POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Allt att bevisa på Emirates

Där finns en rätt välkänd parabel om den oemotståndliga kraften som möter det orubbliga objektet. Lite grann de vibbarna kan man få inför dagens stormöte mellan Arsenal och Chelsea på Emirates. Arsenal känns tveklöst på uppgång samtidigt som Chelsea under flera säsonger gett intryck av att med alla krafter bekämpa sina begynnande dödsryckningar.

Läget i tabellen är också intressant. Arsenal ligger fyra poäng bakom Chelsea, men hade en något svagare säsongsinledning samtidigt som de redan mött Man City på bortaplan. Chelsea å sin sida inledde säsongen övertygande, men har sett svajiga ut i de senare matcherna. De har heller inte riktigt utsatts för prov ännu under säsongen, matcherna har varit av låg- eller mellankaliber.

Mot Man City såg vi två lag med varsin taktisk uppställning som till viss del speglade och neutraliserade varandra. Båda lagen var koncentrerade på att ligga djupt, säkra positioner och försöka slå motståndarna med hjälp av snabba omställningar. Givet att systemet hittills fungerat för Arsenal, och givet Chelseas mönster under Roberto Di Matteo i tuffa bortamatcher, så finns en risk för att detta upprepas idag.

Oavsett vilket så är det två lag som under dagen har en hel del att bevisa.

:::

Det är två lag som så här långt är obesegrade, och det är självklart av viss betydelse om något av lagen lyckas tillfoga det andra laget dess första förlust för säsongen, med den innebörd för form och självförtroende detta skulle kunna ha. Den plötsliga insikten att det är möjligt att förlora har fått mer än en ligakampanj att spåra ur.

För Chelsea är det alltså första gången den här säsongen som de ställs inför ett riktigt tufft prov i ligan. I UEFA Super Cup och i Champions League har de ställts inför prov och visat påtagliga svagheter. Mot Arsenal måste dels de själva hitta en väg förbi ett till synes välorganiserat försvar, men också defensivt kunna kontrollera ett snabbt och kreativt anfallsspel. För en långsam backlinje, med tydliga tendenser att hamna ur position, kan detta bli en övermäktig uppgift.

För Arsenal är det en test av en något annan karaktär. Man kan inte påstå att det här är en svårare match i sig självt än den förra matchen borta mot Man City. Men den är mer komplicerad utifrån två aspekter. För det första är det en hemmamatch och Arsenal förväntas nu i större utsträckning föra spelet. För det andra är det här en match där de måste förväntas ta tre poäng. Ett lag som utmanar om ligatiteln måste alltid utgå från en budget om tre poäng på hemmaplan, allt annat är ”under budget”.

:::

Om Santi Cazorla lyckas hitta ett utrymme mellan Chelseas mittfält och försvar, då vinner Arsenal.

Om inte Arsenal lyckas stänga ner och kontrollera Chelseas kreativa ytterspel, så får Chelsea med sig en eller flera poäng från Emirates idag.

Lyckas duon Lukas Podolski och Gervinho replikera den fina formen från Arsenals senaste matcher? I så fall är väldigt mycket vunnet för Arsenal, som tjänar på när de lyckas utgöra ett hot från flera olika positioner på planen.

:::

Det känns ändå som att det är två Chelseaprofiler som står lite i centrum i matchpratet. Naturligtvis John Terry, som fortfarande surfar på svallvågorna av FA-avstängningen. På tal om saker att bevisa.

Men även Didier Drogba, som för första gången på många år inte finns tillgänglig att plåga Arsenal med sin blotta närvaro.

Arsene Wenger menade att Chelsea möjligen saknar Drogba, men att Arsenal inte kommer att sakna honom. Jag förstår Wenger.

:::

Liverpool beger sig till en av alla dessa bortamatcher i Premier League som kanske kan låta lätt men som i praktiken aldrig någonsin är lätt. Norwich är inte lätta att tas med på Carrow Road.

Ändå känns det som något av en måste-match för Liverpool, som ännu alltså inte vunnit i ligan. Brendan Rodgers har ännu inte kommit ifrån känslan att Liverpool i grund och botten är ett cuplag, snarare än ett ligalag.

:::

Senast Tottenham vann på Old Trafford så var det den gråhåriga programvärden i Match of the Day, också känd som Gary Lineker, som gjorde målet. Närmare bestämt 1989, och hockeyfrillan hade med nöd och näppe lämnat världen. Ikväll kan det kanske vara dags igen, åtminstone hoppas alla Tottenhamsupportrar det.

:::

Dagens matcher: Arsenal vs Chelsea (13:45), Everton vs Southampton, Fulham vs Man City, Norwich vs Liverpool, Reading vs Newcastle, Stoke vs Swansea, Sunderland vs Wigan, samt Man Utd vs Tottenham (18:30).

:::

När en manager sparkas pratar man oftast om det är för tidigt eller kanske några matcher för sent. I Steve Keans fall är det snarare frågan om att beslutet kommer några år för sent. Dessutom kommer beslutet när Blackburn ändå börjat den här säsongen rätt bra, samt så klart kvällen innan match. Venkys fortsätter göra sin allra bästa Cliff Barnes-imitation.

Tillförordnad manager i Blackburn är för närvarande Shebby Singh. Vars främsta insats i klubben hittills har varit att varje onsdag baka jordgubbskakor åt hela spelartruppen. Eftersom vägen till varje spelares hjärta går via magen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-09-29 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto