POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

De viktigaste interna värvningarna i Premier League

Det finns en gammal känd sanning inom marknadsföringens teori och praktik, nämligen att det är såväl betydligt billigare som på längre sikt mer värdefullt att behålla en befintlig kund än vad det är att locka till sig en ny kund. Det är bland annat denna insikt som ligger bakom alla dessa olika former av bonus- och lojalitetsprogram som ständigt angriper oss.

Detsamma kan sägas gälla inom fotbollen när det kommer till klubbar och dess spelare. Det pratas väldigt mycket och väldigt intensivt om vilka spelare en klubb ska eller bör värva, men det pratas inte riktigt lika mycket om vikten av att faktiskt behålla i alla fall vissa av de spelare man redan har. Till stor del är det så klart ett symptom av att gräset alltid är grönare på den andra sidan av staketet.

I skuggan av alla braskande rubriker om än den ene spelaren som är på väg hit och än den andre spelaren på väg dit, så dyker det med hyfsat jämna mellanrum också upp rubriker om att spelare har skrivit på ett nytt kontrakt med sin befintliga klubb. Låt oss kalla det för ”interna värvningar”. I den här bloggen tänker jag lista de som jag anser har varit de mest betydelsefulla för sina respektive klubbar under sommaren.

:::

(10) Peter Cech, Chelsea

Chelsea har ett stabbigt försvar, har haft det i flera säsonger i rad, och är det något ett stabbigt försvar kan behöva för att bli mindre stabbigt så är det trygghet på målvaktsposten. Cech kan absolut erbjuda det, särskilt om vi ser till de alternativ som annars står klubben till buds.

(9) Adel Taarabt, QPR

Den här killen är ju lite upp och ned, och så är ju därmed kanske också hans betydelse för laget. Men det är en spelare med kreativitet, som om han ”hittar fötterna” i Premier League har väldigt mycket att bidra med. Så det är verkligen inget dumt kort att ha på handen för QPR.

(8) Paul Scholes, Man Utd

Eftersom Ferguson envisas med att gå all-in på sin rådande besättning av balansmittfältare, samtidigt som Darren Fletcher är borta på obestämd tid, så är så klart Scholes beslut att spela vidare ännu ett år otroligt betydelsefullt. Det var en enorm differens i poäng per match förra säsongen med respektive utan Scholes.

(7) David Silva, Man City

Man Citys lille geni till spelkonstruktör och -fördelare som, åtminstone sett till den offensiva delen av taktiken, förmodligen var den spelare som mer än någon annan låg bakom lagets ligatriumf. Hade legat betydligt högre upp om Man City haft en mer normal förmåga att kunna köpa precis vad som helst.

(6) Laurent Koscielny, Arsenal

Förhoppningarna om ett tillräckligt tätt försvar för en titelutmaning vilar helt på idén om en sammanhållen och samspelad backlinje, och i den backlinjen var Koscielny förra säsongen den betydligt mest framstående spelaren. Därför var det en god sak att förlänga kontraktet med honom.

(5) Luis Suarez, Liverpool

Det finns både ett och annat skäl för att mena att Liverpool kanske gjorde bäst i att casha in på Suarez. Men om vi nu håller oss till de positiva sidorna av honom som fotbollsspelare så är han så klart en spelare av om inte världsklass så allra minst världspotential. I en Brendan Rodgersk offensiv tror jag också han har större möjligheter att komma fullt ut till sin rätt.

(4) Steven Caulker, Tottenham

Jag tror det var viktigt för Tottenham att säkra Caulkers koppling till klubben, hans tid i Swansea lär dramatiskt höjt hans värde på marknaden. Och med ett tunt försvar redan förra säsongen, och därefter King inte ens längre en from förhoppning, och Gallas på utväg, så ser jag Caulker som den långsiktige partnern till Vertonghen i mittförsvaret.

(3) Grant Holt, Norwich

Norwich gjorde succé förra säsongen som nykomling, men står inför en minst lika tuff om inte tuffare utmaning den andra säsongen. Mirakelmanagern Paul Lambert har lämnat klubben, och det var så klart otroligt viktigt för laget som sådant, men även dess självförtroende, att till sist lyckas behålla Holt, även efter det att han lämnat in en transferbegäran.

(2) Gareth Bale, Tottenham

Allt tyder ju på att Luka Modric är på väg att lämna Tottenham, och vikten i att då lyckas knyta fast sin andre fixstjärna består inte minst i att förhindra bilden av en spelartrupp i fritt fall. Oavsett om Modric stannar eller lämnar så kan Tottenham med Bale kvar i spelartruppen fortsatt hävda att klubbens ambitioner är desamma som förut.

(1)    Vincent Kompany, Man City

Man vinner inte längre några ligatitlar utan ett ramstarkt försvar, om man nu någonsin har gjort det. Och Kompany är utan tvekan den naturlige ledaren och organisatören för Man Citys hela försvarsspel. Och det är en sådan där typ av spelare som när han säger att han vill vinna sju ligatitlar i rad, då är det svårt att inte se det som en i alla fall fullt möjlig målsättning.

:::

Allting har ju så klart en så kallad alternativkostnad. Det vill säga, man kunde resonera att det vore värt att sälja en spelare ovan för att på så sätt få resurser och möjlighet att ta in flera andra spelare. Min bedömning i samtliga fall ovan, och nedan, är emellertid att nedsidan att bli av med spelarna är större på det stora hela än den potentiella uppsidan.

:::

Där finns så klart också en omvänd situation. Det finns de interna värvningar som vore väldigt betydelsefulla för sina respektive klubbar, men som av olika skäl ännu inte har blivit av. Några av de mest betydelsefulla, och de som därför kan ha störst inverkan på en klubbs förutsättningar, är enligt mig:

(5) Danny Welbeck, Man Utd

Man Utd har ju tappat några lovande unga talanger på senare tid, vissa mer smärtsamma än andra. Kontraktssituationen med Welbeck är oklar, och det är så klart på sitt sätt symboliskt otänkbart för Man Utd att tappa Welbeck, inne i a-laget som han är och därtill lokal grabb.

(4) Demba Ba, Newcastle

Den rådande kontraktssituationen är väl något utav en drakskörd för Newcastle, det var förmodligen the flip side av att ha värvat honom på en fri transfer förra sommaren. Nu har ju Cissé kommit till klubben och också han gjort succé, till viss del på Bas bekostnad, men det vore så klart otroligt värdefullt för Newcastle att förlänga med Ba.

(3) Luka Modric, Tottenham

De här frågetecknen fanns ju även förra sommaren, kommer Modric att vara motiverad att spela för Tottenham om han inte får lämna? Svaret då visade sig vara ”ja, det är han”, och kanske bör man därför utgå från att så också nu är fallet. Lyckas man hålla kvar honom, så har man kvar en världsspelare på sitt centrala mittfält. Naturligtvis extremt betydelsefullt.

(2) Robin van Persie, Arsenal

Han må ju vara sisådär uppskattad just nu bland de egna, men bara de allra mest hemmablinda ifrågasätter hans cred som en anfallare och avslutare i världsklass. Utan honom har Arsenal inte längre det uppenbara anfall i världsklass laget tidigare haft tillgång till, utan snarare osäkerhet och ett antal obesvarade taktiska frågor inför den närmaste framtiden.

(1) Luis Nani, Man Utd

Man Utd är en kollektiv lagmaskin, check. Men Man Utd är effektivt i det avseendet eftersom det mitt i det kollektiva också ges utrymme för individuell spets och kvalitet. Under flera säsonger har Nani varit en av lagets mest tongivande spelare i det avseendet, om än något i skymundan, delvis på grund av blyghet och delvis på grund av den skugga han alltid befunnit sig i. Dock, en av lagets spelare av världsklass, och det har inte Man Utd råd att tappa hur som helst.

:::

Istället för att kalla det för interna värvningar skulle man kanske kunna säga att det är en “säkring”, som i att man säkrar en av sina befintliga spelare. Det ger ju så klart lite ny mening till begreppet att det “går en säkring”.

:::

Och ikväll hoppas vi väl och antar att Liverpool tar sig vidare och gör sällskap med Newcastle i den sista kvalrundan innan gruppspelet i Europa League. Det lottas alltså europeiskt cupspel i morgon vid lunchtid och de båda nämnda lagen är de enda inblandade av engelsk börd.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-09 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto