Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sommarens stora frågor i och runt Premier League

Peter Hyllman

Silly season och dess transferrykten i all ära, men det finns trots allt större frågor än just exakt bara vilka klubbar som eventuellt kan tänkas vara intresserade av att köpa vilka spelare. I själva verket är det kanske så att dessa frågor är rätt småttiga. Eller så är det i alla fall ryktena som är småttiga, eller bara dumma, vilket jag resonerade kring i den här bloggen:

https://blogg.fotbollskanalen.se//hyllman/2012/02/01/nar-det-brinner-i-lognfabriken/

Det är en märklig säsong i Premier League vi lämnar bakom oss. Det var en säsong med väldigt få svar, men som lämnade kvar och skapade desto fler frågor inför framtiden. Tanken med den här bloggen är att summera de jag upplever som de största och kanske inspirera till att komplettera den summeringen.

:::

Hur ska Man Utd försöka ge Man City svar på tal?

Att förlora ligatiteln under säsongens sista 15 sekunder skulle ju kunna leda till en och annan överreaktion. Med Alex Ferguson vid rodret är väl dock just det mindre sannolikt. Marginalerna var i slutänden små, och Ferguson lär agera därefter, om än jag gissar att det dyker upp en eller möjligen oompf-värvningar på centralt mittfält.

Annons

:::

Kan Roberto Mancini balansera ökade krav nästa säsong med financial fair play?

Fällan med framgång är att framgång föder krav på mer framgång, i det här fallet inte minst på den europeiska scenen. Miljarder har spenderats, lönenivån nynnar på Lennons ”Above us only sky”, intäkterna når lönerna till midjan, men Mancini pratade redan innan säsongens slut om att Man City behövde värva ännu mer.

:::

Vilken betydelse får Chelseas Champions League-vinst?

Chelseas bragdartade seger borde betyda jobbsäkerhet för Roberto Di Matteo, även om man aldrig riktigt kan vara säker med Roman Abramovich. Kan Chelsea använda sin bibehållna Champions League-status till att verkligen realisera en nysatsning uppåt mot tabelltoppen och de båda Manchesterlagen? Och hur påverkas Tottenham av att trots uppnådd fjärdeplats inte återuppnå Champions League-status, är deras framgångsperiod över eller kan de behålla sina spelare?

Annons

:::

Vilka klubbrelaterade bråk uppstår i samband med EM och OS?

Alex Ferguson har redan gått några ronder med såväl det engelska som det mexikanska fotbollsförbundet angående vilka spelare som ska vara tillgängliga för vilka mästerskap. Arsene Wenger har också han plockat fram de röda trötthets-graferna och förklarat att just hans spelare minsann är alldeles för trötta för att spela fotboll. Något säger mig att detta bara är början, inte minst med ett OS som går rätt in i ordinarie Premier League-säsong.

:::

Kommer Newcastle få behålla sina spelare?

Den gångna säsongens stora succéhistoria var onekligen Newcastle, men för andra klubbar än de allra största brukar sådan succé också komma med en bitter baksida. Nämligen att lagets bästa spelare attraherar större fiskar i dammen. Newcastles fans är säkert lite oroliga över hur Mike Ashley tänker, han har haft en benägenhet att vilja casha in tidigare.

Annons

:::

Vem blir manager i Liverpool och vad händer med klubben?

Räkna med att åtminstone sommarens första halva till stor del kommer att ägnas åt den mediala såpoperan som ackompanjerar Liverpools jakt på en efterträdare till Kenny Dalglish. Fler namn har redan cirkulerats än vad Rumpelstiltskin skulle orka hålla koll på. Förra sommaren var en sommar av omdaning, investering och ökade krav och förväntningar på Liverpool. Räkna med att den processen upprepar sig.

:::

Får Arsenal behålla Robin van Persie och hur tar sig laget vidare?

Lukas Podolski är värvad. Men som komplement eller som ersättare? Ryktena går täta runt Robin van Persie efter hans bästa säsong hittills i Arsenal, inte minst om Man City. Om Arsenal lyckas behålla honom är det en ordentlig prestigemarkering, men så resonerade vi också förra sommaren. Sommaren kommer att avgöra Arsenals egentliga ambitioner för framtiden.

Annons

:::

Hur ska Martin O’Neill ta Sunderland vidare?

O’Neill hade onekligen en imponerande inledning på sin tid i Sunderland, men avslutningen på säsongen var desto mindre imponerande och till sist slutade laget på en 13:e plats. O’Neill har uttalat målsättningen att slå in Sunderland bland de sex bästa, vilket låter ambitiöst. Sunderland gick igenom en rejäl truppomvandling förra sommaren, är det dags nu igen?

:::

Kan Premier Leagues mindre klubbar fortsätta sin konsolidering?

De senaste åren har Premier League genomgått en rejäl kvalitetshöjning, som dock skett underifrån. Barcelonas främsta bidrag till engelsk fotboll har varit att ge också mindre klubbar nya verktyg med vilka de kan konkurrera med de redan etablerade större klubbarna. Hur bidrar Reading, Southampton och West Ham till den ekvationen?

Annons

:::

Hur kommer EM påverka sommarens transfercirkus?

Ett mästerskap brukar ha en eller båda av två konsekvenser. För det första att göra redan intressanta spelare betydligt dyrare än vad de annars varit. För det andra att lura vissa klubbar att göra vad man kan kalla för så kallade ”mästerskapsköp”, det vill säga köp av dittills rätt okända spelare som glänste en sommar för att sällan övertyga därefter. Ett EM kan också få spelare att inte vilja diskutera innan mästerskapet är slut, vilket kan leda fram till stressade eller sent genomförda värvningar.

:::

Många menar ju att säsongen börjar på ligans premiärdag. Jag menar snarare att säsongen börjar 1 juli eller kanske till och med tidigare än så. Det är under sommarsäsongen som klubbarna inventerar och bygger de förutsättningar på vilka de sedan ska genomföra säsongen. Mycket av hur säsongen därefter slutar beror på vad som faktiskt händer under sommaren.

Annons

…………………………………………………

Fabregas uppmanar van Persie att stanna i Arsenal. Då vet vi att Barcelona i alla fall inte är intresserade av att värva honom. Alltid något att hålla fast vid en regnig dag.

:::

Tolv matchers avstängning för Joey Barton. Helt galet. Å andra sidan är väl han också lite galen. Förmodligen är väl det här Bartons bästa chans någonsin att få spela fotboll i ett annat land.

:::

Chris Hughton förlorade playoff-kvalet till Premier League med sitt Birmingham, men nu sägs det att West Brom, ännu en managerlös Midlandsklubb, är intresserade av att anställa honom. Det vore i så fall en intressant återkomst.

Be Champions!!

Publicerad 2012-05-24 05:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto