POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS

Premier Leagues tio bästa ytterbackar

Så har turen i mina återkommande rankningsförsök kommit till ytterbackarna. Detta efter att ha inlett med målvakterna och därefter fortsatt med mittbackarna. Det är med andra ord Premier Leagues tio bästa ytterbackar just nu som jag försöker först hitta och därefter rangordna.

Kort om min metod. Jag säger mig ju vilja ranka de bästa spelarna just nu. Det betyder inte att jag bara tittar på den här säsongen enskilt. Det betyder dock inte heller att jag värderar en spelares karriär i sin helhet. Jag strävar efter jämviktsläget där jag värderar en spelares kvalitet och förmåga i nuet, både utifrån hur han presterat tidigare och hur jag bedömer att han kommer att prestera framgent. Men ju längre i tid vi förflyttar oss från nuet, desto mindre vikt ger jag detta.

Detta faller sig för mig naturligt. En spelare kan naturligtvis ha många kvaliteter även om dessa inte tagit sig sina främsta uttryck just under den här säsongens första månader. Likaväl måste man kunna tänka sig att den som faktiskt har varit fantastisk under hösten kanske inte nödvändigtvis är kapabel att hålla den nivån över tid.

Här är min sammanställning.

:::

(10) Kyle Walker, Tottenham

Walker är en av ett flertal unga Tottenhamspelare som vunnit mycket på att lånas ut till andra klubbar i England. Genombrottet i den vita tröjan kom under förra säsongen när han bland annat utsågs av övriga spelare i ligan till den säsongens främste unge spelare. Högerbackplatsen i Tottenham har han gjort till sin, och där är han både defensivt och offensivt en viktig kugge för lagets spel.

(9) Nathaniel Clyne, Southampton

Högerbacken har länge varit en av det engelska landslagets relativt svaga positioner. Men på senare år har ett antal unga förmågor börjat växa fram. En av de allra mest lovande är Clyne, vars prestationer i Crystal Palace de senaste åren fick många Premier League-klubbar att titta närmare. Southampton var klubben som slog till i somras, och Clyne har knappast gjort någon bedömare besviken så här långt.

(8) Gael Clichy, Man City

Clichy är i mina ögon en vänsterback som är betydligt bättre än den allmänna uppfattningen om honom, en uppfattning till stor del präglad av övergången från Arsenal till Man City. Det är ju ett välkänt faktum att när spelare köps från Arsenal, eller någon annan storklubb, så blir de mer eller mindre odugliga över natten. Visst finns det ett och annat misstag i Clichy, som i de flesta spelare, men hans insatser och bidrag i Man City-tröjan de senaste 18 månaderna skäms verkligen inte för sig.

(7) Bacary Sagna, Arsenal

Det är något symptomatiskt för Arsenal att i den utsträckning som laget har haft defensiva problem längs kanterna så är det först och främst vänsterkanten som varit akilleshälen. Högerkanten å andra sidan har aldrig riktigt upplevts som ett problem, och det om något antyder så klart vad Sagna har bidragit med till den positionen. Hans styrkor i mina ögon är det defensiva positionsspelet och hans offensiva löpningar, även om inläggsspelet skulle kunna förbättras för att få ut maximalt av honom.

(6) José Enrique, Liverpool

Redan Enriques prestationer i Newcastles tröja var imponerande, och han har i Liverpooltröjan visat att det inte var någon tillfällighet. I och med Dalglishs vilja att ytterbackarna skulle mata långa inlägg i slutet av matcherna är det lätt att förvänta sig fel saker utav Enrique, men ser man istället till hans positions- och tacklingsspel så har Enrique få övermän i Premier League.

(5) Rafael Da Silva, Man Utd

En spelare som tagit ett par sjumilakliv de senaste säsongerna. Alldeles för svag i det defensiva positionsspelet förut, men det är ett område han förbättrat väsentligt samtidigt som han bulkat upp med några kilo muskler. Fortfarande är han kanske något kort i rocken, men hans snabbhet, passningsspel och tekniska färdigheter kompenserar för detta mer än väl. Ett offensivt vapen likaväl som en defensiv pjäs. En modig spelare med mycket karaktär, en spelare det sprakar vilja om.

(4) Ashley Cole, Chelsea

Man kan tycka att det inte längre brinner kring Cole på samma sätt som det gjorde en gång i tiden. Det är ett talande bevis på hans skicklighet och kvalitet att han trots detta ändå levererar defensiva insatser som vänsterback med sådan frekvens och hög lägstanivå. Han stämplar rutinmässigt in insatser som andra spelare som mest når upp till någon gång per säsong. Har Cole en bra dag har han ingen överman i Premier League.

(3) Patrice Evra, Man Utd

Evras karriär i Man Utd har varit lite upp och ner. Från debutens uselhet till en extremt offensiv och framstående vänsterback under den så framgångsrika andra halvan av 2000-talet. Under några säsonger därefter befann sig Evra i en svacka men har under förra och den här säsongen återfunnit sig själv. Samtidigt som han har stabiliserat sin defensiv så har han återigen blommat ut till ett offensivt vapen för Man Utd. Evra är en ledargestalt i Man Utd-tröjan och är viktig också i det avseendet.

(2) Pablo Zabaleta, Man City

Man kan möjligen betrakta Zabaleta som ligans mest värdefulla utility player, en beskrivning som är positivt menad samtidigt som den heller inte gör honom rättvisa. Zabaleta spelar med en koncentration och målmedvetenhet som är ovärderlig i det defensiva spelet, där han i såväl positionsspel som tacklingsspel är en värdefull tillgång för Man City. Men också i offensiven spelar Zabaleta en viktig roll för Man City, vilket inte minst hans benägenhet att göra viktiga mål i just rätt ögonblick indikerar. Zabaleta är en karaktärsspelare som alla mästarlag behöver.

(1) Leighton Baines, Everton

I mina ögon tveklöst ligans mest komplette ytterback. Defensivt uppfyller han sina uppgifter till punkt och pricka, vi hittar där exempelvis inte riktigt samma positionsmässiga svajighet som hos till exempel Patrice Evra, Rafael Da Silva eller Glen Johnson. Men inte minst är han värdefull som ett av Evertons främsta offensiva vapen, Baines är helt enkelt den spelare i Premier League som skapar flest målchanser för sitt lag. Vilket både borde vara unikt för en ytterback och som kanske säger något om engelsk fotboll. Ett bra skott och hans fasta situationer gör honom också till ett konkret målhot.

:::

Bubblare:

»  Javier Garrido, Norwich
»  Seamus Coleman, Everton
»  Glen Johnson, Liverpool
»  Matthew Lowton, Aston Villa
»  Danny Rose, Sunderland

:::

Branislav Ivanovic sitter lite i skiten. Han är ju egentligen en mittback som fått spela ytterback. Min tanke var att ha med honom på den här listan, men då har Benitez börjat envisas med att spela honom som mittback igen. Han får stå utanför den här diskussionen, men han blir ju inte sämre för det.

:::

Inget ont som inte för något gott med sig. Chelseasupportern Carolina kan glädja sig åt att jag nu hittat en bra vinkel på en Nottingham Forest-blogg: ”Den långa och svåra resan från Brian Clough till Alex McLeish”. Jag är däremot inte så värst säker på att Forestfansen är så väldigt nöjda med molnet bakom den silverlinjen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2012-12-28 kl 03:57

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå