POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Anfall kan vara bästa försvar för Man Utd

Med värvningarna av Shinji Kagawa, Nick Powell, Angelo Henrique och Robin van Persie så har Man Utd minst sagt förstärkt offensiven inför den här säsongen. Samtidigt var det defensiven som förra säsongen på grund av rejäla skadeproblem var något utav en huvudvärk för Alex Ferguson, och att döma utav förutsättningarna inför kvällens tuffa bortamatch mot Everton så ser detta mönster ut att kunna upprepa sig.

Phil Jones, Chris Smalling och Jonny Evans är samtliga borta sedan tidigare, och orosmolnet inför kvällens match är att Rio Ferdinand nu också sägs vara skadad. Det skulle betyda att den ende seniore mittback som finns kvar är Nemanja Vidic, vilket så klart är alldeles för få. Backlinjen ser ännu tunnare ut när man betänker att det bakom Rafael och Patrice Evra inte riktigt finns några självklara ersättare.

En ofta använd lösning till mittförsvaret har varit att flytta ned Michael Carrick, men det har sällan lett till någon större defensiv stabilitet, och dessutom är det en taktisk disposition som försvagar Man Utds mittfält. Borta mot erkänt tuffa och skickliga Everton så känns inte det heller som något direkt önskvärt alternativ.

Ett reflexförslag brukar vara att köpa fler spelare, för att täcka upp för de som är skadade. Samtidigt är ju antalet mittbackar i Man Utd många nog. Att ha fler än fem etablerade mittbackar är knappast truppmässigt konstruktivt eller för delen heller lönemässigt särskilt effektivt. Situationen är, med möjligt undantag för Rio Ferdinand, i stor utsträckning tillfällig, och då handlar det om att ta sig igenom den svåra tiden så snabbt och smärtfritt som möjligt.

Underifrån finns några unga spelare att tillgå, bland dem Michael Keane, Tyler Blackett och Scott Wootton, men det känns minst sagt lite prekärt att släppa in dem i hetluften i en säsongspremiär, borta mot Everton. Om de faktiskt sedan tidigare befunnit sig närmare a-truppen så hade det kanske varit ett mer realistiskt eller återigen önskvärt alternativ. De tre nämnda spelarna var också aktiva mot Stoke i lördagens säsongspremiär i U21 Premier League, och är om inte annat inaktuella av det skälet.

Något långsiktigt problem är inte det här för Man Utd. Det är alltså fråga om att kunna hantera det på kort sikt. Att värva spelare är inte aktuellt inför kvällens match, även om Alex Ferguson har antytt att ytterligare en spelare ska värvas den här sommaren. Valmöjligheten i själva laguttagningen är alltså begränsad och då återstår egentligen bara beslut om taktik.

Kanske är det kort och gott bara en fråga om att komma fram till att anfall är bästa försvar. Det finns två aspekter i det. Dels att inse att man troligtvis kommer släppa in fler mål, men att man då ser till att göra fler. Dels att ett intensivt eget anfallsspel minskar trycket på den egna backlinjen som då får större möjligheter att klara sig matchen igenom.

:::

Ett lag för vilket anfall definitivt kommer vara bästa försvar den här säsongen är Southampton. Två mål på i princip två anfall under andra halvlek igår kväll. Nu hann det ändå aldrig riktigt se ut som att de i slutänden faktiskt skulle kunna ställa till det för Man City. Kanske hade chanserna till detta varit större om Southamptons försvarsspel hållt en högre kvalitet.

Något säger mig att Southampton kommer att bli hyfsat allmänt hyllade under stora delar av den här säsongen. De spelar på ett så sätt, de bjuder in till så pass frejdiga matcher att det är närmast ofrånkomligt. Samtidigt tror jag också att deras försvarsspel kommer att stå dem dyrt under säsongen, och jag är inte övertygad om att hyllningarna kommer att reflekteras i Premier League-tabellen.

Men oavsett vilket så kommer det så klart bli en härlig resa för Southampton.

:::

Ingen Leighton Baines, men väl Alexander Büttner. Åtminstone om man får tro ryktena, som säger att Man Utd värvat den 23-årige vänsterbacken från holländska Vitesse.

:::

Bra säsongsinledning för Chelsea också. Helt lätt är det inte att i säsongens första match behöva ställas på bortaplan mot ett av ligans mindre lag. De är oftast som allra mest taggade i det läget, samtidigt som det egna spelet av naturliga skäl kan vara rätt rostigt.

…………………………………………………

Värvningar

Angelo Henrique – Man Utd, £4m. Det ska naturligtvis först och främst ses som en värvning för framtiden. Så långt allt väl, men man kan så klart fundera över den mängd anfallare som Man Utd numer har tillgång till och vilket utrymme för speltid och utveckling en sådan här spelare får. Godkänd (++)

Robin van Persie – Man Utd, £22,5m. Erfarenhet bidrar han med. Han är en tekniskt kompetent avslutare i världsklass. Samspelet med framför allt Wayne Rooney ska bli intressant att följa. Det kan bli en succévärvning, men känslan inför säsongen var aldrig att det i första hand var anfallet som behövde förstärkas. Väl godkänd (+++)

Kyle Bartley – Swansea, £1m. Många såg honom som ett lovande framtidsprospekt i Arsenal, men Wenger höll uppenbarligen inte helt med. I Swansea är möjligheterna till speltid klart större, och Swansea får i sin tur en back väl skolad i den typ av fotboll laget vill spela. Väl godkänd (+++)

Louis Saha – Sunderland, fri. Sunderland behöver förstärka offensivt, så långt allt väl. Saha är samtidigt för opålitlig fysiskt såväl som mentalt för att kunna hänga upp en hel säsong på honom. Som back up-anfallare dock en bra värvning. Godkänd (++)

Vurnon Anita – Newcastle, £6,7m. Något i passningsskuggan bakom de vanliga topplagen så håller Newcastle på att bygga ett mittfält och anfall av kontinental standard. Anita är en mångsidig mittfältare, skicklig offensivt såväl som defensivt, och kan vid behov vikariera på ytterbacken. En mycket bra spelare att ha i truppen. Med beröm godkänd (++++)

Jose Bosingwa – QPR, fri. Var något utav en prestigevärvning för Chelsea för bara några år sedan. Tiden i Premier League har avslöjat honom som något defensivt suspekt, och det är väl kanske inte i första hand en önskvärd kvalitet för ett lag som QPR. Men, det är också en spelare med vissa kvaliteter. Väl godkänd (+++)

Ousamma Assaidi – Liverpool, £2,3m. Det är något med Liverpool och offensiva mittfältare på transfermarknaden under de två senaste somrarna, och jag blir inte riktigt klok på den underliggande truppanalysen. Rodgers vill bygga eget, förståeligt, men kanske bör det också utgå ifrån vad Liverpool redan har. Godkänd (++)

Kevin Mirallas – Everton, £6m. Everton har värvat en spännande spelare i den belgiske anfallaren, och jag tror han kan visa sig bli ett värdefullt komplement till Nikica Jelavic, som ju gjorde i alla fall minisuccé under förra säsongen. Everton satsar friskt. Väl godkänd (+++)

…………………………………………………

Apropå många mittfältare. Tomas Rosicky är förvisso skadad för tillfället, men det känns lite grann som att en av förra säsongens mittfältsuppenbarelser, inte bara i Arsenal utan i Premier League som helhet, blivit mer eller mindre bortglömd i allt prat om nya spelare och kommande värvningar.

Och det funderar jag på med anledning av ryktena om att Arsenal skulle vara på väg att låna in Nuri Sahin. Jag kan inte för mitt liv bli klok på vad Arsenal behöver honom till. De är närmast överbefolkade på den positionen.

Mittfältarepidemi. The Barca plague. ”It says here, we need more. Why? Doesn’t say!”

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-08-19 kl 20:52

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå