POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Kopian blir aldrig bättre än originalet

Det här med uppföljare är aldrig lätt. Det gäller inom sport, som tränare och coach i pingis blir jag alltid lite lätt allergisk när någon ung spelare säger att de ska spela som, oftast, Waldner. Och det gäller inom film, hur ofta blir egentligen den andra filmen bättre eller ens lika bra som den första? I stort sett aldrig.

Det gäller så klart också inom fotbollen, och kanske då inte minst i Premier League den här säsongen för förra säsongens nykomlingar: Swansea, Norwich och Queens Park Rangers. Samtliga tre klubbar lyckades undvika nedflyttning förra säsongen, men nu har de alltså att brottas med i sammanhanget ofta fruktade andra säsongen.

Frågan är om de lyckas hålla sig kvar i Premier League också den här säsongen.

:::

Swansea och Norwich lyckades båda relativt tidigt under förra säsongen säkra spel fortsatt spel i Premier League. Men som för de allra flesta klubbar utom de allra största så bär också framgång med sig ett frö till sin egen förstörelse. Och just detta drabbade båda dessa klubbar.

Såväl Brendan Rodgers som Paul Lambert lämnade sina managerposter för nya uppdrag i större klubbar. Såväl Swansea som Norwich agerade hyfsat snabbt i tillsättningen av efterträdare, och i Michael Laudrup och Chris Hughton har båda klubbarna fått nya spännande managers.

Här kan man så klart se möjligheten till en nystart för dessa båda klubbar, men där finns så klart också en annan rätt uppenbar risk. Rent realistiskt blir det så klart svårt för såväl Laudrup som Hughton att uppnå samma grad av framgång som sina företrädare, och därmed kan de också bli offer för höga förväntningar från inte minst sina respektive klubbars supportrar.

Det kommer bli väldigt svårt för både Norwich och Swansea att replikera förra säsongens framgångar. Kanske då inte minst för Swansea. Norwich lyckades hålla kvar i Grant Holt vilket nog var direkt nödvändigt. Swansea å andra sidan omges av tydliga rykten som antyder något utav ett spelarläckage. Inte minst Brendan Rodgers i sin nya klubb Liverpool verkar pigg på att plocka med sig några av sina gamla adepter.

:::

För QPR är situationen något annorlunda. De klarade livhanken i Premier League på säsongens allra sista dag, och knappast på grund av sina egna bravader. Av den anledningen kanske de har mindre förväntningar på sig, men av andra skäl borde de ha desto högre förväntningar.

QPR är finansiellt uppbackade av Tony Fernandes och klubben har redan ägnat sommaren åt att förstärka laget med köp av spelare som Robert Green, Ji-Sung Park och Junior Hoilett. Det tyder på ambition, och kanske är det rimligt att se den andra säsongen som den under vilken QPR faktiskt etablerar sig i Premier League.

Inte minst om de kan få lite hyfs och fason på spelare som Adel Taarabt och Joey Barton.

:::

Ett tungt vägande skäl till att Swansea, Norwich och QPR klarade sig kvar i Premier League förra säsongen var att där faktiskt fanns tre-fyra andra lag i Premier League som av olika skäl såg svagare ut än dem. Det var med andra ord en bra säsong att vara nykomling under.

Några sådana svagare lag är svårt att se den här säsongen. Och särskilt problematiskt blir det den här säsongen för Norwich, QPR och Swansea av att den här säsongens nykomlingar, Reading, Southampton och West Ham, även de ser ovanligt starka ut.

Det kan med andra ord bli ett ordentligt surrande i nedflyttningsstridens getingbo den här säsongen. Och om QPR, Swansea och Norwich vill att den andra säsongen ska bli lika lyckad som den första, så måste de förmodligen hitta på något nytt, de måste utveckla sig.

Hoppas de på en kopia så kan det bara bli sämre.

…………………………………………………

Värvningar

Santi Cazorla – Arsenal, okänt. Okänt säger jag här, men det pratas väl summor mellan £12-16m. Klart prisvärt. Som spelare betraktat är det ett kap för Arsenal. Ur ett trupperspektiv ser jag det som en värvning som framför allt ökar bredd snarare än ännu mer spets. Med beröm godkänd (++++)

Markus Rosenberg – West Brom, fri. Den här värvningen förstår jag inte alls. En inte purung svensk, kanske snabb men klen anfallare som haft svårt att etablera sig överallt i Europa, när man har liknande eller bättre anfallare redan i Peter Odemwingie, Shane Long och Marc-Antoine Fortuné?! Betyget blir snällt, kanske är någon av dessa på väg bort. Godkänd (++)

…………………………………………………

Det är på något sätt ett tråkigt tidens tecken för svensk fotboll när två europeiska gigantlag återigen tar mark för en fotbollsmatch i Göteborg, men IFK Göteborg, eller något svenskt lag för den delen, har ingenting med den saken att göra.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-08 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto