Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Hur påverkas Premier League av de afrikanska mästerskapen?

Det är ett vanligt samtalsämne sisådär varannat år. I och med att de afrikanska mästerskapen spelas mitt under vad som för oss är brinnande klubbsäsong så uppstår alltid ett vacuum strax efter nyår där ett antal afrikanska spelare försvinner bort på landslagsuppdrag under allt från två till tre veckor.

Diskussionen handlar naturligtvis om hur detta påverkar klubbarna och deras respektive säsonger. Det menas ofta att det är en nackdel att köpa afrikanska spelare just av detta skäl.

Själv har mitt intryck alltid varit att diskussionen är överdriven. Det har ofta pratats om hur till exempel Chelsea varit på väg att bli av med till exempel Didier Drogba under en längre tid, och så har det till sist visat sig att i praktiken har Chelsea fått klara sig utan honom i två matcher, varav den ena råkar vara en cupmatch mot Alltheshit Town.

Men okej. Varför inte försöka göra en lite mer systematisk genomgång av vad den här upplagan av La 29eme Coupe d’Afrique des Nations Orange kan tänkas betyda för Premier League och klubbarna däri? Vad för effekter kan vi tänka oss att det har på säsongen som helhet?

Jag ser då två relevanta dimensioner. Dels handlar det om spelarens aktuella status och värde för klubben. Dels är det en fråga om svårighetsgraden på klubbens spelschema under spelarens frånvaro. Längs båda dimensionerna delar jag in spelare och spelscheman i tre kategorier (A-C). A innebär nyckelspelare/svårt spelschema. B innebär truppspelare/normalt spelschema. C innebär marginalspelare/lätt spelschema.

Kategori A spelare: John Obi Mikel (Chelsea), Yaya Touré (Man City), Cheick Tioté (Newcastle), Emmanuel Adebayor (Tottenham), Youssuf Mulumbu (West Brom), Arouna Koné (Wigan). Kategori B spelare: Gervinho (Arsenal), Victor Moses (Chelsea), Kolo Touré (Man City), Samba Diakite (QPR), Modibo Maiga (West Ham). Kategori C spelare: Karim El Ahmadi (Aston Villa), Oussama Assaidi (Liverpool), Abdul Razak (Man City), Emmanuel Mayuka (Southampton).

Kategori A spelschema: Arsenal (Gervinho), Aston Villa (El Ahmadi), Liverpool (Assaidi), Southampton (Mayuka). Kategori B spelschema: Chelsea (Mikel, Moses), Newcastle (Tioté), QPR (Diakite), Tottenham (Adebayor), West Brom (Mulumbu), West Ham (Maiga). Kategori C spelschema: Man City (Yaya, Touré, Razak), Wigan (Koné).

:::

1) Chelsea: -5p. 2) Arsenal: -4p. 3) Man City: -3p. 4) West Brom: -3p. 5) Newcastle: -3p. 6) Tottenham: -3p. 7) Wigan: -2p. 8) QPR: -2p. 9) West Ham: -2p. 10)  Southampton: -2p. 11) Liverpool: -2p. 12) Aston Villa: -2p.

Varje klubb får poäng för den mängd skada som jag värderar att en spelares frånvaro i afrikanska mästerskapen har. Höga minuspoäng betyder alltså att spelarnas frånvaro kan få stor betydelse. I det avseende klubbar har hamnat på liknande poängtal så har jag värderat att förlusten av en bättre spelare är tyngre än att behöva utstå ett något tuffare spelschema.

:::

Min bedömning är alltså att Chelsea är den klubb som drabbas värst utav de afrikanska mästerskapen. De tappar framför allt Mikel som är en av lagets främsta balansspelare, och de tappar också Moses som har gett laget variation i offensiven hittills under säsongen. De har också ett inte okomplicerat spelschema med matcher mot Stoke borta, Arsenal hemma och kluriga bortamatcher mot Swansea och Newcastle.

Arsenal ligger därefter sämst till i det här avseendet. Gervinhos roll i Arsenals lagbygge är förvisso inte enorm, men Arsenal har en mycket tuff månad framför sig med matcher mot Man City, Chelsea och Liverpool utöver svåra matcher mot Swansea och Stoke. Utan Gervinho förlorar också Wenger en offensiv joker i sin kortlek.

Man City har flest spelare till antalet med i de afrikanska mästerskapen. Å andra sidan har de ett tämligen lätt spelschema, med möjligt undantag för helgens match mot Arsenal. Men Fulham, QPR och Southampton skrämmer inte, och en hemmamatch mot Liverpool bör Man City kunna navigera utan den formidable Yaya Tourés hjälp, om nu det ens blir aktuellt.

West Brom, Tottenham och Newcastle tappar viktiga spelare i Youssuf Mulumbu, Emmanuel Adebayor och Cheik Tioté. De har emellertid spelare i sina respektive trupper som bör kunna agera ställföreträdare. Wigan kommer däremot få det rejält svårt att ersätta den betydelsefulla Arouna Koné, som därtill spelar i ett Elfenbenskusten med god potential att gå långt i mästerskapen.

De afrikanska mästerskapens vinnare är tveklöst Everton, vars viktiga spelare Steven Pienaar har valt att avstå från vidare landslagsspel. Det tackar nog David Moyes gott ja till.

:::

Hur stor betydelse tror jag då det här kommer ha i slutänden på vad som händer i cup- och ligaspel, det vill säga översatt till någon form av resultatmått såsom tappade poäng? Mycket ringa ärligt talat. Spelartrupperna är för breda nu för tiden för att det här ska bli en avgörande faktor.

:::

Dagens matcher: QPR vs Tottenham (13:45), Aston Villa vs Southampton, Everton vs Swansea, Fulham vs Wigan, Norwich vs Newcastle, Reading vs West Brom, Stoke vs Chelsea, samt Sunderland vs West Ham.

Tidigt Londonderby och Harry Redknapp får för första gången återse sin gamla klubb som han menar borde utmana om ligatiteln den här säsongen för att motsvara hans bidrag till klubben. Tottenham ligger de facto trea för tillfället, en placering bättre än den Redknapp lämnade klubben med, och med ett spel som känns mer habilt. Men släkten brukar kunna vara värst.

Det talas nog tyst om det i Chelseakretsar, åtminstone efter den senaste tidens resultat, men det här är trots allt en helg som kan vara rätt viktig för dem, en livlina i titelstriden. Klarar Chelsea av att vinna mot Stoke idag så sätter de press på Man Utd och Man City inför deras tuffa söndagsmatcher mot Liverpool och Arsenal.

:::

De engelska klubbarna gnuggar säkert händerna av förtjusning av beskedet att BT Sport planerar att avsätta tiotals miljarder för att utmana Sky om rättigheterna till Premier League. Ett budkrig kan naturligtvis bara leda till att ytterligare trissa upp de astronomiska belopp som ligan drar in på att sälja sina rättigheter.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-12 kl 06:00

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons