Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Framtiden i The Football League: Målvakter

Om jag räknat rätt så har 43 spelare som nu spelar i Premier League en gång i tiden börjat sin karriär i League Two, det vill säga Englands fjärde division, eller lägre. Detta trots att möjligheterna för dessa spelare har blivit begränsade av ett stort inflöde av global talang. Och det handlar heller inte om vilka spelare som helst.

ANNONS

I Man Utd finns två spelare med sådant förflutet. Chris Smalling började sin karriär i Maidstone United i amatörfotbollen. I West Brom finns Ben Foster som spelade för Racing Club Warwick innan han gick till Stoke, och Craig Dawson som spelat hela 75 matcher för Radcliffe Borough i Northern Premier League, vilket ungefär motsvarar Division 7.

Det mest berömda exemplet av dem alla är förmodligen Joe Hart, som idag är en världsmålvakt för England och Man City, men som inledde sin karriär i Shrewsbury Town, först i The Conference och därefter i League Two. Detta var naturligtvis innan Man City såg hans potential och värvade honom 2006.

Två köp från League Two har redan gjort viss intryck i Premier League den här säsongen. Paulo Gazzaniga har gjort viss succé i Southampton under säsongens första matcher sedan han i somras värvades från Gillingham. Och Nick Powell, värvad från Crewe, som förra säsongen gick upp från League Two, har redan hunnit med att göra ett debutmål för Man Utd.

ANNONS

Det kan alltså finnas en viss poäng i att hålla reda på den unga talang som finns i The Football League, och då särskilt kanske i dess lägre divisioner. De som spelar där idag kan nämligen mycket väl spela i Premier League imorgon. Den här gången tittar jag lite närmare på målvakter.

:::

(5) Seb Brown, AFC Wimbledon

Det är lite svårt att föreställa sig att Brown redan har hunnit med att göra 115 matcher för Wimbledon. Detta trots att han bara är 22 år. Han har följt med i Wimbledons resa upp tillbaka till The Football League, och blev stor hjälte i playoff-finalen mot Luton när han två straffar. Han utsågs den säsongen till årets målvakt i The Conference.

Hans målvaktstalang är stor, men han är också ett ledarämne på planen och en av Wimbledons absoluta nyckelfigurer. Det är en klok och tänkande spelare, som inte är rädd för att uttrycka sina åsikter, och som dessutom är duktig på att formulera dem i såväl tanke som tal.

ANNONS

(4) Matt Ingram, Wycombe Wanderers

Blott 18 år gammal så är Ingram yngst på den här listan. Men att Wycombe placerade honom på bänken redan som 16-åring antyder vilket förtroende de har för den unge målvakten. Det är emellertid inte bara klubben som höjt på ögonbrynen åt hans förmåga, 2011 togs han ut till ett engelskt landslagsläger för målvakter, den enda representanten från en League Two-klubb som deltog på det lägret. Den här säsongen har han skickats ut på lån till The Conference South-klubben Hayes & Yeading United, för att utvecklas genom matchtid, men Wycombe har infört en klausul som gör det möjligt för dem att återkalla honom inom 24 timmar.

(3) Ollie Chenoweth, Plymouth Argyle

Livet som fotbollsproffs kan vara rätt bräckligt ibland. Det vet inte minst Chenoweth om, som jobbade sig upp genom Plymouths ungdoms- och reservled innan han till sist 2010 kunde skriva på sitt första riktiga proffskontrakt med klubben. Bara några år senare blev dock Plymouth tvungna att släppa honom i samband med klubbens omfattande finansiella besvär.

ANNONS

Men efter att efter det ha spelat ett tag nedanför The Football League så hörde Plymouth återigen av sig när deras problem rett ut sig. Förra säsongen tillbringade han en tid på lån hos Truro City i The Conference South, vilket landade i 12 matcher och ett nytt ettårskontrakt med Plymouth. Ett år han kommer ägna åt att ta över den ordinarie målvaktströjan från Jake Cole.

(2) Liam O’Brien, Barnet FC

O’Brien är inte heller helt obekant med att stirra karriärsdöden i vitögat. Efter att ha tillbringat två år i Portsmouth, efter att ha provspelat för såväl Arsenal som Man Utd, så fick han helt enkelt inte förlängt kontrakt 2010, samma år som han landslagsdebuterade för Englands U19-lag.

Men bara ett halvår senare värvades han av Barnet, som ihärdigt kämpade för att hålla sig kvar i League Two. Förra säsongen fick han kriga om speltid, gjorde 10 matcher från start, och är den här säsongen lagets förstemålvakt efter att Dean Brill lämnat klubben.

ANNONS

(1) Artur Krysiak, Exeter City

Polska målvakter har blivit något utav en vanlig företeelse inom den engelska fotbollen. Och det är inte bara i Premier League de härjar. I Exeter har Krysiak härjat i snart två år. Redan som 23-åring har han erfarenhet från spel i klubbar som Birmingham, Swansea och Motherwell i skotska Premier League, och har stått för ett antal imponerande målvaktsinsatser.

Till skillnad från andra polska målvakter så är det kanske inte främst reflexerna och de spektakulära räddningarna som kännetecknar Krysiak, som istället beskrivs i termer som de flesta stormålvakter borde känna igen. En stark personlighet, som behärskar sitt målområde och som blir till ett stort fysiskt och mentalt hinder för motståndarna. Där finns med andra ord mycket potential att spela i Premier League.

ANNONS

:::

Bubblare:

»  Alan Martin, Crewe Alexandra
»  Marek Stech, Yeovil Town
»  Conor Gough, Bristol Rovers

:::

Ikväll drar naturligtvis också Champions League vidare. Två bortamatcher ikväll för de engelska lagen. Chelsea beger sig till Danmark för att möta Nordsjaelland och ett sargat Man Utd måste bege sig ända till Rumänien för att möta ett CFR Cluj som imponerade i första omgången av gruppspelet.

Ändå en bjärt kontrast till den färgsprakande första omgången, där det i stort sett bara var stormatcher eller åtminstone knepiga matcher mot namnkunniga motståndarlag. Men det är de här matcherna som måste vinnas, och som då inte minst Man Utd misslyckades med att vinna förra säsongen.

:::

Glada nyheter blandat med dåliga nyheter.

Jack Wilshere gjorde igår spelcomeback för Arsenal i en U21-match mot West Bromwich. Ungefär samtidigt meddelade Jimmy Bullard att han tvingas avsluta en 14 år lång och minst sagt spektakulär spelarkarriär på grund av en knäskada som vägrar ge med sig.

ANNONS

:::

Sergio Agüero menar att utländska spelare får färre domslut med sig av domarna i Premier League, samtidigt som Alex Ferguson menar att utländska spelare också är de som filmar värst. Skulle det möjligtvis kunna vara så att båda har rätt?

:::

1-2 hemma mot West Ham, något märklig laguttagning, och därtill fortsatta disciplinära problem på fotbollsplanen… Kan man tänka sig att QPR:s ägare är på väg att tappa tålamodet med Mark Hughes? Det borde vara nära nu hur som helst, det har investerats en hel del i det där laget.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-10-02 kl 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto