Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Grupputvärdering av Champions League

För andra året i rad misslyckas alltså två engelska klubbar med att avancera från Champions Leagues gruppspel. Där finns två gemensamma nämnare. Arsenal som fortsätter att gå vidare till slutspel. Och Man City som envisas med att bli utrivna redan på första hindret, utöver att slå nya rekord som det sämsta engelska laget i Champions League någonsin.

Även om jag tycker det omdömet är hårt. Inte minst Man Utd har väl haft några europeiska upplagor genom åren som står sig rätt gott när det kommer till jämförelser i ren och skär uselhet.

I övrigt så envisas de övriga två klubbarna med att försöka motbevisa teorin att framgång föder framgång. Många sade sig för rätt precis ett år sedan, lägligtvis i efterhand och med facit på hand, vara ”inte förvånade” över att Man Utd blev utslagna och spekulerade i en för dem nedåtgående spiral. Den här säsongen vann de gruppen i så pass avstannande stil att den största farhågan kanske är ifall de lyckas få upp farten igen när det väl blir dags.

Chelsea satte det icke särskilt avundsvärda rekordet att som första regerande mästare någonsin inte ta sig vidare från nästa säsongs gruppspel. Målfesten mot Nordsjaelland var förgäves, och spädde bara på en målskillnad som visade sig förgäves i och med att Chelsea misslyckades mot de som var deras faktiska konkurrenter i gruppen.

Hur blev då utfallet mot för hur jag trodde det skulle bli innan gruppspelet inleddes, i samband med att grupperna lottades? Nja, sådär skulle man kanske kunna säga, vissa likheter och vissa tydliga skillnader.

:::

Grupp B – Arsenal – Prognos: +++++

Jag betraktade Arsenal som mer eller mindre säkert vidare från gruppen, och jag var också rätt övertygad om att de skulle ta förstaplatsen. Avancemanget säkrade de med en match tillgodo, och det får väl anses som hyfsat stabilt. Men de slutade till sist tvåa, och det hade inget att göra med att de ”softade ner” som jag anser de gjorde för några säsonger sedan. Schalke var mer stabila än jag gav dem kredit för, samtidigt som jag inte alls förutsåg nivån på den halvkris som Arsenal befunnit sig under höstens andra halva. I efterhand skulle jag ha plockat bort ett plus från Arsenal.

Grupp D – Man City – Prognos: ++++

Här har vi det rejäla klavertrampet. Jag betraktade Man City inte som säkra men i alla fall som ytterst goda kandidater till att gå vidare från gruppen. Framför allt är Dortmund differensen mellan prognos och utfall. De visade, tvärtemot mitt något provokativa påstående, att tyska lag som inte är Bayern München också de står förhållandevis högt upp i näringskedjan, åtminstone för stunden. Man City var förvisso direkt dåliga, det måste man vara medveten om, och dessa båda faktorer sammantaget borde nog ha reducerat antal plustecken i alla fall ett steg.

Grupp E – Chelsea – Prognos: +++

Surt så klart för Chelsea som tar tio poäng i den här gruppen men ändå misslyckas med att avancera. Detta speglar händelsevis exakt den analys av gruppen jag gjorde på förhand. Nämligen att matcherna mot Nordsjaelland skulle visa sig betydelselösa. Jag förutspådde att Juventus och Shakhtar Donetsk skulle kunna ställa till problem för Chelsea, i vilket jag blev tämligen sannspådd. I slutänden var det ett slappt försvarsspel, följaktligen alltför många billigt och lättvindigt insläppta mål, som blev Chelseas fall i den här gruppen. Tänk bara om de hade lyckats hålla fast i 2-0-ledningen på hemmaplan mot Juventus.

Grupp H – Man Utd – Prognos: +++++

Jag kunde inför gruppspelet inte förvänta mig att fenomenet med förra säsongens näsbränna skulle upprepa sig. Och det gjorde det förvisso inte heller, inte på långa vägar, men man kan ändå inte säga att det för den sakens skulle var helt utan besvär. I smått otroliga fem av de sex gruppspelsmatcherna så fick Man Utd för sig att hamna i underläge, en tendens som naturligtvis inte kommer att hålla när det vankas slutspel framåt senvintern och vårkanten. Men med gruppsegern säkrad med två matcher till godo får man väl ändå säga att de fem plustecknen var motiverade.

:::

Den 20 december lottas Champions Leagues slutspel. Händelsevis en dag innan jorden förutspås gå under. Man Utd går in i lottningen som gruppetta och Arsenal som grupptvåa. Gruppettorna är seedade utöver fördelen att få avsluta på hemmaplan. Förutsättningarna inför lottningen kan diskuteras men ser ut ungefär så här:

Man Utd kan lottas mot FC Porto (++++), AC Milan (++++), Real Madrid (++), Shakhtar Donetsk (++++), Valencia (+++), samt Celtic (++++). Detta resulterar i en snittprognos om 3,5, vilket i konkreta ordalag betyder att Man Utd är goda favoriter att ta sig vidare till kvartsfinal. Det som är orosmolnet såväl som det som får munnen att vattnas är naturligtvis möjligheten att lottas mot Real Madrid, som närmar sig en på fem. Att lottas mot Milan eller Celtic i ett rejält Battle of Britain går så klart inte av för hackor det heller.

Arsenal kan lottas mot Paris Saint-Germain (++), Malaga (+++), Dortmund (+++), Juventus (++), Bayern München (++), samt Barcelona (+). Arsenals snittprognos motsvarar 2,2, vilket betyder att Arsenal i mina beräkningar kommer att få svettas rejält för att ta sig vidare till kvartsfinalen. Framför allt är det nackdelen att få avsluta på bortaplan som väger in. Men februari är långt borta, och Arsenal har gott om tid på sig att återfinna sig själva. Malaga vore naturligtvis drömlottningen, i relativa termer.

Kort om den femgradiga skalan. Fem (+++++) anser jag motsvara att Arsenal eller Man Utd är klara favoriter till avancemang, därefter via favoriter, jämna och underdogs till prognosen ett (+) där jag betraktar det som en skräll ifall de faktiskt lyckas ta sig vidare. I prognosen ingår faktorn av att få eller inte få avsluta åttondelen på hemmaplan.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-05 kl 23:56

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons