Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons

Ännu en super söndag

Ännu en helg och ännu en så kallad supersöndag. De stora dagarna i Premier League avlöser varandra så här efter årsskiftet. Precis som förra söndagen har vi två blytunga fotbollsmatcher, där två aktörer har blivit kvar på scenen och två stycken nya har tillkommit för att ersätta Liverpool och Man City.

Dagen inleds alltså med ett Londonderby. Chelsea mot Arsenal. Det är inte det hetaste derbyt i London, men det är ett rivalmöte, ett toppmöte om man så vill, och om inte annat så av den anledningen så finns där en särskild laddning i matchen. Vi förflyttar oss till norra London för dagens andra match, där både Tottenham och Man Utd jagar för dem viktiga poäng, i Champions League-striden respektive titelstriden.

Den här typen av supersöndagar är naturligtvis speciella. Det märker vi så klart bland annat på att de kallas supersöndagar till att börja med. Men framför allt för att de ställer topplag mot topplag, vilket skapar en känsla av att så mycket står på spel och att allt ställs på sin spets just under denna enda dag.

Ofta är det där kanske överdrivet. Naturligtvis vill Premier League självt och TV-bolagen få oss att känna på det viset. Men är de här dagarna egentligen så särskilt betydelsefulla? Det finns förmodligen goda skäl att mena att det kanske är majoriteten av övriga matcher som ett topplag spelar, och dess resultat i dem, som är av en särskild vikt.

Man kan exempelvis fundera på vad dagens matcher egentligen rent konkret betyder för de inblandade klubbarna. Vad är det egentligen som står på spel?

:::

Chelsea

Fem tappade poäng på hemmaplan de senaste veckorna har varit som att hälla bensin på en redan inflammerad situation. Beslutet att anställa Rafa Benitez som manager har tärt på det förtroende som supportrarna ändå länge har haft för Roman Abramovich.

Att vinna mot Arsenal hemma på Stamford Bridge är alltså nödvändigt för att åtminstone hjälpligt hålla ihop den bräckliga form av sammanhållning som ändå finns mellan klubben och dess supportrar.

Efter de fem tappade poängen går det inte längre att prata om någon titelstrid för Chelsea. De är för tillfället borta från den. Endast om läget förändras vad säsongen lider går det att återigen ta med dem i diskussionen. Men ska ett sådant läge uppstå så är det här en match som måste vinnas.

För tillfället viktigare och kanske mer påtagligt för Chelsea är att med en vinst distansera sig från den så kallade Champions League-striden. En vinst för Arsenal och de skulle helt plötsligt befinna sig obehagligt nära Chelsea, utöver att också Tottenham och Everton lurar i faggorna.

Men det handlar också om att återerövra sin egen hemmaplan. Stamford Bridge har inte varit något fort den här säsongen för Chelsea som det brukar vara. Att vara starka på hemmaplan är helt nödvändigt för ett engelskt topplag.

Arsenal

Någon titel är det förvisso inte, men betydelsen av att kvalificera sig för Champions League är inte mindre för den sakens skull. Den striden är särskilt tät just den här säsongen, och alla inspelade poäng är betydelsefulla. Kanske då särskilt så kallade bonuspoäng, som dem man spelar hem borta mot ett lag som Chelsea.

Det är i det avseendet också viktigt för Arsenal att med en vinst sätta press på Tottenham inför deras senare match mot Man Utd. Tottenham är troligtvis den primära klubb som Arsenal måste passera innan säsongen är slut för att lyckas kvalificera sig för Champions League.

Men för Arsenal handlar matchen kanske också till viss del om att bevisa något för sig själva och för sina supportrar. Möjligen är det en fråga om självbild.

Arsenal har bedömts vara om inte borträknade så i alla fall hårt ansatta vad gäller Champions League i flera säsonger nu. Hittills har de motstått alla sådana utmaningar och trotsat mångas förväntningar. Gemensamt för varje säsong är att det någon gång runt den här tiden har kommit en ”stor vinst”, som gett laget tro, hopp och energi inför den kommande vårsäsongen.

En vinst borta mot Chelsea vore kanske just en sådan typ av match.

Tottenham

Precis som för Arsenal så står kvällens match om Champions League för Tottenham. Viktiga poäng står på spel, och vill en klubb etablera sig i toppen av Premier League så måste utgångspunkten alltid vara att plocka poäng på hemmaplan, också mot motståndare som Man Utd.

Andre Villas-Boas yttrade sig på fredagens presskonferens att det här var en match där Tottenham skulle behöva göra sig själva till känna. Det vill säga, om de ska fortsätta slåss om smulorna från de större klubbarnas bord, eller om de vill säga till sig själva och hela Premier League att Tottenham har kommit till festen för att stanna.

Kanske formulerade han sig inte exakt på det viset. Men det var den allmänna andemeningen.

Tottenham bröt en 23-årig svit tidigare under säsongen när de besegrade Man Utd på Old Trafford. De är starka på hemmaplan, och de har definitivt de rätta spelarna för att ställa till stora problem för Man Utd.

Man Utd

Titelstriden rullar vidare för Man Utd. Och programenligt satte Man City all press de kunde på sina grannar genom att på lördagen besegra Fulham på hemmaplan, och skära ned avståndet klubbarna emellan till fyra poäng.

Varje poäng är så klart värdefull i det här läget, och för Man Utd att ta sig igenom en bortamatch mot Tottenham och komma ut på den andra sidan med ett bibehållet sjupoängsförsprång vore så klart som manna från himlen för dem.

Utöver den demoraliserande effekt det skulle kunna ha på Man City, som rimligtvis måste se det här som en helg där de ska kunna hämta in en del utav försprånget.

Men det hela innebär också en rätt speciell situation för Man Utd, som står inför det ovanliga läget att i grund och botten kunna spela en match mer eller mindre utan press.

Ingen kan naturligtvis begära att de ska besegra Tottenham på bortaplan, det ingår inte rimligtvis i någon form av budget för något lag i världen. Det kan hända, och det är väldigt trevligt för det laget om det händer, men det är inget som man kan förvänta sig ska hända. Tottenham är för bra för det.

Vad mer, att i det här läget av säsongen, och med bortamatcher mot Chelsea, Liverpool, Man City, Everton och Tottenham med flera avklarade, leda ligan med fyra poäng, är naturligtvis ett utmärkt läge i sig. Vem ansluten till klubben skulle inte på förhand ha gillat det läget? Allt utöver det är naturligtvis utmärkt, men också något av en bonus.

Man Utd har med andra ord inte så mycket att förlora den här helgen, men desto mer att vinna.

:::

Dagens matcher: Chelsea vs Arsenal (14:30), samt Tottenham vs Man Utd (17:00).

Två Londonderbyn på kort tid för Arsenal, som efter dagens möte med Chelsea under veckan möter West Ham hemma på Emirates, den hängmatch som egentligen skulle ha spelats under annandagen.

:::

Be Champions!!

Publicerad 2013-01-20 kl 01:53

Senaste tweets

Arkiv

Annons
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons