Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Stoke är ett av Premier Leagues mest innovativa lag

Stoke är av flera olika skäl inte ett lag som inbjuder till kärvänliga tankar. När de ska beskrivas så sker det oftast i termer av hårdhet, organisation, fysik och effektivitet. Det sker aldrig i termer av kreativitet och innovation, vilka förbehålls andra och mer populära lag. Ändå finns det åtminstone en aspekt inom vilken Stoke förmodligen är att betrakta som Premier Leagues mest innovativa.

ANNONS

Nämligen när det kommer till inkasten.

Inkasten har ju länge varit ett av de mer menlösa momenten inom fotbollen, bollen går över linjen och en spelare kastar närmast pliktskyldigast in bollen igen. Men Stoke har tämligen medvetet och ytterst systematiskt tagit detta menlösa moment och faktiskt gjort det till ett unikt anfallsvapen. På vägen har de faktiskt utvecklat synen på inkasten och flera lag har i det här avseendet imiterat Stoke.

Arsenal, ett av de lag som traditionellt hyllas för just kreativitet och innovation, hör inte till de lagen. Tvärtom, när Arsene Wenger en gång fick frågan om vad han ville förändra med fotbollen så var det snarare att ta bort inkasten. Inte ens domarna ger alltid intryck av att ta just det här spelmomentet på allvar, det är ytterst sällan de beivrar brott mot momentets trots allt tydliga regler.

ANNONS

:::

Rent generellt kan man ju ibland tycka att professionella fotbollsspelare är omotiverat dåliga på fasta situationer, att inte få en hörna förbi förste försvararen till exempel, men bland dessa olika typer av situationer så sticker nog inkasten ut mest av alla. Jag menar att det beror på en eller en kombination av dessa faktorer:

Överambition. Den inkastande spelaren har en tendens att välja bort det enkla och snabba alternativet. Istället för att sätta igång spelet snabbt genom att kasta till den omarkerade spelaren fem meter bort så försöker han istället pricka den markerade spelaren som befinner sig nästan utanför hans kastradie, och situationen rinner minst nio gånger av tio ut i sanden. Inte minst känns det här som en grej i Premier League, där det ibland verkar finnas en pavlovsk betingning att en fast situation på något vis måste leda till en långboll.

ANNONS

Lathet. Men även om själva inkastaren är på hugget och är benägen att faktiskt göra något med inkastet så visar det sig ibland omöjligt. Av det enkla skälet att hans medspelare står orörliga antingen för långt ifrån honom eller alltför nära en markerande motståndare. Fruktlösa försök av inkastaren att med ena handen gestikulera åt sina medspelare att röra sig i en viss riktning bidrar sällan till mer än tomma blickar.

Beslutsångest. Väldigt ofta ser man också en hög grad av tveksamhet i just inkastmomentet. Det kan bero på medspelarnas lathet att där helt enkelt inte finns några klara alternativ att tillgå. Men det kan precis lika gärna bero på att där helt enkelt finns för många alternativ och inkastaren kan för sitt liv inte bestämma sig för vilket som är det rätta. Återigen kan detta leda till paniskt gestikulerande med ena handen, fejkade kast åt än det ena och än det andra hållet, och ett sorglustigt steppande meter för meter uppåt i planen i jakt på fördelar och klarhet från ovan.

ANNONS

:::

Mest fascinerande är kanske hur kvaliteten på inkasten egentligen är förhållandevis liten mellan exempelvis fotbollens högsta nivå som Premier League och vad man kan se i vilken som helst svensk division fem-match. Det är förmodligen det enskilda moment inom fotbollen där skillnaden i kompetens och kvalitet är som allra lägst mellan proffs och rena amatörer.

Stoke har förändrat detta. Med spelare som Rory Delap och Ryan Shotton så har de tränat spelare att utveckla specifika egenskaper just i syfte att göra inkasten till ett anfallsvapen. På så vis har faktiskt Stoke som klubb bidragit till att utveckla ett helt spelmoment inom fotbollen.

Och hur många andra klubbar i Premier League kan egentligen hävda att de gjort det?

…………………………………………………

Viktig match för Team GB mot Arabemiraten senare idag. Kan britterna hitta spelet och samarbetet? Och hur offensiv vågar Stuart Pearce vara? Frågorna är många.

ANNONS

:::

Situationen i Portsmouth blir värre och värre. I och med att David Norris lämnat klubben och gått till Leeds, Greg Halford till Nottingham Forest och nu senast Erik Huseklepp till Brann så finns bara fyra seniora spelare kvar i klubben. En fördel är dock att det underlättar för Portsmouth Supporters’ Trust att ta över ägandet av klubben.

:::

Extrablogg framåt kvällen, med anledning av FA:s beslut att ställa John Terry till svars för Loftus Road-incidenten.

Be Champions!!

Publicerad 2012-07-29 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto