Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Än slank de dit, och än slank de ned i diket

Peter Hyllman

Det var halt på Europas fotbollsplaner ikväll. Nästan överallt så halkade spelarna runt som Bambis på mycket hal is. Kanske var det en halka som avgjorde utgången i vissa matcher, det hade definitivt betydelse för både Arsenal och Man City. Vädrets makter alltså, vilket möjligen visar precis hur små marginalerna kan vara i Champions League.

Även om vi ger oss in i den mer metaforiska begreppsvärlden så var det här en mycket hal Champions League-kväll. Arsenal såg ut att sprinta iväg med tre mycket värdefulla poäng, men tappade för ovanlighetens skull, i europeiskt cupspel en tvåmålsledning. Det komplicerar situationen inför fortsättningen, men en hemmaseger mot redan avhängda Montpellier borde rimligtvis ge dem den trygghet de efterfrågar.

För Man City har gruppspelet visat sig vara halt att de halkar raka vägen ut ur Champions League. Visst skulle det teoretiskt kunna bli så att samtliga lag slutar på åtta poäng i gruppen, men det är en möjlighet så extremt osannolik att den inte ens är värd att begrunda.

Annons

:::

Det finns just nu, med anledning av också den här säsongens Champions League-prestationer, rätt mycket att begrunda för Man City och Roberto Mancini.

Förvisso kommer mycket av skulden efter kvällens resultat bekvämt nog att placeras på domarna. Man City fick ett mål tveksamt bortdömt för offside i slutminuterna, och i matchens absolut sista sekunder valde domaren att inte döma straff för en solklar foul på Mario Balotelli. Roberto Mancini var påtagligt vansinnig efter slutsignalen, vandrandes in på fotbollsplanen för att konfrontera domarteamet.

Men det vore också att göra det väldigt enkelt för sig själva. När slutanalysen ska göras måste andra faktorer väga tyngre än enskilda punkinsatser av domare mot slutet av gruppspelets fjärde match. Det går bland annat att peka på följande:

Att lagets spelare underpresterar. Det är något som saknas med Man Citys spelarprestationer den här säsongen jämfört med förra. Det blir särskilt problematiskt i en taktik som i hög utsträckning betonar just individuella prestationer, inte minst offensivt. Det har lyfts fram att spelare är slitna, vilket kastar ljus på dels Man Citys värvningspolitik och dels på Mancinis rotationspolicy.

Annons

Att laget inte förmår hålla tätt defensivt. Rent kollektivt finns det också vissa tydliga brister. Att Man City så här långt i Europa har misslyckats fundamentalt med att hålla nollan en enda gång är talande, med tanke på att Man City byggt sina hittillsvarande framgångar framför allt på disciplinerad defensiv. Antalet målchanser de tillåter motståndarna att skapa har varit högre än hälsosamt, och på de båda hörnmål som Ajax tillåts göra ikväll ges vi några symptom på problemet.

:::

Det finns frågetecken om stabiliteten i Man City. En argumentationslinje, baserad på den fotbollspersonal som Man City nyligen rekryterat till klubben, är att Roberto Mancini ska vara på väg att ersättas med Pep Guardiola, vilket onekligen på sitt eget speciella sätt vore ett logiskt nästa steg för en engelsk klubb vars hela idé är att köpa sig europeisk legitimitet.

Annons

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-11-06 23:40

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto