Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tio skäl varför 2012/13 blir en succé för Spurs

Kamrat Linhem tyckte tydligen att jag skrev alldeles för mycket om Tottenham. Och eftersom jag aldrig riktigt växte ur trotsåldern så leder det så klart till ett okontrollerbart behov att skriva ännu mer om dem.

ANNONS

Delvis handlar det också om min tvehågsenhet när det gäller Tottenham. Jag ser både problem och möjligheter för Tottenham, och jag kan inte riktigt bestämma mig för vad som är det dominerande intrycket. Dagens ordinarie blogg drog åt det pessimistiska hållet, kanske för mycket kan jag tycka så här i efterhand.

Alltså, som en perfekt arrangerad tiramisu efter huvudrätten, mina topp-tio skäl till varför den kommande säsongen kommer bli en succé för Tottenham, med kvalificering till Champions League som det huvudsakliga målet.

:::

(10) Klubbledningens tålamod. Om det är något Tottenhams klubbledning har visat under de senaste fem åren så är det en förmåga till tålamod och långsiktigt tänkande. Detta trots en manager som snarare var ett tryck mot mer kortsiktighet. Villas-Boas drabbades av ett alltför kortsiktigt tänkande i Chelsea, i Tottenham har hans fotbollsfilosofi bättre chans att få slå rot. Frågeställningen är kanske snarare, har Villas-Boas personligen ett tillräckligt tålamod?

ANNONS

(9) Spelartruppens starka demografi. Tottenhams spelartrupp har en konstruktiv mix av äldre och mer erfarna spelare och yngre och kanske mer pådrivande spelare. Under senare år har det dessutom växt fram en kader utav unga och lovande talanger som fyller på underifrån. Åldersdynamiken i Tottenhams spelartrupp är den rätta.

(8) They’ve got the Big Mo’, baby! Det fanns ju rätt goda skäl att efter förra säsongen tro att Tottenham torskat momentum, att det var ett lag på mental nedgång. Det tunga poängtappet under våren, att bli bestulna på sin väl förtjänade Champions League-plats, Harry Redknapps avsked och förväntade spelartapp. Men det har på något vis blivit tvärtom, och mycket har med tillsättningen av Villas-Boas att göra. Det var ett offensivt drag av Tottenhams klubbledning. Och av de tre huvudsakliga konkurrenter som krigar om den fjärde Champions League-platsen, vilka känns just nu mest “uppåt”? Jo, Tottenham. Liverpool är fortfarande bara försiktigt positiva, och Arsenal gruvar sig rätt mycket över ett förväntat van Persie-tapp. Tottenham är också behjälpta av att ha norpat Vertonghen framför näsorna på Arsenal och Sigurdsson framför Liverpools och Brendan Rodgers nypor.

ANNONS

(7) Inte beroende av enskilda spelare. Tottenham känns betydligt mindre beroende av enskilda spelare än sina närmaste konkurrenter. Man funderar på vad det egentligen skulle betyda om de tappar Luka Modric, lagets överlägset bäste spelare. Ja, det skulle vara en kortsiktig försvagning, men där finns faktiskt spelare som kan fylla luckan. Där finns också taktiska möjligheter att kompensera för att en individuellt skicklig spelare försvinner. Ett Tottenham utan Modric blir inte nödvändigtvis så mycket svagare.

(6) Tottenham har goda resurser. Det är ju lätt att göra en grej av att Tottenham inte har samma resurser som de övriga fem topplagen däruppe i Premier League, men de är ju heller inte direkt utblottade. Den relevanta aspekten är kanske inte huruvida en klubb nödvändigtvis har mest resurser utan endast huruvida de har tillräckliga resurser för att kunna konkurrera. Och det har Tottenham, en finansiellt ytterst välskött engelsk fotbollsklubb.

ANNONS

(5) En manager med klubbfokus. Det fanns alltid en känsla med Harry Redknapp att den som stod hans hjärta närmast var Harry Redknapp själv, snarare än den klubb han var ansvarig för, något som inte sällan var destabiliserande för klubben. Jämför det med storheter som Arsene Wenger och Alex Ferguson, kanske också ett skäl varför de är odödliga inom engelsk fotboll och Redknapp som mest kommer vara en fotnot. Med Villas-Boas har Tottenham nu en manager som ger intryck av att sätta klubbens utveckling först, snarare än sin egen personliga utveckling.

(4) En högkvalitativ och mångsidig spelartrupp. Det lite speciella med Tottenhams spelartrupp är att det är en trupp fylld av spelare som skulle gå rätt in i vilken annan klubb som helst i Premier League, utan problem. I termer utav ren kvantitativ spetskvalitet finns det ytterst få om någon klubb i Premier League som knäpper Tottenham på näsan, deras rivaler om Champions League-platsen gör det definitivt inte. Det är också en mångsidig spelartrupp, som öppnar upp för många olika taktiska dispositioner.

ANNONS

(3) Där finns inte fyra uppenbart bättre lag i Premier League än Tottenham. Man kan argumentera att där finns tre bättre lag – Chelsea, Man City och Man Utd. Men där finns inte fyra. Anhängare av Arsenal och Liverpool, möjligen även Newcastle, må protestera bäst de vill, men det går inte att titta på deras spelartrupper och allmänna förutsättningar och på förhand säga: “Ja, de är bättre!”. Och så länge där inte finns fyra klart bättre lag i ligan så är ju den där Champions League-platsen up for grabs.

(2) Villas-Boas kompletterar Tottenham taktiskt. Harry Redknapp utvecklade Tottenham till ett starkt lagbygge, dynamiskt, snabbt och med en förmåga att självständigt påverka en matchbild. Det var imponerande i sig, men där fanns också vissa svagheter som något utav en taktisk naivitet och stundtals defensivt läckage. Brist på systematik i offensiven begränsade ibland också lagets effektivitet. Villas-Boas kan med ett mer taktiskt angreppssätt ge struktur till Tottenhams tidigare expressionism.

ANNONS

(1) Tottenham har know-how. Viktigt för att uppnå en målsättning är ofta att veta hur man gör det, första gången är alltid svårast sägs det. Många lyfter fram Tottenhams relativa orutin som en svaghet, men glömmer att de under den senaste treårsperioden faktiskt kvalificerat sig till Champions League fler gånger än Liverpool och lika många gånger som Chelsea och Man City. Två av de tre senaste säsongerna har Tottenham lyckats kvalificera sig till Champions League, där finns alltså en etablerad know-how i Tottenham, i laget såväl som klubbledningen. Att UEFA:s regelverk bestal Tottenham på deras rättmätiga Champions League-plats den här säsongen förändrar inte detta grundläggande förhållande.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-12 kl 17:31

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto