Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Inför Premier League 2012/13 (9): Sunderland AFC

Peter Hyllman

Manager: Martin O’Neill
Hemmaplan: Stadium of Light (49,000)
Snittplacering: 13,4 (13 – 10 – 13 – 16 – 15)

:::

Strategi

Klubbens amerikanske ägare Ellis Short är hyfsat känd för att vara sparsam och inte direkt strössla pengar runt sig, och Sunderland spenderade hyfsat mycket pengar förra sommaren på en clear-out med blandad framgång. Utrymmet för Martin O’Neill att spendera också den här sommaren lär därför kunna vara något begränsat. Klubbens strategi kommer snarare vara att koka soppa på de ingredienser som redan finns i klubben, samt fylla på underifrån med yngre spelare. Det är ett tillvägagångssätt som O’Neill känner väl till från sin tid i Aston Villa.

Taktik

Sunderland har befunnit sig i något utav ett taktiskt ingenmansland under den senaste säsongen, de så kallade linjerna har inte alltid varit särskilt tydliga. Där har funnits en defensiv stomme, samtidigt som offensiven inte alltid har lyckats leverera vad som krävts och utlovats. O’Neills vanliga taktiska dispositioner är kända, intensiv press, snabba omställningar baserat på snabba yttrar, och det är också de tendenserna vi börjar se i Sunderland baserat på den gångna vårsäsongen.

Annons

:::

Transfers

I dagarna blev det klart att Sunderland värvar Carlos Cuellar från O’Neills gamla klubb Aston Villa, och därmed förstärker Sunderland sin backlinje. I övrigt är det möjligtvis först och främst i anfallet som Sunderland behöver fokusera på att förstärka, inte minst då världens bäste Bendtner har återvänt till Arsenal. Av lätt insedda skäl så går det intensiva rykten om att Gabriel Agbonlahor, även det en gammal O’Neill-adept, är på väg att flytta sitt pick och pack norrut.

Nyckelfråga

Kommer Martin O’Neill bli den förste managern på väldigt länge som hittar en bra och produktiv lösning på Sunderlands anfallsproblem?

Nyckelspelare

Sebastian Larsson. Var mer eller mindre ovärderlig för Sunderland förra säsongen med ett starkt defensivt arbete längs kanten, bra länkspel mellan mittfält och anfall, och utmärkt bolleverans in till de väntande anfallarna. En mångsidig spelare.

Annons

:::

Sunderland som seriefigur: Fox Mulder

En principfast klubb som vägrar ge vika för praktikaliteter och annat till synes förnuftigt resonemang. Har på så vis gjort sig själv lite omöjlig och har blivit förvisad till källarvalven. Men han jobbar oförtröttligt vidare i övertygelsen att sanningen finns någonstans därute.

:::

Rimlig målsättning 2012/13

Europa League. Om det finns någon form av sovande jätte kvar i Premier League så är det väl just Sunderland. Så goda förutsättningar, men så mediokra prestationer under alltför många säsonger. Jag tror Martin O’Neill kan vara precis rätt manager att få ett slut på den tendensen.

Mitt tidiga tips: 7

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-06 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto