ett av Man Utds relativa bristområden under senare säsonger, och på den platsen har Young onekligen gjort ett värdefullt bidrag redan under sin första säsong på Old Trafford. Han har flirtat med kontrovers under säsongen, men hans utmaningar och snäva krossbollar in i boxen vittnar också om kvalitet.

(10)    Sebastian Larsson, Sunderland. Kanske den enda av Sunderlands många värvningar inför den här säsongen som verkligen levererat och det redan från början av säsongen. Larsson har bidragit med många saker till Sunderland, bredd i spelet, högkvalitativa inlägg, frisparkar, ett kreativt passningsspel. Bra för att vara svensk.

:::

Säsongens fem sämsta värvningar

(1)    Roger Johnson, Wolves. Huj, en sådan katastrofvärvning. Och det var ju därtill Wolves stora profilvärvning inför säsongen. Togs in för att styra upp försvarsspelet och gjordes omedelbart till kapten av Mick McCarthy. Styrt upp något har han inte gjort, vare sig själv eller något försvar. Intensivt oprofessionell har han däremot visat sig, och mycket av Wolves nedflyttning faller på hans ansvar.

ANNONS

(2)    Stewart Downing, Liverpool. Viljan är förmodligen det enda med Downing som inte kan kritiseras. För försökt har han gjort. Men förmågan och kanske framför allt vinnarskallen är det sämre ställt med. Att som offensiv spelare i ett av ligans förmodade topplag inte mäkta med ett enda ligamål under en säsong är egentligen en prestation i sig.

(3)    Stefan Savic, Man City. Det var några miljoner som Man City ändå pyntade ut på den här unge mittbacken som var tänkt att i alla fall inledningsvis bredda Man Citys försvar. Så värst mycket speltid blev det ju inte för Savic, och om Mancini under våren hade tänkt sig ändra på det så fick nog några dyrbara misstag av Savic honom på helt andra tankar.

(4)    Charles N’Zogbia, Aston Villa. Om man värvar en offensiv spelare i syfte att ersätta en annan spelare man sålt så vore det ju en bra idé att också bygga lite av spelet kring den spelaren eller, ännu hellre, faktiskt över huvud taget spela honom. Disciplinära skäl eller ej, McLeishs oduglighet eller ej, någon bra värvning blir det inte. Även om N’Zogbia så klart fortfarande har alla möjligheter att bli riktigt bra i Aston Villas tröja.

ANNONS

(5)    Gervinho, Arsenal. Nja, för att ha varit en av Arsenals profilvärvningar i somras så hade man nog förväntat sig mer, mycket mer. En spelare med mycket flash men desto mindre bang, och ännu mindre kyla i avgörande moment. Jag fick mycket kritik för att inte inför säsongen ha tagit med Gervinho som en av säsongens bästa värvningar, själv ser jag honom som ett varnande exempel bland flera på hur vi ibland tenderar överskatta offensiva spelare från Ligue 1.

:::

Het bubblare till säsongens sämsta värvning: Man Utds offensive playmaker på centralt mittfält. Ja just det ja, den värvningen blev ju aldrig av. För där fanns ju så många alternativ på den positionen.

:::

En annan het bubblare till samma lista var naturligtvis Wigans 20-åriga anfallslöfte Nouh Dicko.

:::

Swanseas Gylfi Sigurdsson säger ni? Tillhör Hoffenheim säger jag!

…………………………………………………

Kvällens match: Huddersfield vs MK Dons

Playoff i League One fortsätter med andra ord. Huddersfield går in till den här matchen med en 2-0-ledning från första mötet, och ska väl bara spela av matchen för att säkra ett Yorkshirederby mot Sheffield United på Wembley helgen efter denna, i och med att The Blades igår besegrade Stevenage med 1-0 på Bramall Lane.

ANNONS

:::

Alex McLeish är alltså inte längre manager i Aston Villa. Det är något förvånande av endast en anledning. Absolut inte sett till de resultat han lyckats mäkta med den här säsongen. Däremot utifrån att jag inte trodde att Aston Villas styrelse så snabbt skulle medge nederlag i den prestigefrågan. Det var ju de som anställde McLeish, mot fansens vilda protester.

:::

Jag har svårt att se hur man kan bli så väldigt upprörd på den där skylten som Carlos Tevez höll upp med piken till Alex Ferguson. Dels för att det väl ändå inte var så farligt i sig. Dels för att det var Carlos Tevez, att han är ett ärkepucko kan ju knappast förvåna någon vid det här laget.

:::

Och som om Steve Keans grop inte var tillräckligt djupt grävd redan, så har nu lite gammalt hederligt fyllesnack kommit tillbaka och bitit honom i rumpan. Lite roligt.

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-15 kl 04:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto