Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fotbollens filmningar i teori och praktik

Peter Hyllman

Spelare som filmar eller dyker, med ett annat ord påstås fuska, har varit ett hett diskussionsämne de senaste veckorna, och är det naturligtvis också mest hela tiden eftersom det är ett fenomen som är ständigt återkommande, av det enkla skälet att fotbollens regelverk och det sätt på vilket det tillämpas och efterlevs skapar incitament för ett dylikt beteende.

Diskussionen är problematisk, och då inte enbart för att den så väldigt lätt låter sig präglas av subjektiva lagsympatier respektive lagantipatier, utan också för att den är och förblir så grågrumlig i till och med en sådan fundamental aspekt som gällande vad som över huvud taget är en filmning. Här finns det nämligen en mängd olika definitioner.

En generell definition av filmning brukar vara att när någon försöker utge en situation för att vara något den inte är, i syfte att lura till sig fördelar, så är det en form av fusk. Men betänk då exempelvis tröjdragningar. På fotbollsplanen tenderar spelare ramla när de blir dragna i tröjan. Men om två personer springer ikapp på gatan och den ena drar den andre i tröjan, så kommer inte denne att ramla utan som mest sluta springa. Trots detta är det ytterst få om ens någon som anser att spelare som ramlar när de blir dragna i tröjorna filmar till sig fördelar.

ANNONS

Det finns naturligtvis många fler exempel. Även i mer fysisk kontakt så är det ju sällan så att den drabbade spelarens reaktioner ens nästan reflekterar en rimlig verklighet. Det överdrivs mest hela tiden.

Men det tenderar vi att blunda för och istället endast granska huruvida det förekom fysisk kontakt eller ej, vilket vi dessutom tror oss med exakthet kunna avgöra från stillbilder och olika och ofta tvetydiga repriser. Det finns vanligtvis ingen hejd på vad förmodligen normalt begåvade fotbollssupportrar anser sig kunna läsa ut med exakthet från en bild eller repris.

:::

Det mest talande för diskussionen som helhet är dock ensidigheten och bristen på nyans. Saker och ting beskrivs ytterst binärt. Antingen fick någon som ramlade en fysisk kontakt, och då är det absolut inte filmning. Eller så fick han inte någon fysisk kontakt, och då är det definitivt filmning. Sanningen är däremot något mer komplex.

ANNONS

Om vi skulle teoretisera kring det här med filmningar så skulle vi kunna tänka oss att det finns två olika aspekter som är i grund och botten avgörande: För det första huruvida det existerar fysisk kontakt eller ej, samt: För det andra huruvida den drabbade spelaren faktiskt ramlar eller ej. Dessa två aspekter skapar fyra möjliga situationer:

En spelare ramlar vid fysisk kontakt

När en spelare ramlar vid fysisk kontakt så brukar de allra flesta ta det som intäkt för att spelaren inte filmar. Inte sällan grävs det fram stillbilder eller reprisbilder som ska bevisa den fysiska kontakten och därmed såsom per automatik att någon filmning är det minsann inte fråga om. I själva verket är detta en situation med två möjliga utgångspunkter.

Det kan dels vara så att den fysiska kontakten faktiskt tvingar spelaren att ramla, han har med andra ord inget val. Men det kan dels också vara så att det är en fysisk kontakt där spelaren har möjlighet att förbli på benen och fortsätta spelet, men väljer att falla och förstärka. Jämför med tröjdragningsexemplet ovan. Att där finns fysisk kontakt utesluter med andra ord inte att det är fråga om en filmning.

ANNONS

En spelare ramlar utan fysisk kontakt

Den omvända situationen, att en spelare ramlar utan fysisk kontakt, är den som brukar orsaka allra mest upprördhet i media och bland supportrar. Även här plockas naturligtvis stillbilderna och reprisbilderna fram, och om där inte finns fysisk kontakt så bevisar det per automatik att det är fråga om en filmning, det enligt vissa mest förhatliga inom fotbollen.

Men även här har myntet två sidor. En spelare kan ramla utan fysisk kontakt av åtminstone två olika skäl. Dels av det skäl som de flesta så klart redan misstänker, nämligen att han försöker filma eller fuska sig till en fördel. Om det behöver inte ordas mera. Men dels också för att han helt fullt och genuint tror att en kollision är på väg och därför faller i tanken för att därefter också falla med kroppen, också en fråga om balans. Eller så kan det vara så att spelaren försöker att i förtid parera, för både sin och för motspelarens skull, vad han bedömer vara en kommande kollision.

ANNONS

Även här kan det också vara på ett annat sätt än vad många vill tro, nämligen att avsaknad av fysisk kontakt inte måste betyda att spelaren faktiskt filmar i någon egentlig mening.

En spelare ramlar inte vid fysisk kontakt

Den tredje situationen, när fysisk kontakt existerar men spelaren inte ramlar utan fortsätter spela, brukar ju hyllas som ett exempel på den ärlige och renhårige fotbollsspelaren. Ytterst tendentiöst och stundtals hycklande brukar ju detta lyftas fram som ett särskilt karaktärsdrag hos brittiska spelare, tough guys och allt det där.

Och naturligtvis kan det mycket väl vara så att en spelare som inte ramlar trots fysisk kontakt gör det av helt ärliga och genuina skäl, det vill säga han ramlar inte helt enkelt därför att den fysiska kontakten inte var av det slaget. Men det kan också vara så att spelaren väljer att inte ramla endast av det skälet att han i just det läget anser sig tjäna på att fortsätta spela, kanske för att han då får en så pass bra målchans eller för att han inte tror det vara sannolikt att domaren ändå dömer till hans fördel.

ANNONS

I så fall agerar inte spelaren genuint, utan i så fall agerar han kalkulativt. Det är intresse snarare än moral som styr spelarens handlande, och då leder det tanken fel att prata om ärlighet och renhårighet. Även om ett kalkulativt handlande inte nödvändigtvis utesluter ärlighet.

En spelare ramlar inte utan fysisk kontakt

Detta är egentligen en överflödig kategori. Modellens slaggprodukt om man så vill. Där finns naturligtvis ett oändligt antal situationer på en fotbollsplan under en match där en spelare inte ramlar utan fysisk kontakt. Sett till de specifika situationer vi ändå diskuterar här i bloggen så är det ändå frågan om att spelaren i det läget är antingen helt genuin, eller så resonerar han kalkulativt, det vill säga att han tjänar på att inte ramla.

:::

Vad vill jag då säga med den här genomgången? Jo, först och främst att det som diskuteras aldrig är helt ensidigt. Att varenda upptänkbar situation på fotbollsplanen har minst två sidor som måste vägas mot varandra, och att det mest konstruktiva vore att åtminstone värdera spelarnas möjliga motivbilder innan man av mer eller mindre goda skäl fördömer hans beteende. Samt att dessa motivbilder kan vara ytterst svåra, för att inte säga i många fall omöjliga, att avgöra från en stillbild.

ANNONS

:::

Port Vale mot Oxford United i League Two ikväll. För den som möjligen känner viss abstinens vad gäller engelsk klubblagsfotboll.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-10-15 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto