Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

På Premier League-klubbarnas önskelistor inför januarifönstret

Julen vara den till påska brukar det sägas. Så var det måhända förr i tiden men riktigt så är det alltså inte längre inom den engelska fotbollen. Transferfönstret öppnar idag och varar endast månaden ut. Det är med andra ord sista chansen för Premier Leagues klubbar att lätta på skattkistorna och förstärka sina respektive spelartrupper inför avslutningen på säsongen.

Januarifönstret gör naturligtvis att det snurrar av olika rykten om olika spelare till dylika klubbar. Den här bloggen tänkte dock ta ett mer normativt grepp på frågan, och försöka bena ut vilken spelare varje klubb borde värva under januarifönstret.

I frågeställningen ingår en tydlig avgränsning. Det måste alltså kokas ned till en enda spelare, en hypotetisk restriktion som medför ett krav på val, på prioritering och därmed på rationell eftertanke. Men i och med att det ska väljas så måste man också utgå från en idé om dels vilka spelare som är tillgängliga och dels vad spelartruppen faktiskt behöver.

Jag har av det skälet valt att arbeta med två kriterier: Realism och Relevans. Tänkt spelare ska vara realistisk för klubben att värva, sett både till spelarens tillgänglighet och klubbens status. Men han ska också vara relevant, det vill säga fylla det mest påtagliga behovet för spelartruppen. Leo Messi till Stoke faller alltså på realismkriteriet. Radamel Falcao till Man Utd faller på relevanskriteriet.

En utgångspunkt i mitt tänkande om lags styrkor och svagheter, och därmed behov, är också den statistiska julanalys av samtliga Premier League-lag som jag publicerade strax innan jul.

:::

Norwich. Har presterat bra och över förväntan den här säsongen precis som förra. Skillnaden jämfört med förra säsongen är att framgången i år snarast är byggd på ett stabilt försvarsspel. Norwich har haft svårt att göra mål, Grant Holt har inte alls varit lika produktiv som förra säsongen. Skulle behöva större konkurrens på i anfallet, och borde söka efter en kraftfull och målfarlig anfallare. Gary Hooper (ST), Celtic, 24 år.

Everton. Det är svårt att hitta några större fel eller problem i David Moyes imponerande lagbygge. Vad som kan sägas är att Evertons defensiv inte är lika vattentätt den här säsongen som tidigare. Det är också Evertons vänsterkant som är deras uppenbara styrka samtidigt som högerkanten är betydligt mer statisk. En ung truppspelare som kan adressera båda dessa behov skulle alltså kunna vara aktuell. Sam Byram (RB/RW), Leeds, 19 år.

West Ham. Mark Noble har varit i utmärkt form för West Ham den här säsongen men det är också uppenbart har svårt att hitta en bra kombination på det centrala mittfältet som kombinerar en kreativ offensiv med ett tillräckligt tätt positionsspel. Det släpps till för många chanser och skapas för få chanser. Ytterligare en tvåvägsspelare skulle därför kunna stå på West Hams önskelista. James McCarthy (CM), Wigan, 22 år.

Arsenal. Säsongen hittills har varit lite upp och ner för Arsenal. Den svacka Arsenal befann sig i under en stor del av hösten sammanföll med att laget defensivt släppte till för många öppna chanser. Backlinjen är kompetent, och i Theo Walcott har laget anfallsalternativ. En defensiv mittfältare borde vara prioriterad. Marouane Fellaini säger en del men är kanske för brutalt hårdför för Wengers smak och fotbollsidé. Moussa Sissoko (DM), Toulouse, 23 år.

:::

Southampton. Analysen av Southampton är rätt enkel givet att deras backlinje under stora delar av hösten varit närmast ett stående skämt. Southampton har täppt till väsentligt på mittfältet men ändå så tillåts motståndarna få avslut från alltför öppna lägen. Southamptons devis så här långt har varit anfall är bästa försvar, vilket har varit rätt tänkt. Det får däremot inte utesluta förstärkningar i försvaret. Davide Astori (CB), Cagliari, 25 år.

Man City. Utifrån lagets prestationer är det svårt att säga att Man City egentligen är direkt svaga i något område. Vad man möjligen får intryck av ibland är att det känns något trögt och håglöst, att den rätta energin inte riktigt finns där. Trötthet och slitage kan vara ett skäl till det, och vad Man City bör inrikta sig på i första hand är att bredda spelartruppen och öka möjligheterna till vila. Lewis Holtby (CM), Schalke, 22 år.

Wigan. Ger som vanligt lite känningar av mellanmjölk, egentligen inte nöjsamt bra vare sig defensivt eller offensivt, men ändå som helhet i slutänden tillräckligt bra. Har redan agerat i samband med januarifönstret och förstärkt med Roger Espinoza defensivt och Angelo Henriquez offensivt. Ändå känns det som det är försvaret som ligans allra mest defensivt porösa lag behöver bredda och förstärka. Stoppila Sunzu (CB), TP Mazembe, 23 år.

Fulham. Inledde säsongen starkt för att därefter dala. Det är mittfältet som är Fulhams stora problemområde, där laget både låter motståndarna skapa alltför många chanser samtidigt som de själva har svårt att fylla på offensivt, något som inte minst isolerar anfallet med Dimitar Berbatov i spetsen. Detta är inte märkligt då klubben precis i början av säsongen tappade både Clint Dempsey och Moussa Dembele. Will Hughes (CM), Derby County, 17 år.

:::

West Brom. Det har varit en succéinledning på säsongen för West Brom och för Steve Clarke. Sjua i tabellen vid nyår. Om där finns ett orosmoln så är det att försvaret i varje match utsätts för en hög belastning då West Broms mittfält lägger sig för lågt och ger motståndarna möjlighet att skapa alldeles för många chanser. Vad som därför bör prioriteras är en positionssäker central mittfältare med förmåga att hålla i och fördela bollen vidare. Luke Murphy (CM), Crewe, 23 år.

Swansea. Det mesta är frid och fröjd för Swansea och Michael Laudrup som fått en stabil grund att stå på inför vårsäsongen. Oroväckande är emellertid att det egna mittfältets prestationer sakta men säkert har sjunkit under säsongen, ett tecken på trötthet och kanske slitage. En förhållandevis tunn spelartrupp i just det avseendet skulle alltså behöva förstärkas under januarifönstret. Mark Davies (CM), Bolton, 24 år.

QPR. Harry Redknapp menade för ett tag sedan att han inte skulle säga åt ägarna att slösa bort sina pengar under januarifönstret, men att döma av hans uppgivna uppsyn vid sidan av planen därefter så tror jag vad jag vill om det. Laget läcker förvisso stundtals som ett såll, men handlar mer om bristande organisation, och mer akut är att åtgärda att QPR är ligans mest ineffektiva lag sett till sitt målskytte. Charlie Austin (ST), Burnley, 23 år.

Liverpool. Besitter i mina ögon en av Premier Leagues fem bästa och starkaste spelartrupper, men är hopplöst ojämna i sin prestation. Omväxlingsvis bland ligans bästa och sämsta lag spelmässigt. Defensiven är stabil nog och det skapas chanser i massor. Men dessa omsätts i alldeles för låg utsträckning, och Luis Suarez blir alldeles för ensam och isolerad i anfallet. Liverpool måste komplettera med en anfallare. Darren Bent (ST), Aston Villa, 28 år.

:::

Tottenham. Tottenham har så sakteliga växt in i den här säsongen efter en stapplande start. Tabelläget får anses vara godkänt men hade kunnat vara mer stabilt. Tittar man på Tottenham så får man intrycket av ett lag som kan ha svårt att få hål på motståndarna, samtidigt skapar Tottenham många chanser och är förhållandevis bra på att utnyttja dem. Defensivt är det emellertid bara Southampton i ligan som släpper in fler mål per chans. Vare sig Gallas eller Dawson verkar falla Villas-Boas i smaken. Ricardo Carvalho (CB), Real Madrid, 34 år.

Newcastle. Har haft problem den här säsongen. Offensivt har de definitivt spelarmaterialet som krävs, även om Demba Ba skulle besluta sig för att lämna klubben så finns ett starkt sparkapital i Papiss Demba Cissé. En stor skillnad jämfört med förra säsongen är att Newcastle både släpper till fler chanser och enkla mål. Skador på Yohan Cabaye, Hatem Ben Arfa och Steven Taylor, och nu även Vurnon Anita, har drabbat en tunn spelartrupp. Victor Wanyama (CM), Celtic, 21 år.

Reading. Analysen av Readings första halvsäsong är enkel, laget har blivit fullständigt överkört på mittfältet. Det finns inget lag i Premier League som ger motståndarna så många chanser mot det egna målet som just Reading, det är faktiskt bara Aston Villa som kommer i närheten. Offensivt är laget tvärtom hyfsat effektiva, så det är alls ingen tillfällighet att jag ser en defensiv mittfältare som Readings allra största behov. Carlos Sanchez Moreno (CM), CSD Rangers, 26 år.

Chelsea. Likt sin vana trogen ryktas det återigen om att Chelsea ska värva ännu en dyr anfallare under januarifönstret, snarare än att använda dem de redan har i truppen. Möjligheten att återkalla Romelu Lukaku finns också. Allt detta trots att Chelseas anfallseffektivitet har varit bland ligans allra högsta. De skulle tjäna mer på att bredda laget i defensiva termer, från defensivt mittfält och nedåt, inte minst på vänsterkanten. Nacho Monreal (LB), Malaga, 26 år.

:::

Stoke. Efter en något haltande inledning på säsongen så har Stoke ändå fått kontroll på sin shit. Deras defensiv är formidabel och på senare tid har också deras anfall börjat spraka, inte minst genom Kenwyne Jones som hittat toppformen. Fortfarande skapar Stoke dock väldigt få chanser, lägst i Premier League om man ska vara konkret. Nu är det ett till viss del medvetet val, men ändå något som kan vara värt att adressera, kanske genom att se till hålet framför motståndarnas backlinje. Ricardo Centurion (AM), Racing Club, 20 år.

Aston Villa. Ett av ligans främsta krislag i reell fara för att åka ur. Paul Lambert har en svår uppgift i och med att Randy Lerner dragit åt svångremmen och under senare år kontinuerligt sålt av lagets bästa spelare. Inför hotet att åka ur Premier League kan dock Lerner nog öppna plånboken igen. Laget behöver förstärka både defensivt och offensivt, men det mest akuta problemet är en oförmåga att skapa chanser och göra mål. Yoan Gouffran (FW), Bordeaux, 26 år.

Man Utd. Försvarsspelet har varit under all kritik för Man Utd och det är frestande att föreslå drömvärvningen Ryan Shawcross. Men med Nemanja Vidic på väg tillbaka in i laget igen är det en värvning som förmodligen kan skjutas på till sommaren. Man Utds strategiska spelarbehov är en effektiv tvåvägsspelare på mittfältet, som både är solid bakåt och produktiv framåt. De fick en uppvisning av en sådan spelare i säsongens första match. Marouane Fellaini (CM), Everton, 25 år.

Sunderland. Laget har under hösten visat upp både ett motståndskraftigt försvar och ett tämligen målfarligt anfall, när väl chanserna kommer. Men Sunderlands stora svaghet hittills under säsongen har varit en oförmåga att skapa chanser. Endast Stoke och Reading har skapat färre chanser än Sunderland, som sätter stor tilltro till sitt kantspel. Kanske för stor, finns det möjlighet att förstärka centralt? Tim Cahill (AM), NY Red Bulls, 33 år.

:::

Dagens matcher: West Brom vs Fulham (13:45), Man City vs Stoke, Swansea vs Aston Villa, Tottenham vs Reading, West Ham vs Norwich, Wigan vs Man Utd, samt Southampton vs Arsenal (18:30).

Fullspäckad nyårsdag som ni ser. Fotboll mest hela dagen lång. West Brom har tre poäng i sikte hemma mot formsvaga Fulham. Man City måste spela med bestämdhet om de ska ta sig igenom Stoke. Tottenham får klara sig utan Gareth Bale hemma mot Reading, och kvällsmatchen mellan Southampton och Arsenal känns som att det kan bli en rejält öppen historia.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-01 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons